Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyorsjelentés dömping Európából

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. augusztus 1.   10:16

Tovább lassult az infláció Európában Vegyesen teljesítettek tegnap az európai piacok. A FTSE100 0,8%-ot csökkent, míg a CAC40 0,1%-ot, a DAX pedig 0,3%-ot emelkedett. Az amúgy is alacsony szintről még tovább lassult júliusban az...

Tovább lassult az infláció Európában

Vegyesen teljesítettek tegnap az európai piacok. A FTSE100 0,8%-ot csökkent, míg a CAC40 0,1%-ot, a DAX pedig 0,3%-ot emelkedett.


Az amúgy is alacsony szintről még tovább lassult júliusban az Eurózóna inflációja. A maginfláció 1,1%-ról a vártnál nagyobb mértékben, 0,9%-ra csökkent. Az inflációs mutató pedig 1,3%-ról a vártnak megfelelően 1,1%-ra fékeződött. Főként a szolgáltatások hozzájárulása esett vissza. A tovább lassuló infláció lehetőséget teremt az EKB számára, hogy újabb lazító programot indíthasson, akár már szeptembertől.


A második negyedévben az Eurózóna növekedése szintén lassult, a korábbi 1,2%-ról 1,1%-ra csúszott vissza, de még ezzel is felülmúlta az 1,0%-os piaci várakozást. Míg az alacsony infláció lehetőséget teremt az EKB-nak a lazításra, addig az alacsony és lassuló GDP növekedés igazolja ennek szükségszerűségét.


Kamatdöntő ülést tart ma a BoE. A jegybank várhatóan felhívja majd a figyelmet a hard Brexit kockázataira, mely körüli bizonytalanság indokolhatja, hogy a jegybank a jelenlegi szinten tartsa a kamatokat. A várakozások szerint egyhangú döntés lesz a tartás mellett.


A brit kormány újabb 2,1 milliárd fontot különített el a Brexit költségeinek finanszírozására. Ennek nagyrészét a határ- és vámellenőrzés kiépítésére fordítják.


Boris Johnson szerint a Brexitet követően is még két évig a vámunió és a közös piacok része maradna Nagy-Britannia, ami abba az irányba mutat, hogy mégsem lenne annyira rendezetlen az a hard Brexit.

Csak Amerika számít a Fiatnak

Pozitív fogadtatása volt a részvénypiacon a Fiat tegnap délután megjelent második negyedéves jelentésének. A korrigált EBIT 1,53 milliárd euró lett, ami gyakorlatilag megegyezik az 1,52 milliárd eurós várakozással. Míg az EMEA piacok (Európa, Közel-Kelet és Afrika) csak 22 millió eurós profitot termeltek, addig Észak-Amerikában a korrigált EBIT még a csoportszintű eredményt is meghaladta, 1,57 milliárd euró lett, ami új rekordnak számít, pedig a kereskedőknél lévő készletek még csökkentek is. Főleg a Ram és a Jeep modellek tudtak növekedni. A társaság tartotta a 2019-es eredményvárakozásokat, ami örömteli annak fényében, hogy korábban a Daimler és a Nissan is csökkentette profitcélját.

Hozta a vártat a BMW

A BMW a második negyedévben a vártnál enyhén magasabb, 25,7 milliárd eurós árbevételt ért el, szemben a 25,5 milliárd eurós várakozással. Ennek ellenére az EBIT eredmény csak a vártnak megfelelően 2,2 milliárd euró lett. A nyereség 20%-kal maradt el a tavalyi szinttől a fejlesztési költségek növekedése miatt, főleg az elektromos autó fejlesztése okozott plusz kiadásokat. A BMW megerősítette 2019-re vonatkozó eredményvárakozását.

Gyenge keresletre számít az ArcelorMittal

Bár az ArcelorMittal 19,3 milliárd dolláros árbevétele felülmúlta a várakozásokat, 1,56 milliárd dolláros EBITDA eredménye mégis minimálisan elmaradt a várt 1,61 milliárd dollártól. Ezzel a társaság eredménye 3 éves mélypontra esett. A következő időszakkal kapcsolatban sem optimisták, alacsony keresletre számítanak, ami lefelé tolja az acéltermékek árát, miközben a nyersanyagárak emelkedhetnek, így a marzs két oldalról is nyomás alá kerülhet.

Jó eredmény, és óvatosság az Infineonnál

Az Infineon a harmadik üzleti negyedévet 317 millió eurós eredménnyel zárta, felülmúlva a 295 milliós várakozást. A társaság tartotta a 2019-es várakozásait, azonban a piaci folyamatokat bizonytalannak ítéli meg.

Egyre több terület gyengélkedik a Siemensnél

A Siemens energetikai üzletága már régebb óta gyengélkedik, ehhez most már az automatizálási üzletág is csatlakozott. Az év egészére várt mérsékelt árbevétel növekedést egyre nehezebb lesz elérni és az üzemi eredményre vonatkozó becslést is lefelé módosították, most már a 11-12%-os sáv alsó felét tartják elérhetőnek. A nehézségek már a harmadik pénzügyi negyedévben is megmutatkoztak, melynek eredményét ma tették közzé. A Siemens a várt 2,19 milliárd eurótól több, mint 10%-kal elmaradó, 1,94 milliárd eurós EBITDA eredményt ért el.

Jelentős létszámcsökkentés a Ryanairnél

A Ryanair vezérigazgatója bejelentette, hogy a légitársaságnak 1500 fővel kevesebbre van szüksége, mint ahogy azt korábban várták. Ezért az év második felében és a jövő év elején is jelentős létszámcsökkentést terveznek végrehajtani.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben