Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bankot vesz Szlovéniában az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 3.   09:31

Erste kommentár Ma reggel jelentette be az OTP, hogy megállapodott a Societe Genarale-lal, hogy megveszi annak szlovén leányát, az SKB Banka-t, illetve annak 99,73 százalékát. Ez egy jelentős bank, a negyedik legnagyobb...

Erste kommentár

Ma reggel jelentette be az OTP, hogy megállapodott a Societe Genarale-lal, hogy megveszi annak szlovén leányát, az SKB Banka-t, illetve annak 99,73 százalékát. Ez egy jelentős bank, a negyedik legnagyobb pénzintézet Szlovéniában, 9 százalékos piaci részesedéssel. A bank saját tőkéje 400 millió euró körül van, a tőkearányos jövedelmezősége 16,6 százlék. Ez azt sugallja, hogy a vételár 1,5-2-szerese lehet a könyvszerinti értéknek. Ezzel az OTP egy új európai piacion jelenik meg, hiszen Szlovéniában eddig nem volt bankja. Ez azt is jelenti, hogy ezen tranzakció kapcsán nem tud olyan értéket növelni, mint a korábbi akvizícióknál, ahol a helyi egységek összevonásával plusz értéket tud teremteni (költség megtakarítás). Ezzel az OTP valószínűleg egy időre befejezte a bankvásárlásokat, legalábbis Csányi Sándor elnök-vezérigazgató tegnapi interjúja szerint. Ugyankkor sajtóhírek szerint a szintén szlovén Abanka és a horvát Raiffeisen és Addiko bankokért is versenyben van. Mivel ezek is hasonló méretű bankok, mint a most megvásárolt, ezért kisebb valószínűséget adunk annak, hogy bármelyiknél is befutó lenne az OTP, mert azzal a tőkeszerkezetét már nagyon kifeszítené. A hír ugyan pozitív, de árfolyamhatást nem kellene, hogy okozzon.


Ma este teszi közzé a Moody’s az idei első felülvizsgálati eredményeket. Magyarország kapcsán a minősítés Baa3 stabil kilátással. Valószínűleg inkább csak a kilátást javítja, de akár a minősítést is emelheti egy lépcsővel, hiszen le van maradva az S&P és a Fitch minősítése mögött egy lépéssel, s az ország gazdasági állapota ezt indokolná is. Ugyanakkor, ha netán meg is lépi, komolyabb hatással nem számolunk sem a kötvény-, sem a részvénypiacon, hiszen a piac már beárazta a magasabb minősítést.


A mai napon megint csak oldalazásra számítunk mind a DAX, mind a BUX indexben.

Buffett is behódolt az Amazonnak

Kisebb korrekciót láthattunk tegnap az amerikai piacokon. A Nasdaq és az S&P is 0,2%-ot, a Dow pedig 0,5%-ot csökkent.


Warren Buffett a CNBC-nek nyilatkozott a szombati éves közgyűlést megelőzően. Az interjúban elmondta, hogy hibát követtek el azzal, hogy korábban nem fektettek be az Amazonba, ezt azonban most bepótolták és a Berkshire Hathaway részesedést vásárolt az Amazonban. A pontos mennyiséget nem hozták nyilvánosságra, az majd a hó végi jelentésből fog látszani. A zárás utáni kereskedésben az Amazon 1,5%-ot emelkedett.


Az ügyhöz közel álló források szerint a Tesla a tervezett 2,7 millió darab részvény helyett 3,1 millió új rézvényt bocsátott ki, ráadásul ezeket gyakorlatilag diszkont nélkül tudta értékesíteni. Tegnap a Tesla részvények 244 dolláron zártak az új kibocsátásra pedig 243 dolláron kerülhetett sor.


A republikánus szenátorok figyelmeztették Trumpot, hogy ne vessen ki vámokat az autóimportra, helyette azt javasolták, hogy a Fehér Ház más módszerekkel próbálja meg elérni célját.

Hong Kong magányos

A shanghai és a japán tőzsde is zárva tartott. Sem makroadatok, sem pedig jelentősebb hírek nem jelentek meg a nemzeti ünnepek miatt, így a nyitva tartó, iránymutatás nélküli Hang Seng indexet alacsony forgalom és visszafogott 0,3%-os emelkedés jellemezte.


Elkezdték szervezni Xi Jinping kínai elnök hivatalos amerikai útját, amire várhatóan júniusban kerül sor. Ez azt mutatja, hogy a tárgyalások kellően jól állnak ahhoz, hogy a készülő megállapodást hamarosan aláírhatja az amerikai és a kínai elnök.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak.  A DAX is pluszos volt.

MOL: az első negyedév kismértékben alulmúlta a várakozást a gyenge finomítás-marketing eredmény miatt

A MOL 144 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA profitot ért el a piac által várt 151,1 milliárd forinttal szemben. Az eredmény főleg a feldolgozás-kereskedelem üzletág gyengébb szereplése miatt maradt el a várakozástól, míg a termelés-kutatás és a fogyasztói szolgáltatások a várthoz képest jobb eredményeket értek el.
A kutatás-termelés eredménye 79,4 milliárd forintot ért el (tisztított EBITDA), ami megfelelt a 80,3 milliárd forintos piaci várakozásnak. A termelés 115,5 hordóegyenértékes/nap szintet ért el, főleg a magasabb egyesült királysági olajkihozatalnak köszönhetően, míg a magyar gáztermelés csökkent. A MOL 3,9 milliárd forint egyszeri nyereséget is elszámolt egy mező felértékelése miatt.
A finomítás-marketing tisztított CCS-alapú EBITDA-ja 38,6 milliárd lett, ami elmaradt a piac 42,2 milliárd forintos becsléstől. A finomítói árrések alacsonyak voltak, az értékesített finomított termék volumen 4,47 millió tonnára esett a szezonálisan gyengébb értékesítés miatt. A MOL finomítói marzsa csak 3,1 dollár/hordó volt az időszakban.
A fogyasztói szolgáltatások üzletág ismét erős számokat mutatott: a 24,9 milliárd forint EBITDA felette van a piaci 23,2 milliárd forintos várakozásnak. Az erős kiskereskedelmi fogyasztói kereslet és az új bolt koncepció a régióban tovább lendítette a MOL üzemanyag és shop értékesítését.
A nettó eredmény 48.6 milliárd forint lett, ami többé-kevésbé megfelelt a piaci 50,5 milliárd forintos várakozásnak.
A MOL eredménye gyengébb, mint a piaci konszenzus a finomítás-marketing gyengébb eredménye miatt. A következő negyedévekben a marzsok javulására számítunk, bár az április egyelőre gyenge lett, mivel csökkent a dízel árrés. Az IMO2020 szabályozás a második félévben a várakozásaink szerint emeli majd az árréseket. Mi továbbra is optimisták vagyunk a részvénnyel kapcsolatban.


A MOL áprilisi finomítói és petrolkémiai marzsai csökkentek

A MOL áprilisban 2,9 dollár/hordó finomítói és 388 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Ez rosszabb, mint az első negyedév 3,1 dollár/hordó és 415 euró/tonna marzsa, illetve tavaly áprilisi 5,8 dollár/hordó és 384 euró/tonna. A csökkenő marzsok már az irányadó mutatókból is jól látszottak, így ez nem okozott meglepetést. Főleg a gyengébb dízelnek köszönhető az esés. A hír negatív, de alapvetően várt volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben