Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmények

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 8.   10:04

Erste kommentár Tegnap délután és ma hajnalban további három hazai cég tette közzé az eredményét. Mindháromtól a várakozásoknál jobb eredményt láthattunk. Az OTP...

Erste kommentár

Tegnap délután és ma hajnalban további három hazai cég tette közzé az eredményét. Mindháromtól a várakozásoknál jobb eredményt láthattunk. Az OTP esetében a szeptember végi szerb akvizíció lezárása meg is tréfálta az elemzőket, hiszen jelentős, 21,4 milliárd forintos badwill-t is jóváírt a bank. Ugyanis a könyvszerinti érték alatt vásárolhatott, aminek így most ez az átértékelési hatása pozitív meglepetést hozott. Különben e nélkül is kirobbanó, de az eddigi rekordtól kicsit elmaradó eredményt láthattunk az OTP-től. Részletesebben lejjebb írunk az eredményről.


A Richter is nagyon jó eredménnyel örvendeztetett meg bennünket. A 22,2 milliárd forintos nettó profit messze meghaladt a 17,6 milliárd forintos várakozásunkat, s a piac által várt 20,9 milliárdot is. Azon túl, hogy a cariprazine hasított, amely mintegy 12,1 milliárd forintos royalty-t generált (kisebbel számolt a cég mint a valóságos érték, mintegy 400 millió forinttal), a forint gyengülés és a rubel erősödése is jelentős segítséget nyújtott, aminek köszönhetően a pénzügyi eredmény 8,5 milliárd forint lett a tavalyi 4,2 milliárdos veszteséggel szemben. Ugyanakkor az operatív eredmény 17,7 milliárd forint lett, ami majd 12 százalékos növekedés, és meghaladja a 16,9 milliárd forintos várakozást, pedig még egy jelentős egyszeri negatív tétel is szerepelt. Az Esmya amerikai bevezetésére már nem számít a cég. Így az ehhez kapcsolódó Esmya értéket 5,9 milliárd forintban leírta a cég. Vagyis mindent egybevetve úgy tűnik, hogy a vállalat túl van a nehézségeken, s az eredmények felülmúlhatják az elemzői várakozásokat. A cég egyébként megemelte az idei évre vonatkozó célszámait.



A Waberer’s továbbra is veszteséges, de már látszik a fény az alagút végén. A kamionok kihasználtsága elkezdett emelkedni, és mostanra sikerült a tavalyi harmadik negyedéves szintre (~ 10.000 km per hó per kamion) visszatornázni a korábbi mélypontról, amely valamivel 9.000 km fölött lehetett. Így a kamion szám csökkenés nagy része már lezajlott, ami szintén lefelé nyomta az eredményt. A folyamatokat figyelve azt gondoljuk, hogy a negyedik negyedévben akár már pozitívba is átbillenhet az eredmény.



A DAX tegnap egy rést hagyott, átugrotta a technikai szintet. A mai korrekcióban nem kellene betöltenie a rést ahhoz, hogy pozitív maradjon a kép. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy mostanra már túlvetté vált az index, ami azt jelenti, hogy bármikor elindulhat egy komolyabb korrekciós periódus, amely vagy heves és rövid, vagy pici és hosszú lesz. A mostani viselkedés alapján mi az utóbbira szavaznánk.

Jó hírek a Disney-től

Emelkedni tudtak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,7%-os emelkedésével felülteljesített, a kereskedelmi tárgyalások felől érkező jó híreknek köszönhetően, a Nasdaq és az S&P500 0,3%-kal kerültek feljebb.


A vártnak megfelelő 19,1 milliárd dolláros árbevételen 1,07 dolláros tisztított EPS-t ért el a Disney a gazdasági negyedik negyedévében, ami felülmúlta a 0,95 dolláros konszenzust. A filmstúdió üzemi eredménye a vártnak megfelelő 3,3 milliárd dollár lett, az élményparkok 1,4 milliárd dollárt hoztak a várt 1,3 milliárd dollárral szemben, míg a médiaszegmens 1,8 milliárd dollárt a várt 1,6 milliárd dollárral szemben. Külön jó hír volt a cég vezérigazgatójától az a bejelentés, hogy az Amazonnal is sikerült megegyezni abban, hogy az ő streaming-lejátszójukon is elérhető lesz a jövő héten startoló Disney+. Hasonló megegyezés született a Samsung és az LG okostévéit illetően is. Az árfolyam 5%-kal emelkedett piaczárás után.

Vártnál kisebbet esett a kínai export

Csökkenés jellemezte az ázsiai indexeket. A Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot csökkent, míg a japán Nikkei széllel szemben 0,3%-ot emelkedett.


Októberben a kínai export a várt 3,9% helyett csak 3,2%-kal esett vissza dollárban számolva. Az import ugyanakkor a vártnál nagyobb mértékben, 7,8% helyett 8,5%-kal csökkent.


Az amerikai fél is megerősítette, hogy akár a korábban már bevezetett vámok csökkentésére is sor kerülhet az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások keretében. A hírnek a piacokra nem igazán volt hatása, hiszen egyrészt a kínai fél tegnap már jelezte ennek a lehetőségét, másrészt megállapodás aláírásának pontos időpontja továbbra sem ismert.


A japán jegybank után a japán pénzügyminiszter is 50 éves államkötvény kibocsátásának a lehetőségéről beszélt. Jelenleg a 40 éves a leghosszabb lejáratú japán államkötvény.


A szokottnál is nagyobb tüntetések lehetnek a hétvégén Hongkongban, miután az egyik tüntető rendőri intézkedés közben balesetet szenvedett, melynek következményeibe belehalt.

Határidős piacok

Ma reggel negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon.

Ismét rekord közeli profit az OTP-nél

Ismét rendkívül erős negyedévet zárt az OTP. A korrekciós tételek hatása nélkül 110 milliárd, azokat figyelembe véve pedig 132 milliárd forintos adózott eredményt ért el a bank, jelentősen felülmúlva a piaci várakozásokat. Ezzel az év első 9 hónapja alatt csaknem 1 milliárd eurós profitot termelt. Könnyű lenne ráfogni az eredménybővülést az akvizíciós hatásokra, de ez a valóság túlzó leegyszerűsítése lenne, hiszen az év első 9 hónapjának operatív profitja 24%-kal múlja felül a tavalyit, de még akkor is 16% a növekedés, ha korrigáljuk az akvizíciós hatásokkal. A negyedévet erős hitelnövekedés jellemezte, a nettó, árfolyamszűrt állomány 14%-kal haladta meg az előző negyedévi értéket. A portfolió minősége tovább javult, a csoportszintű nem teljesítő hitelek aránya 5,5%-ról 5,0%-ra csökkent, miközben a fedezettség 121,8%-ról 122,7%-ra emelkedett. A negyedévben egy egyszeri jelentősebb tétel is javította az eredményt, 21,4 milliárd forintot könyveltek el badwill címén, főként a szerbiai akvizícióhoz kötődően, ami megerősítette azon korábbi véleményünket, hogy jó áron, könyvszerinti érték alatt sikerült a bankot megvásárolni. A költségek a bevételnél lassabb ütemben növekedtek, így a költség/bevétel arányt sikerült 50% alá szorítani. A saját tőke arányos nyereség ismét rendkívül magas lett, 24,9%, ami még az egyszeri hatással tisztítva is 20,9%.


Saját részvényt vesz a Richter

A Richter maximum 700.000 darab saját részvény vételére adott megbízást, amit a munkavállalói javadalmazási programjaihoz kívánja felhasználni.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben