Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Holnap reggel jelent a Magyar Telekom

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 7.   09:26

Megtörtént. Régi-új elnöke van az Egyesült Államoknak Barack Obama személyében. Most már lehet a feladatokra koncentrálni, ami egy 4%-os automatikus költségvetési hiány csökkentésének képében közeledik az amerikai gazdaság felé. Ez pedig komoly kihívás, így nem véletlen, hogy Barack Obama, már a győzelmi beszédében elmondta, hogy keresi az együttműködés lehetőségét...

Megtörtént. Régi-új elnöke van az Egyesült Államoknak Barack Obama személyében. Most már lehet a feladatokra koncentrálni, ami egy 4%-os automatikus költségvetési hiány csökkentésének képében közeledik az amerikai gazdaság felé. Ez pedig komoly kihívás, így nem véletlen, hogy Barack Obama, már a győzelmi beszédében elmondta, hogy keresi az együttműködés lehetőségét Romney-val, s egy-két héten belül leülne vele, hogy a részleteket megbeszéljék. Az USA elsődleges hiánya 6-7%-ra rúg. Ezt csökkenteni kell, mert különben idővel csődbe megy az állam. Ugyanakkor egy drasztikus, 4% körüli azonnali költségvetési kiigazítás, amely automatikusan jönne, ha a pártok nem tudnak megegyezni, mintegy 2% körüli recessziót tudna okozni, legalábbis az év első felében. Vagyis a feladat: megtalálni azt az utat, mellyel a növekedés legkisebb rombolásával lehet elérni a hiány csökkentését a lehetséges legrövidebb idő alatt. Pl. Obama a hadiipari költségvetési kiadások csökkentést szorgalmazza, mint az egyik lehetséges megoldást. Mindenesetre nehéz hónapok jönnek az új elnök számára, s a piacok is aggodalommal figyelhetik a megoldás körüli vitákat. Legutóbb az utolsó utáni pillanatig húzták a politikusok a megoldást, amely igazán felemásra sikeredett, hiszen ugye most újra az asztalon van ugyanaz a kérdés. A piacok tekintetében pedig továbbra is jó viselkedést látunk (torlódást a korábbi lokális csúcsokhoz), de valahogy még mindig hiányzik az erő a kitöréshez. Nyilván egy amerikai költségvetési probléma hirtelen megoldódása segítene a kitörésben, de erre azért most nem számíthatunk. Vagyis egyelőre jojózhatunk tovább. Ebben a mozgásban a BUX-nak ma inkább felfelé kellene mozognia.
Piaci áttekintés
- Optimista hangulatban várták a piacok az elnökválasztást
- Rally bontakozott ki az olaj és az arany piacán
- Obama győzelmére gyengült a dollár
- Kismértékű mozgás az ázsiai piacokon
- Holnap reggel jelent a Magyar Telekom
- A Richter megemelte árbevétel terveit
- Kismértékű emelkedés várható ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Jó hangulatban telt a kereskedés a választás napján, fontos makroadat tegnap nem látott napvilágot, az indexek zárásig meneteltek felfelé (Dow 1,02%, Nasdaq 0,41%, S&P500 0,76%).
- Hajnalban kiderült az elnökválasztás eredménye, Obama nyerte a csatát, így újabb négy évig maradhat az elnöki székben. A piacok a jövőre életbe lépő kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedésekre (fiscal cliff) fognak mostantól figyelni, az intézkedésekre alig egy hónapja marad az új kormánynak.
- Az eurózóna szolgáltatói beszerzési menedzser indexének októberi értéke gyengébb lett a várakozásoknál, 46,2 pont helyett 46 pontra esett vissza a mutató.
- Görögországban két napos sztrájk vette kezdetét a kormány megszorító intézkedései ellen. A mai parlamenti szavazás kulcsfontosságú lesz, mert a 13,5 milliárd eurós megszorító csomagról fognak dönteni, ami annak a feltétele, hogy az ország megkapja a 31,5 milliárd eurós hitelrészletet.
- Franciaországban reformcsomagot jelentett be a kormányfő: 10 milliárd euróval csökkentetnék a kormányzati kiadásokat 2014-ben és 2015-ben, emelnék az áfa kulcsot, és ebből finanszíroznák a munkáltatói adók 20 milliárd eurós csökkentését.
- Ma a Kraft Foods és a Time Warner negyedéves számait tudhatják meg a befektetők, és jelzáloghitel igénylések adat jelenik meg az USA-ban.
Olaj, arany
- Jó napja volt tegnap az aranynak, a múlt heti zuhanás után ismét emelkedő irányba fordult az árfolyam. A 200 napos mozgóátlagról pattant vissza a nemesfém, és közel 2%-ot emelkedett a 20 napos mozgóátlagig (1.720 dollár). A reggeli kereskedés is jó hangulatban telik, az árfolyam tovább kúszik felfelé, és közelíti az 1.730 dolláros árfolyamot. Az erőteljesen gyengülő dollár is segítette az arany emelkedését.
- Az olaj piacát szintén a vevők lepték el, a 85 dolláros támaszról pattant vissza az árfolyam, és 88 dollár fölé emelkedett, végül a 20 és 30 napos mozgóátlag állította meg az árfolyamot
Devizák
- Tegnap még csak kismértékben gyengült a dollár, az EUR/USD árfolyam 1,2796-ról 1,2814-re változott. Ma reggel már jelentősebb mértékű dollárgyengülés volt tapasztalható és az árfolyam 1,2875-ig emelkedett. Romney korábban nyilvánvalóvá tette, hogy megválasztása esetén a FED elnökét, Bernanke-t nem nevezi ki újra 2014-ben. Az elnökjelölt korábban többször nyíltan bírálta a QE3 programot. Obama ismételt megválasztásával viszont maradhatnak a laza monetáris kondíciók, ami jó a gazdaságnak, de gyengíti a dollárt.
- A forint a tegnapi nap során stabilan viselkedett, kismértékű forinterősödés volt megfigyelhető. Az EUR/HUF árfolyam 282,78-ról 281,9-re változott. A forint árfolyamára az Európai Bizottság délután megjelenő prognózisa lehet hatással, melyből kiderül, hogy 2013-ra Brüsszel mekkora költségvetési hiányra számít hazánkban.
Távol-Kelet
- Az amerikai elnökválasztás nyertese ugyan már ismerté vált, de Kínában még mindig hátravan a Nemzeti Kommunista Párt csütörtökön kezdődő kongresszusa, melyen megválasztásra kerülnek a párt új vezetői. A személyek megválasztása valószínűleg nem fog akkora izgalmakat okozni, mint az amerikai elnökválasztás, de meghatározó lesz, hogy az új vezetéssel milyen gazdaságpolitikai irányba fordul a párt, és ezzel együtt Kína egésze is. Ennek megfelelően továbbra is kivárás jellemzi az ázsiai, főleg a kínai piacokat.
- A mai nap kismértékű, vegyes elmozdulások voltak tapasztalhatóak, mely során a Hang Seng 0,22%- ot emelkedett, a Nikkei és a Shanghai index értéke is lényegében változatlan maradt.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé III. negyedéves eredményét a Magyar Telekom.
- A Richter a tegnapi gyenge gyorsjelentés után 0-ról 3 százalékra emelte az idei árbevétel növekedési kilátásait. A sajtótájékoztatón még elhangzott:
- Megerősítésre került, hogy az operatív profit marzs 15-16 százalék között várható idén
- A K+F költség az árbevétel 12 százalékára rúghat a korábban várt 12-13 százalékkal szemben
- Az értékesítési és marketing költségeket továbbra is az árbevétel 28-29 százalékára várja a cég
- A Cariprazine-hoz köthető mérföldkő fizetés az év végére, jövő év elejére várható a Forestől Továbbra is pozitívak vagyunk a részvény tekintetében a gyenge harmadik negyedéves eredmény ellenére is. Hiszen leginkább a jövőbeli beruházásokhoz tartozó költségeknek köszönhető a várakozásoknál gyengébb eredmény. Pl. a méhmióma kezelésére szolgáló szer márciusban került bevezetésre először Németországban, mostanra pedig már számos európai országban kapható, de idén még nem lesz jelentős árbevétel ebből, ugyanakkor idén eddig az átértékelési költség és amortizáció, ami a gyógyszerhez köthető 8 milliárd foriintra rúgott. Ez valószínűleg hasonló, vagy csökkenő mértékű lesz az elkövetkező negyedévekben, miközben a gyógyszer készpénz termelő kepesége az elkövetkező három évben fog felfutni a maximumára, amely évi 10-15 milliárd forintot is hozhat évente a konyhára, üzemi szinten.
- Matolcsy György képviselői kérdésre adott válaszából kiderül, hogy ha a kormánynak pénzre van szüksége, akkor megválik a mintegy 25%-nyi MOL részesedésétől. Az állam kb. két évvel ezelőtt vásárolt 20%-nyi MOL pakettet 22.500 forintos részvényenkénti áron. Egyelőre elméleti kérdésről van szó, hiszen jelenleg van elég pénze. A miniszter hozzátette, hogy a lépésre csak a külső környezet romlása esetén kerülhet sor.
Gazdasági hírek
- Az Európai Bizottság ma teszi közzé prognózisát, melyből kiderült, hogy a bizottság mekkora költségvetési hiányt valószínűsít jövőre Magyarországon. Korábbi értesülések szerint az unió további, néhány 10 milliárd forintnyi intézkedést vár tőlünk. Ha ez így van, akkor további adóemelésekre, vagy új adók bevezetésére lehet számítani. Ha azonban nem tesszük meg az unió által elvárt lépéseket, akkor tovább folyhat a hazánk elleni kötelezettségszegési eljárás, és mintegy 500 millió euró kohéziós forrástól eshetünk el.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben