Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma este ér véget a Fed kamat-meghatározó ülése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. március 19.   09:25

Tovább emelkedtek a piacok Putyin szavaira, miszerint nem tervezi további területek elszakítását Ukrajnától. Ennek megörültek a piacok. Ha letörölhetnénk az orosz-ukrán konfliktust a térképről, akkor például a DAX- nak 9.600 pont környékén kellene járnia. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem lehet teljesen letörölni, de valószínű, hogy további jelentősebb hullámai nem...

Tovább emelkedtek a piacok Putyin szavaira, miszerint nem tervezi további területek elszakítását Ukrajnától. Ennek megörültek a piacok. Ha letörölhetnénk az orosz-ukrán konfliktust a térképről, akkor például a DAX- nak 9.600 pont környékén kellene járnia. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem lehet teljesen letörölni, de valószínű, hogy további jelentősebb hullámai nem lesznek, legalábbis ami a politikát illeti. Ugyanakkor az is világos, hogy a világ már nem lesz teljesen ugyanolyan, mint előtte volt, de a magas szintekről a rubel erősödhet (és erősödik is ma reggel), ami jó lehet a Richternek, amely amúgy is túlreagálta az árfolyamváltozásokat.

Összességében ma is emelkedést várunk még, habár kisebb mértékűt, mint az elmúlt napokban. Az S&P500 0.6 százalékra van a csúcstól, míg a DAX és a BUX is közelíti a 20 napos mozgóátlagot. A Fed esetében pedig nem várunk komoly meglepetést ma. A „tapír” folytatódhat, és a kamatok előrejelzésében sem várható jelentős változás.
Piaci áttekintés
- Folytatódott az emelkedés a tengerentúlon
- Korrigált a WTI, szinten maradt az arany ára
- A dollár oldalazott, az EURHUF kurzusa csökken
- Vegyesen zártak az ázsiai indexek
- Kis emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A tegnapi kereskedés során is kitartott a jó hangulat, a vezető indexek emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,55%, Nasdaq 1,24%, S&P500 0,71%).
- A megkezdett lakásépítések száma kicsivel elmaradt a várakozásoktól, 910 ezer helyett 907 ezer lakást kezdtek el építeni februárban. Jó hír viszont, hogy az előző havi értéket 880 ezerről 907 ezerre korrigálták.
- A kiadott építési engedélyek száma a várt 960 ezer helyett 1 millió 18 ezerre emelkedett februárban.
- A várakozásoknak megfelelően 0,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak februárban.
- Tegnap az Oracle publikálta negyedéves számait. Az egy részvényre eső profit az előző évi 66 centről 68 centre emelkedett, ami kissé alulmúlja a 70 centes piaci várakozást. A februárban zárult harmadik üzleti negyedévben az árbevétel 3,8%-kal 9,31 milliárd dollárra emelkedett, ami szintén elmarad a 9,36 milliárd dolláros várakozástól. A folyó negyedévre kedvező előrejelzéseket tett közzé a társaság: az bevételek 3-7%-kal bővülhetnek, a várakozás 5%, míg az egy részvényre jutó eredmény 92-99 cent lehet, itt 96 centre számít a piac. A zárás utáni kereskedésben 3,5%-os mínuszba lendült a kurzus.
- Ma este ér véget a Fed kamat-meghatározó ülése, ahol kiderül, hogy folytatódik-e az eszközvásárlási programi kivezetése.
Európa
- A nyugat-európai börzéken is folytatódott tegnap az emelkedés (FTSE100 0,56%, DAX 0,68%, CAC40 0,96%).
- A tegnap publikált márciusi német ZEW index lényegesen gyengébb lett a vártnál. Az előző havi 55,7 pontról 46,6 pontra zuhant vissza az index, az 52 pontos várakozással szemben. A hangulat romlásának hátterében elsősorban az orosz-ukrán események állnak.
- A Bank of England ma délelőtt publikálja legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét.
Olaj, arany
- A WTI némileg felfelé korrigált az elmúlt napok esése után, és a legközelebbi határidős ár 99,2 dollárig nőtt ma reggel. A piac a mai Fed ülést és a készletek változását figyeli, az utóbbira a várakozás 2,75 millió hordós bővülés.
- Az arany 1.350 dolláron stagnál az elmúlt napok lefelé tartó mozgása után. A piac itt is a Fed ma esti iránymutatására vár elsősorban, míg a szereplők figyelik a krími helyzet változását, ahonnan tegnap némileg rossz hírek érkeztek, vagyis nő a feszültség az oroszok és az ukránok között.
Devizák
- A dollár gyakorlatilag oldalazott a tegnapi kereskedésben az euróval szemben, és a ma reggeli órákban sem látszik nagyobb mozgás. Az 1,395-ös szint alatt oldalaz napok óta az EUR/USD, talán a ma este záruló Fed ülés hozhat nagyobb mozgást a devizapárban.
- A forint 312 környékén kezdte a tegnapi kereskedést, ahonnan 310,7-ig süllyedt zárásra. Az EUR/HUF kurzusa a reggeli órákban is folytatja a csökkenést.
Távol-Kelet
- A kezdeti lefelé irányuló mozgást követően vegyesen zártak az ázsiai indexek. A Nikkei emelkedett 0,36%-kal, míg a Hang Seng gyakorlatilag nullában zárt. Eközben a Sanghai 0,17%-kal értékelődött le, és a Kospi is 0,13%-kal csökkent. Vagyis a fejlett Ázsia kissé jobban teljesített, mint a feltörekvő Ázsia.
- A fluktuációt azért lehetett látni, mert alapvetően jó vállalati eredmények láttak napvilágot, miközben a piac az ingatlanfejlesztők csődjétől fél. (pl. Samsonite +11%) Egyre inkább a vállalat-specifikus hírek határozzák meg a piacok mozgását, amely inkább a bika piacok sajátossága.
- Japánban a februári export a várt 12,5% helyett csak 9,8%-kal növekedett. Ugyanakkor az import a várt 7,2%-kal szemben, nagyobb mértékben, 9%-kal bővült. Így a kereskedelem negatívban zárta a hónapot. Ez a jen túlzott erősségére utal.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az FHB 64.971 darab saját részvényt vásárolt 908 forintos átlagárfolyamon. A bank a tranzakciót követően 146.678 darab (0,2%) FHB részvényt birtokol.
- Az Enefi április 18-án tartja éves rendes közgyűlését. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben