Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A globális gázár összeomlás: okok és magyarázatok

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. július 5.   12:12

Az elmúlt két hónap a fő globális energiapiaci fejlemény a földgázárak zuhanása volt. Annak ellenére, hogy az elemzések többsége szerint a földgáz évtizede jöhet, a gázárak 10 éves mélypontra estek Európában és Ázsiában, de az USA gázárai is mindenkori mélypontjuk közelében vannak. Az árcsökkenés nemcsak a közeli határidős jegyzések, hanem az éves határidős árak esetében is bekövetkezett. Ez vajon a várt recessziónak vagy a kereslet/kínálat felborulásának köszönhető? Valószínű mindkét tényező a pakliban van, de a globális túlkínálat lehet a fő meghatározó ok.

Nézzük meg a legnagyobb globális gázpiacok áralakulását.

1) Európa: A TTF azonnali árak 10 éves mélypontra, 10 euró/MWh alá estek.

A holland TTF 1-napos (kék) és 1-éves (sárga) határidős árai EUR/MWh-ban az elmúlt 12 hónapban
Forrás: Bloomberg

2) USA: A Henry Hub közeli határidőre 2,2 USD/MMBTu szintre esett, ami alig van felette az 1,8 USD/MMBTu értéknek, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték.

A Henry Hub földgáz jegyzések a közeli (kék)  és a 12 havi (sárga) határidőkre USD/MMBTu-ban az elmúlt 12 hónapban
Forrás: Bloomberg

3) Ázsia: a szingapúri LNG árak 4,2 USD/MMBtu szinre estek, ami a jegyzések 2014-es indulása óta a legmélyebb érték, csak 2016 márciusában volt egyszer hasonló mélységben a piac.

A szingapúri LNG jegyzésárak azonnali leszállításra USD/MMBTu-ban az elmúlt 12 hónapban
Forrás: Bloomberg

A gázárak esése elsősorban a gyengébb szezonális kereslet miatt alakult ki. Ehhez hozzájárul a kedvező május-júniusi időjárás, mivel nem volt se túl hideg (fűtési jellegű kereslet), se túl meleg (a légkondiciónálók nagyobb használata miatt nő az áramfogyasztás és a gázkereslet). Másrészt a globális kínálat masszívan nő, igaz erre alapvetően számított a piac. A hosszabb lejáratú határidős árak esetében pedig megjelent a recessziós félelem is a túlkínálat mellett. A piac szerint tartós maradhat az áresés.

Ami érdekes, hogy az árak már lassan elérik az a szintet, ahol a kínálati oldal is reagálni kezd. Az USA-ban a legolcsóbb Marcellus palamezőn 2 dolláron van az a szint, ami alatt már nem éri meg termelni (cash breakeven). A kizárólag gázt termelő fúróberendezések száma is masszívan csökken az USA-ban. Mindössze 173 üzemel jelenleg szemben a 200-zal, ami az év elején volt. Persze ezzel együtt a társult gáz termelése nő, részben azért, mert a Permian mezőn egyre több az ilyen termelés: jelenleg 1 hordó kőolaj mellett 2 hordóegyenértékes gáz jön a felszínre. Nem véletlen, hogy a gázcégek egyre panaszosabbak. A legutóbb az EQT, az egyik legnagyobb gáztermelő jelezte, hogy a „korlátlan repesztés” egyre katasztrófálisabb az iparágra nézve és a mostani árak már mindenkinek veszteséget okoznak.

Európában és Ázsiábab is hasonló a helyzet. Oroszország védi piaci pozícióját és piaci részesedését és mivel olcsóbban termel, mint az amerikai cseppfolyós gáz, a Gazprom rendre alávág az áraknak. Az amerikai LNG pedig jön a kontinensre, ami további árnyomást jelent, igaz ez már nem üzlet igazából a mostani európai árak mellett. Ázsiában is 5 dollár/MMBtu alá estek a cseppfolyós földgáz árak, ráadásul 2023-ra sem magasabbak a határidős jegyzések, mint 6 dollár/MMBtu. Ez a kép azt sugallja, hogy hosszabb távra kell berendezkednünk alacsony gázárakra.

Ezek a hírek nagyon rosszak a gáztermelő amerikai vállalatoknak, mint Chesapeake Energy (CHK US), Antero (AR US) vagy a Cabot Energy (COG US), főleg ha az alacsony árszint valóban tartósnak bizonyul.

 

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben