Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felvásárolják a Richter partnerét

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 26.   09:45

Erste kommentár Tegnap az AbbVie bejelentette, hogy 63 milliárd dollárért, azaz 45 százalékos felárral megveszi az Allergan részvényeit. Az Allergan részvényesek nagyobb részben...

Erste kommentár

Tegnap az AbbVie bejelentette, hogy 63 milliárd dollárért, azaz 45 százalékos felárral megveszi az Allergan részvényeit. Az Allergan részvényesek nagyobb részben készpénzt, kisebb részben AbbVie részvényt kapnak. A tranzakciót a felügyeleti szerveknek is jóvá kell hagynia, hiszen így az Allergan-nál mintegy háromszor nagyobb árbevételű cég jön létre. A tranzakcióhoz kapcsolódó prezentációból kiderült, hogy az AbbVie is úgy látja, hogy a cariprazine belátható időn belül egy úgynevezett „blockbuster” gyógyszer lehet, és azt várja, hogy továbbra is leggyorsabban bővülő értékesítéssel rendelkező gyógyszer lesz. Ugyanakkor az AbbVie-nak van egy gyógyszere, az Elagolix, amelyet tavaly hagyott jóvá az FDA az endometriózishoz (méhen kívüli méh nyálkahártya) kapcsolódó fájdalom kezelésére, csillapítására. A cég sikeres harmadik fázisú kísérletet végzett a méhmiómához köthető heves menstruációs vérzés csillapítására. Így jó esély van arra, hogy a gyógyszer a jövő évben piacra kerüljön. Ugyanakkor ez a gyógyszer alapvetően csak tüneti kezelésre szolgál, míg az Esmya magát a daganatot, daganatokat szünteti meg. Ezért a két gyógyszer jól kiegészítheti egymást. Így esetleg feléledhet a remény, hogy az új cég keresztülviszi az Esmya engedélyeztetést is. Persze ez utóbbi gondolat tisztán spekuláció. Mindenesetre a nagyobb cég valószínűleg nagyobb értékesítési erővel rendelkezik, aminek köszönhetően a cariprazine értékesítési kilátásai is javultak. Erre előszőr pozitívan reagált a részvény, de végül elolvadt ez a pozitív reakció.


Tegnap az MNB a vártnak megfelelően nem nyúlt az alapkamathoz, ugyanakkor a deviza swap állományt további 100 milliárd forinttal csökkenteni tervezi a következő negyedévben. Áttérnek adat-vezérelt üzemmódra, azaz annak függvényében, hogy mennyire jelenik meg a küldő dezinflációs hatás, jöhet szigorítás vagy akár lazítás is (persze ennek a valószínűsége kicsinek tűnik).

Van amit lehet szállítani a Huawei-nek

Lefordultak tegnap a csúcsokról a vezető amerikai részvényindexek, a Dow 0,7%-kal, az S&P500 1%-kal, a Nasdaq 1,5%-kal esett vissza.


A Huawei-jel szembeni szankciók ellenére bizonyos termékeket újra szállít a Micron Technology a kínai vállalatnak, miután a cég jogászai utánajártak az ügynek. A szankciók elméletileg azokra a termékekre vonatkoznak, melyeknek legalább 25%-a az USA-ban készült. Elképzelhető, hogy a cégek most elkezdték megkeresni a kiskapukat, hogy az amerikai részarány minél kevesebbnek tűnjön. Mindez a Micron tegnapi harmadik negyedéves gyorsjelentéséből derült ki, amiben a vártnál jobb számokat tett közzé. Az árbevétel 4,8 milliárd dollár lett (-39% év/év) a várt 4,7 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó EPS 1,05 dollár a várt 0,78 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 4,3-4,7 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, a konszenzus is nagyjából ennek a sávnak a közepét várta. A vállalat vezérigazgatója szerint a kereslet növekedésének korai jelei már mutatkoznak, ennek ellenére továbbra is visszafogják a beruházási kiadásokat a kereslet-kínálati viszonyok helyreállítása érdekében a memóriapiacon. A hírekre közel 9%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


A vártnak megfelelő 17,8 milliárd dolláros árbevételen 5 dolláros egy részvényre jutó profitot ért el a FedEx a gazdasági negyedik negyedévben, ami felülmúlta a 4,81 dolláros elemzői konszenzust. Ezzel az elmúlt két negyedév vártnál gyengébb adatait követően megszakadt a rossz széria. A globális gazdasági lassulás és az USA és Kína közti kereskedelmi adok-kapok főként a magasabb marzsú légi-szállítmányokat érinti, emiatt továbbra is nehéz idők várnak a cégre. Részben emiatt a most kezdődött gazdasági évre nagyjából 3-7% közötti visszaeséssel számol az idei 15,5 dolláros EPS-t követően a FedEx, ami elmarad a konszenzus 16,15 dolláros várakozásától. A hírekre közel 1%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


Robert Mueller különleges ügyész beleegyezett abba, hogy két képviselőházi testület meghallgatásán részt vegyen az általa folytatott vizsgálat kapcsán, amiben részben az oroszok 2016-os választásokba való beavatkozását vizsgálták. Noha ő maga már kimondta, hogy perdöntő bizonyítékokat nem talált arra, hogy Donald Trump akadályoztatta volna az igazságszolgáltatást, egy-két új információ azért napvilágot láthat, ami kényelmetlen lenne az elnöknek.


Jóval a várt alatt alakult a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe az USA-ban júniusban, 121,5 pontra esett vissza a korábbi 131,3-ról a várt 131 ponttal szemben. Komoly aggodalomra azonban még nincs ok, ugyanis az elmúlt két és fél évben a 120-140 közötti sávban oldalazott a mutató. Ha ebből lefelé esne ki, az adhatná a jelét érdemi romlásnak a fogyasztói bizalomban.


Csupán 626 ezer új lakást adtak el az USA-ban májusban évesített alapon a várt 684 ezerrel szemben, ami 7,8%-os visszaesést jelent hó/hó alapon.


Nem hozott tegnap érdemi újdonságot Jerome Powell New York-i felszólalása, jórészt megismételte a jegybanki ülést követő sajtótájékoztatón elhangzottakat. Powell mellett James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke is felszólalt tegnap, szerinte most már itt lenne az ideje egy megelőző kamatcsökkentésnek. Valószínűleg nem lehet véletlen az, hogy a Trump adminisztrációtól nemrég megkeresést kapott, hogy legyen ő az egyik új Fed kormányzó, aki minden kamatdöntő ülésen jogosult szavazni. Bullard azonban nem élt ezzel a nem-hivatalos ajánlattal.

Kína időt nyerhet

Vegyesen teljestettek az ázsiai indexek. A Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot csökkent, míg a Nikkei 0,1%-ot emelkedett.


A hétvégi G20 találkozón az USA hivatalosan is bejelentheti, hogy felfüggesztheti a további kínai termékekre kivetni tervezett vám előkészítését. Ez kvázi tűzszünetet jelentene a felek között és hozzájárulhatna a két ország közti feszültség enyhüléséhez.


Az MSCI tegnap esti döntése értelmében Kuvait is csatlakozik a feltörekvő piaci országok közé, így 2020 májusától előreláthatóan 9 kuvaiti részvény fog bekerülni az MSCI indexbe. Mivel a jelenlegi számítások alapján együttes súlyuk mindössze 0,5%, így a bekerülésük nem okoz komolyabb változást a feltörekvő piaci indexben.

Határidős piacok

A Dow mínuszban, az S&P és a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacok is a negatív tartományban voltak.

A MOL 38 milliárd forintot fizet a Magyar Gáz Tranzitért

A MOL 38 milliárd forintért megvásárolja a Magyar Gáz Tranzit Zrt-t a magyar államtól. A korábban 100%-ig állami vállalat kezében van a magyar-szlovák gázvezeték, amely a két ország nagynyomású rendszereit köti össze. A hír semleges a MOL-ra, mivel a fizetett 38 milliárd forint könyv szerint értéknek felel meg. A MOL jobban tudja hasznosítani ezt a vezetéket, mivel a cég birtokolja az összes többi magyar nagynyomású gázeszközt és a teljes hálózatot is. Emellett, ha kiépül az észak-déli gázfolyosó, akkor hatékonyabban lehet majd ezt a szakaszt használni. A 2014-ben épült magyar-szlovák gázvezeték kihasználtsága eddig alacsony volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben