Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az USA-ban a profitsoron minden rendben, de…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 18.   09:21

Erste Kommentár Az S&P500-at kitevő vállalatok 10%-a tette közzé mostanra negyedéves gyorsjelentését, amiből egyelőre az látszik, hogy az elmúlt negyedévekhez hasonlóan továbbra is felülteljesítik az elemzői egy...

Erste Kommentár

Az S&P500-at kitevő vállalatok 10%-a tette közzé mostanra negyedéves gyorsjelentését, amiből egyelőre az látszik, hogy az elmúlt negyedévekhez hasonlóan továbbra is felülteljesítik az elemzői egy részvényre jutó profitvárakozásokat. Ennek átlagos mértéke eddig a Bloomberg adatai szerint 4%, ami összességében egy közel 1%-os év/év alapú növekedésnek felel meg. A bankszektorról már relatíve jó képet kaphattunk, ami azonban nem nevezhető feltétlen rózsának. Az erős lakossági fogyasztás ugyan kifejezetten kedvez a hitelkártya üzletágnak, azonban a bizonytalan gazdasági környezet rányomja a bélyegét a kereskedési bevételekre. Ennek tetejébe pedig a Fed esetleges kamatcsökkentései pedig a nettó kamatbevételekre helyezhetnek további nyomást. Eközben Németországban továbbra is borús vállalati fronton a kép. Azt követően, hogy a jelentési szezon előtt a BASF és a Daimler is profitwarningot jelentett be, az SAP ma reggel a várttól elmaradó számokkal nyitott meg a sort, amire piacnyitás után 10%-kal esnek a részvényei. Ez pedig rányomja piacnyitásban a teljesítményét a DAX-ra, ugyanis 10%-os súlyt képvisel benne, mint legnagyobb súlyú komponens.

Ezúttal megártott az áremelés a Netflixnek

Lecsorgás jellemezte a vezető amerikai részvényindexeket tegnap. A Dow 0,4%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal, az S&P500 0,7%-kal esett vissza.


A vártnak megfelelő 4,92 milliárd dolláros árbevételen 0,60 dolláros tisztított EPS-t ért el a Netflix a második negyedévben, ami felülmúlta a 0,56 dolláros konszenzust. A felhasználók számának alakulása a negyedévben gyenge képet mutatott, azt követően, hogy az USA-ban a negyedév során 13-18%-kal emelte az előfizetések árát a cég, míg Európában is több helyen most léptek áremelések érvénybe. A cég által várt 300 ezer fős, és az elemzők által várt 350 ezer fős bővüléssel szemben 126 ezer felhasználót vesztett az USA-ban a streamingszolgáltató, míg a nemzetközi fronton csupán 2,8 millió új felhasználó érkezett a várt 4,8 millióval szemben. Az áremelések mellett a cég szerint a második negyedévet jellemző gyengébb új műsorfelhozatal is közrejátszott, valamint az, hogy az első negyedévben nagyon sok új felhasználó csatlakozott, ami előrébb hozhatta időben a keresletet. A harmadik negyedévre a cég szerint ezek a trendek fordulhatnak és 7 millió új felhasználó csatlakozását várja, miután több nagysikerű sorozatának új évada kezdődik. Egész éves pénzügyi várakozásain nem változtatott a cég. A gyenge második negyedéves felhasználói adatokra 12%-kal esett az árfolyam piaczárás után.


A vártnak megfelelő 19,2 milliárd dolláros árbevételen (-4% év/év, negyedik negyedéve csökken) 3,17 dolláros egy részvényre jutó EPS-t ért el az IBM a második negyedévben, ami felülmúlta a 3,07 dolláros konszenzust. A vállalat legnagyobb részlege, a globális technológiai szolgáltatások 7%-kal zsugorodott, miután 6,8 milliárd dolláros árbevételt generált a várt 7 milliárd dollárral szemben. A teljes felhőalapú szolgáltatásokhoz kapcsolódó árbevétel az egyes részlegeken belül 19,5 milliárd dollárt tett ki, 5%-kal növekedve év/év alapon. A befektetők többsége a vállalat 34 milliárd dolláros akvizíciójának eredményére volt kíváncsi, azonban a cég nem osztott meg semmit azzal kapcsolatban, hogy a második félévben mennyiben járulhat hozzá a Red Hat szoftverfejlesztő a cég bevételeihez. erre az augusztus 2-ai befektetői napig várni kell. Az árfolyam 1%-kal esett piaczárás után.


A Morgan Stanley elemzőjének kínai látogatását követően arra jutott, hogy a Tesla a vártnál gyorsabban pörgetheti fel a kínai gyártást és 2020-ban már 35-40 ezer Model 3-at gyárthat le az országban. Ez alapvetően jó hír a cégnek, a fő kérdés azonban továbbra is az, hogy milyen lehet a mögöttes kereslet az elektromos autóik iránt. A két nappal ezelőtt bejelentett újabb árcsökkentés az USA-ban ismét kisebb aggályokat vetett fel. Ennek ellenére a kedvező második negyedéves hírek óta töretlenül emelkedik az árfolyam.


Kedvező második negyedéves számokat publikált tegnap az eBay. A vállalat a vártnak megfelelő 2,7 milliárd dolláros árbevételen (+2% év/év) 0,68 dolláros tisztított profitot ért el, felülmúlván a 0,62 dolláros konszenzust. Egész éves profitvárakozását a felülteljesítésnek megfelelő mértékben megemelte a cég. Az árfolyam 6%-kal ugrott piaczárás után.


Nem mutatott érdemi változást tegnap a Fed Bézs könyve, az amerikai gazdaság továbbra is szerényebb ütemben növekszik. A kiskereskedelem továbbra is jó napokat él, míg az ipar a vizsgált periódus alatt stagnálást mutatott. A munkaerőpiac továbbra is feszes, a legtöbb szektorban nehéz megfelelő munkaerőt találni, kiváltképp igaz ez az építőiparra, az IT-szektorra és az egészségügyre.

Meglepő japán export többlet

Negatív hangulatban telt a mai ázsiai kereskedés. A Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot, a Nikkei pedig 2,2%-ot csökkent.


Váratlanul nagy, 589 milliárd jen külkereskedelmi többlettel zárta a júniust japán. Ennek fő oka, hogy az import mellett az export is erőteljesen beszakadt. Az export 6,7%-kal esett vissza, amire többé kevésbé számított a piac, viszont az import 5,2%-os visszaesése meglepetésként érkezett, az elemzők mindössze egy visszafogott 0,2%-os csökkenésre számítottak. A Kínába irányuló elektronikai eszközök és chipek exportja 20%-kal esett vissza, ami a szektor gyenge keresletére utal.


A koreai jegybank ma váratlanul 25 bázisponttal 1,5%-ra csökkentette az alapkamatot. Ezzel egyidejűleg az idei évi növekedési kilátást az áprilisi 2,5%-ról 2,0%-ra rontotta.


 

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

A Moody’s felminősítette az OTP-t

A Moody’s hitelminősítő a korábbi Baa2 besorolásról Baa1 osztályba javította az OTP hitelminősítését stabil kilátások mellett. A lépésre az után került sor, hogy július 15-én a bank 500 millió euró értékben bocsátott ki Tier 2 kötvényeket, ami javítja a bank veszteségtűrő képességét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben