Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Diszkonton venné át az állam az önkormányzati hiteleket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 31.   09:37

A tengerentúli börzék tegnap is zárva tartottak, a többi piacon azonban jó hangulat uralkodott. A reggeli ázsiai emelkedés mellett a nyugat-európai piacok is észak felé vették az irányt. A jó hangulatban szerepet játszottak a jó gyorsjelentések, és a vártnak megfelelő makroadatok. A hazai piacon a legfontosabb momentum a kamatvágás volt, ahol a 25 bázispontos...

A tengerentúli börzék tegnap is zárva tartottak, a többi piacon azonban jó hangulat uralkodott. A reggeli ázsiai emelkedés mellett a nyugat-európai piacok is észak felé vették az irányt. A jó hangulatban szerepet játszottak a jó gyorsjelentések, és a vártnak megfelelő makroadatok. A hazai piacon a legfontosabb momentum a kamatvágás volt, ahol a 25 bázispontos csökkentéssel nem született nagy meglepetés. A nap nagy részében lemaradó volt a hazai börze, de az utolsó órában meglódult a piac és pluszba lendült az index. A nemzetközi hangulat alapján emelkedő az irány első ránézésre, de a reggeli bankszektorral kapcsolatos negatív hír árnyalja a képet. Sajtóhírek szerint ugyanis a kormány nem szándékozik teljes értéken átvenni az önkormányzati adósságokat, és a fennmaradó részt a bankoknak kellene lenyelni. Bár pontos számokat még nem lehet tudni, de úgy tűnik újabb egyszeri veszteséget kénytelen elkönyvelni a bankszektor. Ez a lépés pedig tovább ronthatja az ország megítélést a befektetők szemében, így azon kívül, hogy ma eséssel indulhat a kereskedés, hosszabb távon is nyomás alá helyezheti az árfolyamokat ez a negatív hír.
Piaci áttekintés
- Tegnap is zárva voltak a tőzsdék, de ma már elindul a kereskedés
- Mozdulatlan az arany, az olaj is sávozik
- Erősödött az euró
- Vállalati hírek húzták felfelé Ázsiát
- OTP: diszkonton venné át az állam az önkormányzati hiteleket
- Vágott az MNB, 6,25% az alapkamat
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A hurrikán miatt tegnap is zárva tartottak a tengerentúli piacok, ma azonban már elindul a kereskedés. Az USA-ban csak a hétvégén állnak át téli időszámításra, ezért a következő napokban magyar idő szerint délután fél háromkor nyitnak a tőzsdék.
- Makro fronton az S&P/Case Shiller házár index augusztusi értékét publikálták, amely jobb lett az elemzői várakozásoknál, 0,49% helyett 0,5%.
- Olaszország 7 milliárd eurónyi 10 éves kötvényt értékesített tegnap. Jó hír, hogy 2011 májusában volt utoljára ilyen alacsony a hozam, mint most.
- Az előző három hónapban 0,3%-ot csökkent a spanyol GDP, ami valamivel kisebb a 0,4%-os várakozásnál.
- Görögország megállapodott a hitelezőkkel az új megszorító csomagról, ami annak a feltétele volt, hogy a kormány megkapja a mentőcsomagot.
- Ma délután piacnyitás előtt a Mastercard publikálja számait, illetve a Chicago-i beszerzési menedzser index októberi értékét is megtudhatjuk.
Olaj, arany
- Tegnap sem mozdult az arany kurzusa, továbbra is 1.710 dollárnál jár az árfolyam. Támasz 1.700 dollárnál látható, amelynek törésével a 200 napos mozgóátlagig (1.664 dollár) eshet a kurzus.
- Az olaj árfolyama is oldalazásba fordult 85-86,5 dollár között. A hurrikán miatt több olajfinomítót is le kellett zárni, amelyek több mint egy millió hordó olajat finomítanak naponta.
Devizák
- A tegnapi pozitív európai hírek hatására erősödött az euró a dollárral szemben. Az árfolyam 1,2904- ről 1,2959-re emelkedett. Az euró emelkedésének hátterében elsősorban a kedvező spanyol és görög hírek állnak.
- A forint árfolyama tegnap megnyugodni látszott és az EURHUF árfolyam 285,03-ról 283,52-re mérséklődött.
Távol-Kelet
- A mai napon jelentősebb emelkedés is megfigyelhető volt a Távol-Keleten. A Nikkei 0,97%-ot, a Hang Seng 0,59%-ot, a Shanghai index 0,23%-ot emelkedett.
- Az emelkedés hátterében elsősorban vállalati hírek álltak, ugyanis elsősorban Japánban több vállalat is megemelte év végi profitvárakozásait.
- A tegnap bejelentett japán gazdaságélénkítő csomagról időközben kiderült, hogy nem csak megnövelt keretösszeget takar, de újfajta banki hitelezést ösztönző lehetőséget is tartalmaz.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Kósa Lajos tegnap egy TV műsorban azt nyilatkozta, hogy az államnak és a bankoknak megoldást kell találniuk az önkormányzati hitelek átvállalása kapcsán. Az állam jobb törlesztési és finanszírozási feltételeket szeretne kialkudni. Ma reggel már azt lehetett olvasni, hogy az állam 20-25%-os diszkonttal venné át a hiteleket, ráadásul az is felmerült, hogy készpénz helyett államkötvénnyel fizetne. Az állam által átvállalandó 612 milliárd forintos önkormányzati hitelállományt figyelembe véve ez mintegy 150 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak. Az OTP papírjaira gyakorolt negatív hatás a legrosszabb esetben 115-140 forint lehet részvényenként a végső törvényjavaslat függvényében. Ha csak a kockázatos portfólióra (a 90 napon túli késedelmes hitelekre) vonatkozik, akkor a hatás marginális lehet. Az OTP-nek 300 milliárd forintos önkormányzati hitelállománya van, ami kevesebb, mint az eszközök 5%-a.
- Az orosz központi bank szerint jövőre csökkenhet a hitelezés az országban, ami az OTP-is érintheti.
- Tegnap jelentett a MOL csoporthoz tartozó INA. Az EBITDA 30%-kal csökkent a január-szeptemberi időszakban a 2011-es évhez képest. A nettó eredmény 933 millió kunára esett vissza, ami részben a szíriai termelés kiesésével magyarázható. Az eredmény csökkent tavaly óta, de ez nem meglepő. Az egyszeri tételekkel sújtott második negyedévhez képest javult az eredményt.
- Az egyik internetes portál interjút készített az Állami Nyomda vezérigazgatójával. A főbb pontok a következők:
- cél az exportpiaci jelenlét növelése
- egyelőre kevés esély mutatkozik újabb akvizícióra
- jövőre érhet be az új fejlesztésük (NFC technológia)
- a társaság a jelenlegi 10%-ról 15%-re szeretné növelni az EBITDA-hányadot
- a cég készen áll a chipkártyás személyi igazolványok gyártására, de a döntés az állam kezében van, ennek bevezetésére a közeljövőben kicsi az esély.
- jelentősebb eltüntethető költségtényező jelenleg nincs a vállalatban
- a cég a jelenlegi helyzetben nagyon nehéznek látja a pénz hatékony befektetését, és amíg ez nem változik, addig magas maradhat az osztalék kifizetési ráta.
- Az E-Star további 64 darab 2012/A kötvényt vett vissza diszkontáron. A kötvények névértéke 6,4 millió forint.
- A Magyar Energia Hivatal engedélyezte a Miskolci Geotermikus Zrt. távhőtermelő egységének létesítését. A hír nem lesz hatással a PannErgy árfolyamára.
Gazdasági hírek
- Az MNB Monetáris Tanácsa tegnapi ülésén a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 6,25%-ra csökkentette az alapkamatot. Idén még további csökkentésre számítunk, de csak maximum 6,0%-ig. Jövőre lassulhat a kamatvágás üteme, 2013 végére 5%-os alapkamatra számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben