Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Waberer’s: Még nincs itt az igazi fordulat

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2019. május 3.   12:56

A Waberer’s május 8-án 17:30-kor teszi közzé 2019. I. negyedéves eredményét, s másnap tart az elemzőknek és intézményi befektetőknek konferenciabeszélgetést. Előrejelzésünk szerint 0,9 millió euró lehet az első negyedéves számviteli...

A Waberer’s május 8-án 17:30-kor teszi közzé 2019. I. negyedéves eredményét, s másnap tart az elemzőknek és intézményi befektetőknek konferenciabeszélgetést.

Előrejelzésünk szerint 0,9 millió euró lehet az első negyedéves számviteli eredmény, ami egy egyszeri tételt, 2,5 millió euró bevételt is tartalmaz a Link megvásárlásával kapcsolatos szavatossági igény lezárásához köthetően.

Mivel korábban a cég azt mondta, hogy 300 darabbal csökkenti a kamion vásárlásokat, ezért átlagosan 250-nel kevesebb kamionnal számoltunk az első negyedében. A másik oldalon enyhe emelkedésre számítunk az egy kamionra jutó havi átlagos futási teljesítményben negyedév per negyedév alapon, ami még így is elmaradhat az egy évvel korábbi értéktől. Ugyanakkor a regionális szegmensben nem számolunk jelentősebb kamionszám változással, de ott további visszaesést prognosztizálunk negyedév per negyedév alapon is a futásteljesítményben.

Az üzleti környezet továbbra is nehéz. A Brexit, illetve az autógyári leállások továbbra is nehezen tervezhetővé tették a kamionok kihasználtságát és útvonalait. Ezek negatív hatásai továbbra is rányomják bélyegüket a jövedelmezőségre. Mivel a Brexit jelenlegi tudásunk szerint kitolódott október végére és remélhetőleg a gépjárműgyártóknál sem lesznek kiszámíthatatlan események, ezért a második negyedévben a tervezhetőség és a kihasználtság akár komolyabban is javulhat. Pláne ha figyelembe vesszük a cégnél zajló optimalizációs folyamatokat is.

Számításaink szerint az üzemanyagár számottevően csökkenhetett az első negyedévben az előző negyedévhez képest, de ennek megfelelően a fuvarozási árakban is várunk valamiféle csökkenést.

Idén január 1-től kell alkalmazni az IFRS16 előírásait is. Ez azt jelenti, hogy a regionális szegmensben a bérelt ingatlanokat pénzügyi lízingként kell elszámolni. Ez egy negyedévre vetítve mintegy 2 millió euróval megnöveli az EBITDA értékét, de az amortizációt is, aminek köszönhetően az üzemi eredményre nincs igazán hatással. Ugyanakkor a hitelállományt mintegy 50 millió euróval növelheti meg a számviteli változás.

Összességében enyhe javulást láthatunk majd a nagyon gyenge negyedik negyedévhez képest, de ez még nem az igazi fordulat, amely a hektikus üzleti környezetnek is köszönhető. Ugyanakkor a második negyedévtől már komolyabb változások megjelenését kellene látnunk.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben