Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az USA leépítené a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálog finanszírozó társaságokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. március 12.   09:08

Az orosz-ukrán és a Kínával kapcsolatos félelmek továbbra is negatívan hatnak a részvénypiacokon. Ehhez még egy pici tüske, hogy a Fannie Mae és Freddie Mac kapcsán bezárási javaslat született az USA-ban, és ezentúl az összecsomagolt kötvényportfóliókból a kibocsátónak az első 10 százalékos veszteséget maguknak kéne állniuk. A két részvény, amely hatalmas nyereséget...

Az orosz-ukrán és a Kínával kapcsolatos félelmek továbbra is negatívan hatnak a részvénypiacokon. Ehhez még egy pici tüske, hogy a Fannie Mae és Freddie Mac kapcsán bezárási javaslat született az USA-ban, és ezentúl az összecsomagolt kötvényportfóliókból a kibocsátónak az első 10 százalékos veszteséget maguknak kéne állniuk. A két részvény, amely hatalmas nyereséget ért el tavaly, több mint 30 százalékot esett napközben.

A Nikkei index jelentősen, 2,6 százalékkal esett a kínai félelmekre, és ezzel újra a 20 napos mozgóátlagon landolt. A japán vezető index gyakorlatilag tavaly május óta nem megy sehova, sávban mozog. Az idei várható eredményekkel számítva 19,3-as P/E rátán forog az index, miközben az elmúlt 10 év átlagában az előremutató P/E ráta átlagos értéke 22,5 volt. Vagyis ez alapján jöhetne egy 15 százalékos emelkedés, amivel 17.000 pont környékére emelkedhetne az index, de ez várat magára, hiszen a Kína körüli bizonytalanság rombolhatja az eredményvárakozásokat/eredményeket, amelynek következményeként árfolyam emelkedés nélkül is elérheti a piac a fent vázolt értékeltséget.

A DAX ma újra megpróbálhatja a 9.150 pont környékén húzódó trendvonal tesztelését. Egy érdekességet láthatunk: az előremutató P/E ráta alapján a DAX index értékeltsége 5 százalékkal van a 10 éves átlag fölött (12,5). Ha az index az átlagos értékeltségre csökkenne, akkor pont a 200 napos mozgóátlagon, 8.800 pont környékén állna meg. Ebben az esetben mind Kína, mind az orosz-ukrán események hatnak, az utóbbi elsősorban az energia importon keresztül. A valóság meg az, hogy úgy tűnik, annyira nincs kereslet az áramra, hogy az E.ON bezárja a konvencionális európai kapacitásainak negyedét, azaz 13 GW-ot.

A BUX átesett a 16.800 pontos támaszon, így jöhet a 16.000 pontos szint.
Piaci áttekintés
- Esés volt tegnap a tengerentúlon
- Beszakadt az olaj a kínai hírekre, az arany árfolyama viszont jelentősen nőtt
- 313 fölött a forint
- Zuhannak az indexek a Távol-Keleten
- Az amerikai energiai diplomáciáért felelős helyettes államtitkár megegyezést sürget az INA ügyében
- Csökkenésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A tegnapi kereskedésben gyengén teljesítettek a tengerentúli börzék és eséssel zárták a napot (Dow -0,41%, Nasdaq -0,63%, S&P500 -0,49%).
- A jelzálogpiac átalakításáról szóló terveket tettek közé tegnap este. Az USA leépítené a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálog finanszírozó társaságokat, amelyek a tengerentúli lakáshitelek 60%-át finanszírozzák. Hosszú hónapokig tartó munka után tegnap a Szenátus banki bizottsága bejelentette, hogy demokrata-republikánus megállapodás született az intézmények leépítésének tervéről. A jövőben a veszteségek első 10%-át magánbefektetők viselnék, és a két intézmény helyett a Szövetségi Jelzálog Biztosító Vállalat (FMI) adná a kormányzati garanciát.
Európa
- Vegyesen mozogtak tegnap a vezető nyugat-európai piacok (FTSE100 -0,05%, DAX 0,46%, CAC40
- 0,48%).
- Az ukrán parlament mai határidővel ultimátumot adott a Krím-félsziget parlamentjének, hogy ha nem mondja vissza a vasárnapi népszavazást a félsziget Oroszországhoz való csatlakozása ügyében, akkor fel kell oszlania. Donald Tusk lengyel miniszterelnök közben arról beszélt, hogy az Unió hétfőtől szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 99,3 dollárig zuhant a kínai hírekre és a réz árfolyamzuhanására, ami mutatja, hogy komoly keresleti gyengeség van a kínai gazdaság részéről.
- Az arany szintén ezen hírek hatására tudod erősödni egészen az 1.360 dolláros szintig. A nemzetközi piacokat jelenleg jobban foglalkoztatja a kínai gazdaság helyzete, ahonnan folyamatos gyenge teljesítményről szóló hírek jönnek, ez pedig meghatározza az alapanyagok iránti keresletet is.
Devizák
- Bár elsőre lefordult a 313-as szinthez közeledve az EUR/HUF árfolyam, azonban a tegnapi jelentős forintgyengülés eredményeként az árfolyam 313,76-on zárt és az emelkedés során könnyedén törte át a 313-as szintet is. Ma reggel további forintgyengülés tapasztalható, aminek eredményeként már 314-es árfolyam környékén kereskednek a devizapárral.
- Alapjában véve tovább folytatódik az EUR/USD oldalazása. A tegnapi makro adatokban szegény kereskedésben kismértékű dollárerősödés volt látható. Az árfolyam 1,3877-ről 1,3866-ra csökkent.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,6%-ot, a Hang Seng 1,6%ot, a Shanhai index pedig 0,7%-ot zuhant a mai kereskedésben.
- Az egyik kínai állami tulajdonú újság szerint a jegybank csökkentheti a kötelező tartalékráta nagyságát, ami növelné a pénzpiacok likviditását.
- A dél-koreai szezonálisan igazított munkanélküliségi ráta az előző havi és a várt 3,2% helyett 3,9% lett. A váratlan megugrást egyrészt az okozta, hogy a Holdújév idén februárra esett, szemben a tavalyi januárral, másfelől pedig jelentősen megugrott az álláskeresők száma, különösen a frissdiplomások miatt.
- Az ázsiai biztosítótársaságok továbbra is eladói nyomás alatt állnak a maláj légitársaság repülőgépének hétvégi eltűnését követően.
- Gyengén teljesítettek az ázsiai és ausztrál bányatársaságok is, miután a réz árfolyama több mint 2%- os esett.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Amos Hochstein, az USA energetikai diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, aki a horvát állam és a MOL között közvetít INA ügyben, a legjobb megoldásnak a két fél közötti megállapodást és az INA közös irányítását látja. A MOL szerint a horvátok megszegték az eladási szerződést, míg a horvátok azzal vádolják a MOL-t, hogy korrupció útján jutott a céghez. Úgy tűnik, hogy az INA eladása lekerült a napirendről, mivel politikailag nem elfogadható a lépés. Elképzelhető, hogy az oroszok sem voltak hajlandóak magas árat adni az INA-ért.
- Április 11-én tartja éves rendes közgyűlését a Magyar Telekom. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek. A cég menedzsmentje már korábban jelezte, hogy osztalékfizetést nem javasol.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben