Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

55 forintos osztalékot javasol az ANY Biztonsági Nyomda

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. március 6.   09:28

Tegnap Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a Reuters-nek adott interjújában gyakorlatilag egy „profit warning”-ot jelentett be. Az ok a jelentősen gyengülő rubel, amely cirka 10 százalékkal gyengült január közepe óta. Mivel a tavalyi év során is volt egy 10 százalékos gyengülés, ezért a Richter számításai szerint 66 millió eurót is elérheti a „bevételkiesés”, amely...

Tegnap Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a Reuters-nek adott interjújában gyakorlatilag egy „profit warning”-ot jelentett be. Az ok a jelentősen gyengülő rubel, amely cirka 10 százalékkal gyengült január közepe óta. Mivel a tavalyi év során is volt egy 10 százalékos gyengülés, ezért a Richter számításai szerint 66 millió eurót is elérheti a „bevételkiesés”, amely idén akár 10 százalék alá is lökheti az üzemi eredményhányadot. Mindenesetre az első negyedéves eredményt jelentősen rombolja az orosz-ukrán konfliktus. Mi úgy véljük, hogy a rubel gyengülése egyrészt tudott volt, így mi kalkuláltunk egy jelentős árbevétel csökkenéssel, még ha nem is annyival, mint Bogsch úr (konzervatív), másrészt a rubel technikai képe alapján (dupla csúcs) innen akár jelentősebb visszaerősödés is jöhet annak ellenére, hogy az orosz gazdasági növekedés idén jelentős lassulást mutathat.

Tegnap a vezető nemzetközi indexek gyakorlatilag megtartották a tegnapelőtti emelkedést (vagy annak nagy részét), azaz jól viselkedtek. Ez pedig további emelkedést sugall. A tegnapi csökkenés után a magyar piac is megnyugodhat ma, így a nap végére akár egy kis emelkedés is beleférhet a BUX záróárba.
Piaci áttekintés
- Oldalaztak tegnap a tengerentúli piacok
- 101,3 dolláron a WTI, süllyedt az arany árfolyama is
- Mozgóátlagokkal harcol a forint
- Tovább tart az optimizmus Ázsiában
- Holnap reggel jelent az OTP
- 55 forintos osztalékot javasol az ANY Biztonsági Nyomda
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Nem voltak nagy mozgások tegnap a tengerentúlon, zárásig egy szűk tartományban mozogtak az indexek (Dow -0,22%, Nasdaq 0,14%, S&P500 0%).
- Tegnap ADP foglalkoztatottsági adat érkezett a tengerentúlról, amely a vártnál gyengébb lett. Az elemzők 155 ezer fős bővülésre számítottak, miközben a februári tényadat 139 ezer lett. Nem volt igazán komoly piaci reakció az adatra.
- Az ISM szolgáltatóipari index februári értéke 54 pontról 51,6 pontra csökkent, miközben a várakozás 53,5 pont volt. A mutató közel négyéves mélypontra süllyedt.
- A februári Fed Bézs Könyv mérsékelt ütemű gazdasági növekedésről ír, kivéve a szélsőséges időjárástól sújtott területeket. Leginkább New York és Philadelphia államokban volt tapasztalható a visszaesés, de ez nem volt jelentős. A kiskereskedelmi forgalom és az autóeladások gyengülése is az időjárás számlájára írható. Az eszközvásárlási program kivezetésével kapcsolatban nem jelent meg új információ.
- Carl Icahn tegnap a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy az eBay az egyik legrosszabbul vezetett cég, amint valaha látott. A befektető még korábban jelentette be, hogy részesedést vásárolt a társaságban, és amellett érvel, hogy a cég válassza le a PayPal üzletágat. Carl Icahn bejelentése után száguldani kezdett az árfolyam, és az előző hónapban több mint 12%-ot emelkedett.
- Richard Fischer, a dallasi Fed elnöke azt mondta, hogy a túl sokáig fenntartott eszközvásárlások miatt már látható jelei vannak az eszközár-buboréknak.
- Ma a szokásos heti friss segélykérelmeket publikálják a tengerentúlon.
Európa
- Összesen 15 milliárd eurónyi segítséget ígértek különböző európai uniós szervezetek Ukrajnának, amit akkor kaphatnak meg, ha sikerül az IMF-fel megállapodniuk. Ezzel az ígérettel már megoldottnak tekinthető Ukrajna finanszírozása.
- Eséssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,7%, DAX -0,5%, CAC40 -0,1%).
- Az euró zóna kiskereskedelmi forgalma 1,6%-kal bővült januárban a várt 0,8% helyett. A negyedik negyedéves GDP 0,5%-kal nőtt éves alapon, ami megfelelt a várakozásoknak.
- Ma 13:45-kor tart kamatdöntő ülést az EKB, a piac nem számít új bejelentésre. 13 órakor a Bank of England is kamatdöntő ülést tart.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 101,3 dollárig süllyedt, mivel a befektetők érzékelték, hogy nem várható Oroszországgal szemben semmilyen szankció, hiszen túl nagy szereplő az olajpiacon, és Európa nem tudja helyettesíteni az orosz szállításokat.
- Az arany 1.332 dollárra süllyedt az elmúlt napok emelkedését követően, mivel a szereplők kiárazzák a jelentősebb katonai konfliktus lehetőségét Ukrajna és Oroszország között. Az amerikai gazdaság növekedése és a kínai fizikai kereslet, amire most a leginkább koncentrál a piac.
Devizák
- A forint árfolyama a 20 és a 30 napos mozgóátlag közé szorult be. A 20 napos mozgóátlagot a reggeli órákban sikeresen törte át az EUR/HUF kurzusa, azonban a 30 napossal tegnap még nem boldogult, de ma reggel sikerült áttörnie ezt az ellenállást, így megnyílt a tér a forint további erősödése előtt. Ma reggel 309-es árfolyam környékén kereskednek az EUR/HUF devizapárral, szemben a tegnap reggeli 310 fölötti értékkel.
- Az EUR/USD árfolyam lassú ütemben csúszik lefelé a 20 napos mozgóátlag irányába. Tegnap 1,3743-ról 1,3733-re csökkent. Az árfolyamban a bézs könyv megjelenése sem okozott érdemi változást. Az árfolyam szempontjából ma kiemelt jelentősége lesz az EKB kamatdöntő ülésének és az azt követő sajtótájékoztatónak.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot emelkedett.
- A Kínai Népi Kongresszus mai ülésén további részleteket tudhattunk meg a gazdaságfejlesztési irányokról, amiben kiemelt szerepet kap a távközlés, így a 4G mobilhálózat fejlesztése, szélessávú adatkapcsolat biztosítása a vidéki lakosoknak, illetve az elektronikus kereskedelem fejlesztése. A shanghai szabadkereskedelmi övezet területét kiterjesztik, ezzel párhuzamosan viszont csökkentik az acél, a cement és a síküveg gyártását, ezzel a lépéssel a környezet szennyezést igyekeznek csökkenteni.
- Januárban a várt 0,4% helyett 1,2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom hó/hó alapon Ausztráliában.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé 2013. IV. negyedéves eredményét az OTP.
- Az ANY Biztonsági Nyomda 55 forint részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek. Ez magasabb, mint az általunk várt 50 forint. A napokban közzétett jó eredmény lehetővé teszi az osztalék emelését, ami pozitív lökést adhat a részvényárnak.
- A Magyar Telekom montenegrói leányvállalatának, a Crnogorski Telekom-nak 17,1 millió euróval szállítják le a jegyzett tőkéjét. A Magyar Telekom hozzávetőleg 13,1 millió eurónyi kifizetésre lesz jogosult, ami egyfajta osztaléknak fogható fel.
- Újrasúlyozzák a CECE indexet. A Richter free float faktora a korábbi 0,5-ről 0,6-ra nő, míg az Appeninné 0,6-ról 0,4-re csökken. Az indexbe bekerül az FHB és a PannErgy is. Az újrasúlyozás március 21-én záráskor történik majd.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben