Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lépett a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 19.   09:49

Erste kommentár A Fed 25 bázisponttal az 1,75 és 2 százalék közötti tartományba csökkentette az intervenciós sávot tegnapi döntésével. Ugyankkor az ún. dotplot ábra alapján már nem...

Erste kommentár

A Fed 25 bázisponttal az 1,75 és 2 százalék közötti tartományba csökkentette az intervenciós sávot tegnapi döntésével. Ugyankkor az ún. dotplot ábra alapján már nem feltétlenül csökkentenek idén, s jövőre szinten maradhat a kamatráta. Ugyanis a Fed alapvetően jó gazdasági növekedést lát, s szerintünk az infláció is a célzónába érhet 1,9 százalékkal a jövő évben az idei 1,5 százalékot követően. Mindeközben a piac erősen hisz egy decemberi és egy januári kamatcsökkentésben, amelynek köszönhetően az alapkamat fél éven belül az 1,25-1,5 százalékos tartományba süllyedne. A likvidtást is növelte a Fed, hogy az átmeneti bankközi, pénzpiaci feszültségeket orvosolja, amelyek technikai jellegű okokra visszavezethetően következtek be (adófizetés, kötvénykibocsátás, stb.). A dollár nem igazán reagált a fenti hírekre. Továbbra is egy csökkenő tredcsatorna közepe táján dekkol az EURUSD árfolyam.


A mai napon oldalazással kezdődött a kereskedés a DAX-ban és a BUX-ban is azzal a különbséggel, hogy az előbbi fölfelé, az utóbbi lefelé mozdult el.

Ügyesen lavírozott Powell

Ismét a kereskedés vége felé érkeztek meg a vevők az amerikai tőzsdeparkettre, így sikerült kikecmeregni a napközbeni mínuszokból. A Dow 0,1%-kal emelkedett, a Nasdaq ugyanennyivel csökkent, míg az S&P500 stagnált.


A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 2%-ra csökkentette tegnap az alapkamatot a Fed. A döntés nem volt teljesen egyhangú, ugyanis ketten az alapkamat tartására, egyvalaki pedig 50 bázispontos csökkentésre szavazott. Emellett az is mutatja a jegybankárok megosztottságát, hogy 5-en közülük 25 bázispontos emelést, 5-en az alapkamat tartását, 7-en pedig 25 bázispontos csökkentést tartanak még szükségesnek idénre, mostani legjobb tudásuk szerint. A döntést kísérő közleményben érdemi változás nem volt, továbbra is az erős amerikai belső fogyasztás és a lefelé mutató globális kockázatok kettőségét hangsúlyozták ki. A friss gazdasági előrejelzések sem mutattak érdemi változást: az idei GDP előrejelzés mediánja 0,1 százalékponttal 2,2%-ra emelkedett, míg a munkanélküliségi rátájé is hasonlóan tett 3,7%-ra. Az inflációs előrejelzések változatlanul maradtak. Az ülést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell több kitérő választ is adott, igyekezett kerülni a határozott állásfoglalást. Azt mindenesetre kimondta, hogy szerinte a gazdasági növekedés fenntartásához elegendő lesz az alapkamat mérsékelt csökkentése, ami azt mutatja, hogy optimista az amerikai gazdasággal kapcsolatban. A hírekre a dollár némi erősödést mutatott az euróval szemben, míg a részvénypiacok kisebb átmeneti gyengeséget mutattak, de összességében nagy visszhangja nem volt a kamatdöntésnek a piacon. A piac idénre továbbra is további egy kamatcsökkentést vár, igaz már csak nagyjából 2/3-os valószínűséggel.


Az overnight bankközi kamatok hét elején látott hirtelen emelkedésére is igyekezett válaszlépést találni a jegybank azzal, hogy a kötelező tartalékon felüli tartalékokra fizetett kamatot (IOER) nem 25, hanem 30 bázisponttal 1,8%-ra vágta vissza. Emellett tegnap 80 milliárd dollár összértékű repo ügylet keretében újabb likviditást pumpált a bankközi rendszerbe a Fed. Powell hangsúlyozta, hogy ennek sem a gazdaságra, sem a monetáris politika irányvonalára nincs hatása.


Újabb lejárat nélküli 40 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be tegnap a Microsoft azt követően, hogy legutóbb 3 éve tett ugyanilyet. A cég a korábbi 46 centről 51 centre emelte egy részvényre jutó negyedéves osztalékát, ami nagyjából 1,3%-os osztalékhozamnak felel meg.


Átmeneti egyezséget kötöttek egymással a republikánusok és a demokraták annak érdekében, hogy ne kelljen október 1-én részlegesen leállítani az amerikai kormányzati szerveket a költségvetési plafon elérése miatt. A határidő november 21-ig tolódott ki, addig reményeik szerint már sikerül megegyezni a 2020-as költségvetés részleteiről.


Közel 8%-kal estek tegnap piaczárás után a U.S. Steel acélgyártó részvényei, miután két másik iparági szereplő után a társaság is profitwarningot közölt. A cég a harmadik negyedévre 35 centes tisztított egy részvényre jutó veszteséget vár az elemzők által várt 6 centes konszenzussal szemben. A tisztított EBITDA 115 millió dollár lehet a várt 190 millió dollárral szemben. A vártnál gyengébb várható eredményt főként a sok végpiacon visszaeső acélárral indokolta a cég.

Tartott a japán jegybank, de kamatot vágtak Hongkongban

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai részvénypiacokat ma reggel. A Shanghai index 0,1%-ot, a Nikkei 0,4%-ot emelkedett, míg a Hang Seng értéke 1,1%-ot csökkent.


A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon a japán jegybank. Ugyanakkor a hongkongi monetáris tanács ismét lekövette az amerikai jegybankot és a korábbi 2,5%-ról 2,25%-ra csökkentette a kamatot.


Japán lapértesülések szerint megállapodásra jutott egymással az USA és Japán. Ennek keretében Japán 242 ezer tonna marhahús importjára biztosítana kedvezményes vámot az USA számára. Az új kvóta áprilistól lépne életbe, amennyiben márciusig megszületik a megállapodás.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Csökkentettük Richter célárunkat

A korábbi 6.950 forintról 5.690 forintra csökkentettük Richter célárunkat, ajánlásunk továbbra is felhalmozás.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben