Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Váratlan profitoknak örülhet a piac

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 24.   09:44

textErste kommentár Piaczárást követően 20%-ot ugrott a Tesla árfolyama arra, hogy a társaságnak váratlanul sikerült nyereséget elérnie. Bár az olcsóbb modellek miatt az átlagos...

text

Erste kommentár

Piaczárást követően 20%-ot ugrott a Tesla árfolyama arra, hogy a társaságnak váratlanul sikerült nyereséget elérnie. Bár az olcsóbb modellek miatt az átlagos értékesítési ár csökkent és a termelési volumenben sem volt érdemi változás, a társaságnak mégis sikerült növelnie a bruttó eredmény marzsot. A Microsoft szintén felülmúlta a várakozásokat, elsősorban a rendkívül erősen növekő, bár még így is lassuló felhőalapú szolgáltatásoknak köszönhetően. Régiónkban a PKN Orlen jelentett és a valaha volt legjobb korrekció előtti EBITDA eredményről számolt be. A PKN-nél főként a kiskereskedelmi tevékenység volt rendkívül erős, ami jó jel lehet a jövő csütörtökön jelentő MOL számára is, így nem lenne meglepő, ha a piac ma már elkezdene ráspekulálni egy jó MOL eredményre, ami árfolyam emelkedésben csapódhat le.


Utolsó napjait tölti Mario Draghi az EKB élén, ma tartják az utolsó monetáris ülést az ő vezetésével. Jegybankelnöki tevékenységét folyamatos monetáris lazítás jellemezte, igyekezett betartani legendássá vált 2012-es ígéretét és bármi áron megvédeni az eurót illetve elérni a jegybank célját.

Megégette a shortosokat a Tesla

Enyhe emelkedést mutattak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, 0,2-0,3%-os pluszokat láthattunk.


Váratlanul nagy profitot ért el a Tesla a harmadik negyedévben, miután az egy részvényre eső tisztított profit (EPS) 1,86 dollár lett a várt 0,24 dolláros vesztséggel szemben. Emellett eltörpült az a kisebb negatívum, hogy az árbevétel év/év alapon 8%-kal 6,3 milliárd dollárra esett, ami elmaradt a 6,5 milliárd dolláros konszenzustól. A bruttó marzs 22,8% lett a második negyedéves 18,9%-ot követően, ami kifejezetten jónak számít annak fényében, hogy az átlagos értékesítési árak visszaesést mutattak a Model 3 értékesítési portfólióban megnövekedett súlya miatt. A vállalat emellett bejelentette, hogy a gyártás az új shanghai gyárban már relatíve jól halad, kísérleti jelleggel már teljes autók is legördülnek a gyártószalagról. Emellett a cég azt is bejelentette, hogy az idei évre várt, legalább 360 ezer leszállított autós célt nagy magabiztossággal teljesíteni fogják. Az új Model Y-ról azt mondták, hogy a gyártás jövő év nyarán kezdődhet meg. Végül a napelem-üzletággal kapcsolatban is pozitív híreket szolgáltatott a cég, ugyanis azt mondta, hogy holnap egy új termékkel állnak elő és ez az üzletág méretében hasonló lehet majd az autógyártó részlegéhez. Az árfolyam 20%-kal ugrott piaczárás után, amiben az is közrejátszhatott, hogy relatíve nagy short-állománnyal (a szabad közkézhányad 25%-a) rendelkeztek befektetők a papírban.


A várt feletti árbevételt ért el a Microsoft a gazdasági első negyedévében, év/év alapon 14%-kal növekvő, 33,1 milliárd dolláros árbevételt jelentett a várt 32,2 milliárd dollárral szemben. Ezen 1,38 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,24 dollárral szemben. A felhőalapú Office 365 szolgáltatásokból származó árbevétel 25%-kal nőtt év/év alapon, míg az Azure névre keresztelt felhőalapú platform 59%-kal. Ez utóbbi növekedése az utóbbi negyedévekben érdemben lassulni látszik, egy negyedévvel ezelőtt még 64%-kal, azelőtt 73%-kal bővült. Ezt más szegmensekből egyelőre több, mint kompenzálni tudja a cég. Az árfolyam a jelentésre minimális pluszt mutatott piaczárás után.


Elmaradt a várakozásoktól a Caterpillar harmadik negyedéves eredménye, a cég 12,8 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 13,6 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó tisztított profit 2,66 dollár lett a várt 2,88 dollárral szemben. Egész éves profit várakozását emellett a részvényenkénti 12-13 dollár körüli sávról 10,6-11,1 dollárra módosította lefelé a cég. 2020-ra a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem adott konkrét várakozást a cég. A kezdeti visszaesés után az elemzői tájékoztatót követően enyhe pluszba lendültek a részvények, miután a cég elmondta, hogy igyekszik megelőző lépéseket tenni annak érdekében, hogy túl magas készletek alakuljanak ki.


A Caterpillarhoz hasonlóan még kedden számolt be a kevésbé rózsás gazdasági kilátásokról a Texas Instruments, az USA egyik legnagyobb félvezetőgyártó cége. A harmadik negyedéves vártnál gyengébb eredményen felül a negyedik negyedévre is a várt alatti bevétel várakozást közölt a cég, amit a gazdasági szereplők bizonytalan környezet miatti kivárásával magyaráznak.

Távozhat a hongkongi kormányzó

Alapvetően optimista kereskedés jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.


A Financial Times információi szerint a kínai vezetés engedhet a hongkongi tüntetőknek és leválthatja Hongkong kormányzóját, Carrie Lam-et. A kormányzó által tervezett intézkedések robbantották ki nyáron az azóta is tartó tüntetéshullámot, és a tüntetők a rendelet visszavonásán túl már a kormányzó távozását is követelik. A kínai külügyi szóvivő ugyanakkor cáfolta a Financial Times értesüléséit.


A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index 48,5 pontra csökkent októberben, ami 2016 júniusa óta a legalacsonyabb érték. A feldolgozóiparban 50,3 pontra esett az index, így már itt is gazdasági visszaesés fenyeget.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek is a pozitív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt kis mínuszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben