Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az USA olajtermelése elérhette a maximumot?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. augusztus 28.   17:43

A napokban érdekes cikk látott napvilágot Dan Steffens tollából (https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/The-Real-Reason-Why-US-Oil-Production-Has-Peaked.html), aki az EPG csoport elnöke közel 20 évet töltött el az amerikai olajiparban. A becslése szerint idén első félévben az amerikai olajtermelés ideiglenes csúcsra juthatott. Ennél magasabb kitermelés egyelőre nem várható, hacsak nem az olajárak drasztikusan emelkednek a mostani 53-54 dolláros WTI szintekről. Ez a jóslat szöges ellentéte a nagy állami előrejelző cégek (EIA, IEA) becsléseinek, akik további jelentős kőolajkínálat növekedésre számítanak az Egyesült Államokból.

Az EIA, az amerikai Energiahivatal legfrissebb, augusztus 6-i havi előrejelzése alapján (https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/us_oil.php) 2019-re 12,3 millió hordó/nap, 2020-ra pedig 13,3 millió hordó/nap kőolaj átlagtermelésre számíthatunk az Egyesült Államokban. Az IEA havi jelentésében (https://www.iea.org/oilmarketreport/reports/2019/0819/), ami augusztus 9-én jelent meg, a párizsi elemzők 2019-re 24,6 millió hordó/nap termelésre számítanak az OECD amerikai termelői részéről (USA és Kanada). Ez 1,6 millió hordó/nappal magasabb, mint a 2018-as termelés volt (23 millió hordó/nap). 2020-ra tovább 1,4 millió hordó/nappal nőne a kihozatal 26 millió hordó/napra. A növekedés 90%-a az USA palaolaj termelő szektorához kapcsolódna. Gyakorlatilag a világ olajtermelés növekedésének is döntő zöme innen származik. Dan Steffen szerint azonban ezek a várakozások túlzottak, a mostani olajárak - ha maradnak- várhatóan nem nő tovább az USA olajtermelése az első félévhez képest. Ez pedig lényeges lehet az olaj árára, ugyanis a piacon a keresleti félelmek mellett az is hozzájárul a gyenge olajárhoz, hogy jövőre további kínálat növekedés jöhet a nem-OPEC termelők, elsősorban az USA palaolaj cégei felől.

Dan Steffens szerint a fő magyarázat ebben az ábrában rejlik, amit a Raymond James nevű elemzőház készített. Ezek szerint az amerikai palaolaj kutak éves csökkenési mértéke 2016-hoz képest mára megduplázódott: 1,6 millió hordó/naphoz képest 3,2 millió hordó/nap lett, részben a termelés növekedése, részben az új kutak nagyobb csökkenési rátája miatt. Mivel a megfúrt, de nem repesztett kutak száma lényegében nem változott, ez azt jelenti, hogy csak ahhoz, hogy szinten maradjon a termelés, legalább évi 12 ezer kutat kell fúrni és repeszteni. Ez ráadásuk évente nő a fent említett tényezők miatt.

Éves természetes olajtermelés csökkenés az Egyesült Államokban (ezer hordó/nap)
Forrás: oilprice.com, Raymond James elemzés

A csökkenő fúróberendezésszám, a kisebb palaolaj termelői aktivitás azt mutatja, hogy várhatóan a mostani szint körül lehet a termelési mennyiség tetőzése, mivel az 55 dollár alatti WTI ár fékezőleg hat a szektor vállalatainak beruházási aktivitására.

Baker Hughes USA olaj fúróberendezések száma (darab)
Forrás: John Kemp, Bakes Hughes

Egyébként, ha megnézzük az idei év EIA statisztikáit, főleg a havi olajtermelési adatokat (a heti adatok becsléseken alapulnak, amit jelentős korrekció követhet később), akkor látszik, hogy az USA kőolaj termelése az első félévben lényegében stagnált: a legfrissebb májusi 12,108 millió hordó/nap olajtermelés alig haladja meg a tavaly decemberi 12,037 millió hordó/nap kihozatalt. Ha az EIA idei 12,3 millió hordó/nap kőolaj termelés előrejelzése valós, akkor a fennmaradó hét hónapban (2019. májusa és decembere között) legalább havi 12,560 millió hordó/nap átlagtermelésre lesz szükség. Ez közel 600 ezer hordó/nappal magasabb, mint a májusi érték. Egyáltalán nem látszik, hogy ekkora valódi növekedés van most a rendszerben.

EIA havi USA olajtermelési adatai
Forrás: EIA, oilprice.com

 

 

 

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben