Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra sem meggyőzőek a nagybankok

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2019. július 16.   15:35

Semleges tartományban tartózkodnak az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt. Nagyjából hasonló folyamatokról tanúskodtak a J.P. Morgan második negyedéves számai, mint amikről tegnap a Citigroup beszámolt. A negyedéves tisztított egy részvényre...

Semleges tartományban tartózkodnak az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt.

Nagyjából hasonló folyamatokról tanúskodtak a J.P. Morgan második negyedéves számai, mint amikről tegnap a Citigroup beszámolt. A negyedéves tisztított egy részvényre jutó eredmény 2,59 dollár lett felülmúlván a 2,50 dolláros konszenzust. Mindezt 29,6 milliárd dolláros bevételen érte el a cég. A részvénykereskedési üzletág bevétele 12%-kal esett év/év alapon alulmúlván a konszenzust, a kötvénykereskedési üzletág azonba felfelé lógott ki a sorból 3,7 milliárd dolláros bevételével (+7% év/év) a várt 3,3 milliárd dollárral szemben. A befektetési banki tevékenységből származó bevételek 1,8 milliárd dollárt tettek ki, 9%-os visszaesést felmutatva. A lakossági és közösségi bankolási részleg itt is jól teljesített, ami az amerikai belső fogyasztás erejét jól szemlélteti. Az innen származó bevétel 11%-kal nőtt év/év alapon 13,8 milliárd dollárra, miközben a profit 4,2 milliárd dollár lett 22%-ot növekedvén. Ez részben a magasabb kamatmarzsoknak volt köszönhető, ezek azonban a Fed esetleges kamatcsökkentései miatt könnyen csak átmeneti húzóerőnek bizonyulhatnak. Emiatt a bank egész éves 58 milliárd dollár feletti nettó kamatbevétel várakozását 57,5 milliárd dollárra vágta vissza, ami azért különösen figyelemreméltó, mivel a bevételeinek több mint fele tavaly innen származott. Ezzel összességében nem tudta meggyőzni a J.P. a befektetőket, így a tegnapi 1,2%-os esés után ma piacnyitás előtt újabb 1,6%-os mínuszt mutat a részvényárfolyam.

A Wells Fargo-nak sem sikerült maradandót alkotnia a második negyedévre, miután nettó kamatbevétele 12,1 milliárd dollárra esett vissza a várt 12,3 milliárd dollárral szemben, ami a nettó kamatmarzs további esésének volt köszönhető 2,82%-ra (várt: 2,86%) az egy évvel korábbi 2,93%-ról. Az egy részvényre jutó eredmény ugyan 1,17 dollárral megfelelt a várakozásoknak, a Fed esetleges kamatcsökkentései azonban tovább ronthatnak a már most sem túl jó képet festő folyamatokon. Az árfolyam 1%-kal esik piacnyitás előtt.

Sokan nem hitték volna, de a befektetési banki szolgáltatásokra specializálódott Goldman Sachs tudta elsőként a nagybankok közül igazán pozitívan meglepni a nagyérdeműt. Ezt azzal érdemelte ki, hogy a részvénykereskedési üzletágának bevétele 6%-kal nőtt év/év alapon a riválisok 5-10% körüli visszaesésével szemben, ezzel 2 milliárd dollárt kitéve az 1,8 milliárd dolláros konszenzushoz képest. A kötvénykereskedési üzletágban azonban a Goldman sem tudott nagyot húzni, itt 13%-kal estek a bevételek 1,5 milliárd dollárra, alulmúlván az 1,6 milliárd dolláros konszenzust. A befektetési banki szolgáltatásokból származó bevétel a Citihez és a J.P. Morganhez hasonlóan 9%-os visszaesést mutatott 1,9 milliárd dollárra a vártnak nagyjából megfelelően. Összességében a tisztított EPS 5,81 dollár lett a várt 4,93 dollárral szemben. Piacnyitás előtt 1%-kal emelkednek a részvények.

A kedvező májusi adatokat követően júniusban is példásra vizsgáztak az amerikai fogyasztók, miután a GDP adatokhoz használt kiskereskedelmi forgalmi mutató 0,7%-kal nőtt hó/hó alapon a várt 0,3%-kal és a felfelé korrigált előző havi 0,6%-kal szemben júniusban. Eközben az ipar gyengélkedése tovább tart, hó/hó alapon stagnálás volt az ipari termelésben júniusban, ami év/év alapon is csupán 1,3%-os emelkedést jelentett. Ez kisebb mértékben alulmúlta a várakozásokat. Ezzel összességében továbbra is jó lehet az esély arra, hogy következő ülésén kamatot csökkentsen a Fed.

Tovább romlottak az európai gazdasági kilátások. A júliusi Zew index alapján a gazdasági környezet jelenlegi megítélése -1,1 pontra csökkent a korábbi 7,8 pontról. A német gazdasági kilátások is romlottak az index értéke -24,5 pontra csökkent, ami 7 éves mélypontnak felel meg.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben