Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csak őszre várható a Kúria döntése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. április 9.   09:22

Belassult a hrivnya gyengülése az elmúlt napokban annak ellenére, hogy a déli és keleti határoknál forró a helyzet. Oroszbarát szakadár kisebbség pattogtatja az izmait, de valahogy senki nem veszi őket komolyan, pedig biztosak lehetünk abban, hogy fű alatt Moszkva fűti és segíti őket. Ráadásul egyre többen aggódnak, hogy az IMF által kért kiigazító csomag nagyobb...

Belassult a hrivnya gyengülése az elmúlt napokban annak ellenére, hogy a déli és keleti határoknál forró a helyzet. Oroszbarát szakadár kisebbség pattogtatja az izmait, de valahogy senki nem veszi őket komolyan, pedig biztosak lehetünk abban, hogy fű alatt Moszkva fűti és segíti őket. Ráadásul egyre többen aggódnak, hogy az IMF által kért kiigazító csomag nagyobb károkat fog okozni, mint azt korábban gondolták. Egy szó mint száz, messziről nézve úgy tűnik, hogy a majdnem 50 százalékos gyengülést követően a devizába beárazódtak a negatív hatások. A rubel sem néz ki jól, rövid erősödést követően újra gyengülni készül, legalábbis a grafikon alapján. Ezek pedig kedvezőtlenek az OTP-re és a Richterre nézve, s Damoklész kardjaként függ a cégek felett.

Az S&P500 elindult, hogy visszatesztelje a 20 napos mozgóátlagot, amely ma folytatódhat. A Nasdaq is hasonló cipőben jár. A DAX annak ellenére, hogy két nappal ezelőtt gyalázatosan viselkedett, tegnap nagyot pattant a támaszt jelentő 20 napos mozgóátlagról, és a hétfőn hagyott rés felé araszolhat a mai napon is (9.608-9.627). A BUX a 200 napos mozgóátlagot megcélozva szintén észak felé kacsingathat.
Piaci áttekintés
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, zárás után jelentett az Alcoa
- Kismértékű WTI gyengülés, 1.310 dolláron az arany
- Nagyot erősödött a forint
- Tovább esik Japán
- Őszre várható a Kúria döntése
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az ANY Biztonsági Nyomda
- Emelkedésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Fontos makrogazdasági adatok nem zavarták meg a tegnapi jó hangulatot, az elmúlt napokban látott vesztes széria után végre emelkedéssel zártak a börzék (Dow 0,06%, Nasdaq 0,81%, S&P500 0,38%).
- A technológiai szektor ismét magához tért, a Facebook, a Google és az Amazon is 3% körül erősödött.
- Az IMF jelentése szerint idén 3,6%, jövőre pedig 3,9% lehet a globális növekedés.
- Tegnap piaczárás után tette közzé első negyedéves számait az Alcoa. A vártnál nagyobb mértékben csökkenő árbevétel és a 276 millió dolláros átszervezési költségek miatt 178 millió dolláros veszteséget jelentett a társaság. Első hallásra nem túl fényesek ezek a számok, de a piac által sokkal inkább figyelt speciális tételek nélküli eredmény már 98 millió dollár, ami részvényenként 9 centet jelent. Ez gyengébb ugyan az előző évben publikált 11 centnél, de lényegesen jobb a piac által várt 5 centnél. Az Alcoa árbevétele 6,5%-kal 5,45 milliárd dollárra csökkent a tavalyi 5,83 milliárd után, és némileg elmarad az 5,55 milliárd dolláros várakozásoktól. A vállalat megerősítette a globális alumínium keresletre vonatkozó várakozását, amely 7%-kal bővülhet. A piac örült a vártnál jobb profitszámnak, így piaczárás után 2,6%-kal emelkedett a papír árfolyama.
- A minneapolisi Fed elnök, Narayana Kocherlakota szerint a Fed nem tesz meg mindent, hogy minél több új munkahely jöjjön létre, és gyorsabban csökkenjen a munkanélküliségi ráta. A Fed elnök szerint túl gyorsan történik az eszközvásárlási program kivezetése. A legutóbbi Fed ülésen Kocherlakota volt az egyedüli, aki nem szavazta meg az eszközvásárlások 10 milliárd dolláros csökkentését.
- A Tesla bejelentette, hogy létrehoznak egy lízingprogramot, hogy modelljeiket elérhetővé tegyék a kis- és középvállalatok számára.
- A Bank of America bejelentette, hogy a tengerentúli leányvállalatoknál 3.000 fős létszámleépítést terveznek.
- A héten több meghatározó társaság is fog jelenteni, pénteken a JPMorgan és a Wells Fargo teszi közzé negyedéves számait.
Európa
- Mérsékelt eséssel zárták a nyugat-európai börzék a tegnapi kereskedést (FTSE100 -0,48%, DAX
- 0,21%, CAC40 -0,25%).
- Az IMF jelentése szerint a tavalyi 0,5%-os zsugorodás után idén 1,2%-kal, jövőre pedig 1,5%-kal bővülhet az euró zóna.
Olaj, arany
- A WTI 102,3 dollárra gyengült ma reggel a tegnapi záróértékről, ami a legmagasabb olajár az elmúlt egy hónapban. A csökkenés azért következett be, mert a befektetők növekvő készletadatokra számítanak. Az USA nyersolajkészlete a várakozások szerint 380 millió hordó fölé nőtt a múlt héten. Líbiából is biztató hírek érkeztek, két olajkikötő a napokban indítja újra a működését, segítve az ország termelésének piacra jutását.
- Az arany 1.310 dollár körül mozgott, nem volt jelentős változás. A befektetők továbbra is a Fed politikájára koncentrálnak elsősorban.
Devizák
- Az EUR/HUF árfolyam 307,67-ről jelentősen erősödött, és 304,98-on zárta a tegnapi kereskedést. Ma reggel egyelőre nem látható érdemi elmozdulás, az árfolyam változatlanul kissé a 305-ös árfolyam alatt tartózkodik. A forint következő fontos technikai támasza a 303,7-es árfolyam közelében húzódik.
- Ismét visszatesztelte az 1,38-as ellenállást az EUR/USD devizapár, ami korábban is egy erős szintnek bizonyult, most ráadásul itt húzódik a 20 és a 30 napos mozgóátlag is, ami tovább erősíti az ellenállást, így a technikai kép alapján egy lefordulás jöhet az árfolyamban annak ellenére is, hogy az EKB egyre későbbre várt beavatkozása inkább az euró erősödésének kedvez.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,9%-ot zuhant, míg az ázsiai piacok többsége emelkedést tudott felmutatni. A Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 0,1%-ot emelkedett.
- A japán jegybank közleménye továbbra is mérsékelt növekedésről számolt be, ugyanakkor kiemelték, hogy a fluktuáció megnövekedett a fogyasztási adó megemelése miatt.
- A dél-koreai munkanélküliségi ráta 3,5%-ra csökkent márciusban, ami a vártnál is nagyobb csökkenés, ugyanis az előrejelzések 3,6%-os értéket jeleztek elő.
Határidős piacok
- A főbb határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- OTP, FHB: A Magyar Nemzet értesülései szerint a Kúria csak ősszel dönthet az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések kérdésében. A Kúria korábban azt mondta, hogy megvárja az Európai Bíróság döntését, ami április 30-án esedékes. A kormány csak a Kúria állásfoglalása után tesz majd lépéseket. Arra számítunk, hogy addig még több adós lép be az árfolyamgát rendszerébe. A hírnek nincs érdemi árfolyamhatása.
- A Jutarnji List információ szerint Horvátország békülékenyebb lehet az INA ügyében, és az ország kompromisszumot kereshet a horvát olajtársaság irányításában. A mostani állapot ront az INA reputációján és üzlet környezetén. Mi új véljük, hogy igazából a tettek határozzák meg a kérdést. Kíváncsian várjuk, hogy ha Ivo Sanadert elítélik, valóban kompromisszumképesebb lesz-e Horvátország a MOL/INA ügyben.
- A PannErgy közzétette április 30-i közgyűlésének előterjesztéseit, melyből kiderül, hogy a menedzsment a vártnak megfelelően idén sem javasol osztalékfizetést.
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az ANY Biztonsági Nyomda. A cég részvényenként 57 forint osztalékot fizet április 22-től kezdődően.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben