Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Stratégiai megállapodást kötött a Richter a magyar állammal

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 5.   09:36

Egy kis jojó-t láthattunk az elmúlt napokban. Ami talán egy kissé aggasztó, hogy a jó hírek ellenére végül a jövőtől való félelem ébredt fel a piacokban. Hiszen holnap lesz az elnökválasztás az USA-ban. A várakozások nagyon kiegyensúlyozottak. Vagyis fej-fej mellett lehet az eredmény. Különben akármi is lesz az eredmény, a probléma a „pénzügyi szakadékkal” van. Az...

Egy kis jojó-t láthattunk az elmúlt napokban. Ami talán egy kissé aggasztó, hogy a jó hírek ellenére végül a jövőtől való félelem ébredt fel a piacokban. Hiszen holnap lesz az elnökválasztás az USA-ban. A várakozások nagyon kiegyensúlyozottak. Vagyis fej-fej mellett lehet az eredmény. Különben akármi is lesz az eredmény, a probléma a „pénzügyi szakadékkal” van. Az látszik, hogy szinte akármi is lesz az eredmény a két nagy politikai erőnek meg kell egyeznie az adókedvezmények jövőjéről és a költségvetési lefaragásokról. A befektetők ugyan azt gondolják, hogy a politikai pártok meg fognak egyezni egy lassúbb adósság csökkentésben, de nehéz tárgyalások lesznek, amely aggodalommal tölti el őket. Legutóbb (tavaly augusztusban) a megállapodás csak az utolsó utáni pillanatban jött létre és az is felemásra sikeredett. Például annak a megállapodásnak a következménye az idei megállapodás szükséglete is, hiszen akkor részben csak elodázták a problémák megoldását. Szóval most egy aggodalmas időszak jöhet. Ugyanakkor a piaci szereplők többsége szerint a csökkenés moderált lehet. Szerintünk meg az indexek egy része már befejezte a korrekciót és akár emelkedhetne is. Például ilyen a DAX, vagy az S&P500 is. Ugyanakkor a BUX még mindig korrekciós fázisban van. Így ma a negatívabb nemzetközi hangulatban csökkenésre számítunk. Persze az a fránya 20 napos mozgóátlag 19.050 pontnál továbbra is támasz az index számára, vagyis a csökkenés mértéke 200 pont alatt maradhat.
Piaci áttekintés
- Veszteséggel zártak pénteken a tengerentúli piacok
- Az olaj és az arany kurzusa is lefelé mozgott a hét utolsó napján
- Jelentős mértékű dollárerősödés
- Csökkenéssel kezdte a hetet Ázsia
- Részvényekké alakítanák az E-Star kötvényeket
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Rossz hangulatban telt a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúli piacon, az indexek zárásig csorogtak lefelé (Dow -0,64%, Nasdaq -1,26%, S&P500 -0,88%).
- A pénteken publikált foglalkoztatottsági adat pozitív meglepetés lett, mert a várt 125 ezer helyett 171 ezerrel bővült a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma. A szeptemberi adatot felfelé korrigálta a tárca: 114 ezerről 148 ezerre. A munkanélküliségi ráta 7,8%-ról 7,9%-ra emelkedett, ami megfelelt a vártnak.
- Izgalmas hétnek nézünk elébe, mert holnap derül ki, hogy ki lesz USA következő elnöke, az EKB csütörtökön kamatdöntő ülést tart, az Európai Bizottság pedig szerdán publikálja friss gazdasági előrejelzéseit.
- Jót jelentett múlt héten a MasterCard, a várt 5,92 dolláros profit helyett 6,17 dollárt könyvelhetett el a cég az elmúlt negyedévben. Az árbevétel 1,92 milliárd dollárra emelkedett, ami 5%-os növekedést jelent.
- A General Motors számai is pozitív meglepetést okoztak a befektetőknek. A vállalat a várt 60 cent helyett 93 cent profitot ért el a harmadik negyedévben. Az árbevétel 37,6 milliárd dollár volt, a 36 milliárd dolláros elemzői várakozásokkal szemben.
Olaj, arany
- Nagy eséssel zárta a pénteki kereskedést az arany árfolyama. Az 1.714 dolláros nyitás után több mint 2%-ot veszített értékéből az arany és 1.678 dolláron zárta a kereskedést. A következő támaszt a 200 napos mozgóátlag jelenti 1.663 dollárnál.
- A WTI típusú kőolaj árfolyama is negatív irányba fordult pénteken, és 87,2 dollárról a 85 dolláros támaszig zuhant. A szint törésével nagy tér nyílna lefelé.
Devizák
- Pénteken komolyabb mértékben tudott erősödni a dollár. Az EUR/USD árfolyam 1,2943-ról 1,2835-re csökkent, melynek fő oka a vártnál nagyobb mértékű foglalkoztatottság bővülés Amerikában, illetve a vártnál magasabb ipari megrendelés állomány.
- A hosszúhétvége ellenére is volt kereskedés az EUR/HUF devizapárral, azonban annak intenzitása elmaradt a szokásostól. Csütörtökön a forint erősödése volt tapasztalható, azonban pénteken és ma reggel is a 20 illetve a 30 napos mozgóátlag által határolt, 281,05 és 282,35 közötti sávban mozgott az árfolyam.
Távol-Kelet
- A távol-keleti piacokon csökkenés volt megfigyelhető a hét első kereskedési napján. A Nikkei 0,49%- ot, a Hang Seng 0,3%-ot, míg a Shanghai index 0,1%-ot veszített értékéből.
- A HSBC ma publikálta a kínai szolgáltató szektor PMI index értékét, mely csökkenést mutatott az előző időszakhoz képest. Az iparra vonatkozó értéket, már múlt hét végén megismerhettük, ami emelkedést mutatott, de továbbra sem érte el a vízválasztónak számító 50 pontos értéket.
- Ausztráliában a vártnál jobb kiskereskedelmi értékesítési adatok érkeztek.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Stratégiai megállapodást kötött a Richter a magyar állammal, melynek keretében a kormány ösztönzi a Richter innovációs és fejlesztési tevékenységét (biotechnológia), míg a gyógyszercég törekedni fog a hazai gyártó és kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítésére. A részletek hiányában árfolyamhatásra sem számítunk.
- MOL: A horvát kormány 3 új igazgatósági tagot nevezett ki az INA-nál, leváltva ezzel a korábbi kormány által delegált tagokat.
- Helyi lapértesülések szerint a horvát kormány 19%-nyi INA részesedést adna el, melyet a MOL vehet meg.
- 5% alá csökkent a BlackRock részesedése az OTP-ben.
- Pénteken tartotta rendkívüli közgyűlését az E-Star. A részvényesek a következő pontokat szavazták és vitatták meg:
- A részvényesek megválasztották az új FB tagokat.
- Az igazgatóság juttatását lefelezték.
- A részvényesek felhatalmazták az igazgatótanácsot: (i) diszkont áron történő kötvény visszavásárlásra; (ii) kötvények részvényre történő átváltására; (iii) tárgyalások folytatására a bankokkal a kötvények finanszírozására; (iv) csődvédelembe menekülésre, ha az szükséges.
- A részvényesek a cég likviditási helyzetét is megtárgyalták: (i) a jelenlegi helyzetben a cég képes kifizetni a még ki nem fizetett 581 millió forintnyi lejárt kötvényt. Rövidtávon ez nem okoz likviditási problémát, viszont egy hónap távlatában már okozhat. (ii) ha diszkont áron fizeti ki a kötvénytulajdonosokat, akkor egy hónap távlatában még mintegy 400 millió forintnyi készpénze marad a cégnek. (iii) az elkövetkező egy évben a cégnek 1,5 milliárd forint tőkét és kamatot kell kifizetnie a kötvénytulajdonosok számára, amire valószínűleg nem lesz képes a csökkenő magyarországi operációnak köszönhetően. Úgy tűnik, a fenti pontok valamelyike, vagy azok kombinációja fog bekövetkezni. Ha sikeres lenne a kötvények átalakítása részvényekké, vagy diszkont áron vásárolnák vissza a kötvényeket, akkor a cég megmenekülhetne. Erre van esély, de szerintük számos kötvénytulajdonos ragaszkodni fog a teljes kifizetéshez. Így a bizonytalanság (hígulás, likviditás újbóli szűkülése, stb.) továbbra is fennáll.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben