Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Holnap jön a MOL

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 2.   10:09

Erste kommentár Holnap jön a MOL eredménye, ami nettó eredmény soron jelentős csökkenést mutathat a tavalyi első negyedévéhez képest. Az ok a gyenge finomítói marzsok. Ezt pedig...

Erste kommentár

Holnap jön a MOL eredménye, ami nettó eredmény soron jelentős csökkenést mutathat a tavalyi első negyedévéhez képest. Az ok a gyenge finomítói marzsok. Ezt pedig hónapról-hónapra követik a piaci szereplők, és a cég is közzéteszi a modell finomítói marzsokat. Vagyis ez nem meglepetés. Különben az egész szektor gyengén teljesített az első negyedévben. Az USA olajcégei majdnem 30 százalékos profitcsökkenésről adnak számot, úgy, hogy eddig az olajcégek kétharmada jelentett. Az INA már kedden közzétette eredményét, ami jó lett, hiszen 2,5 milliárd forintos eredményt hozott a tavalyi nullszaldó körüli értékkel szemben. A beruházások a MOL és a horvát kormány közti feszültség csökkenésével párhuzamosan számottevően növekedtek, ami jó jel. A cégre továbbra is pozitívan tekintünk, hiszen az INA körüli feszültségek csökkenésével párhuzamosan, az év második felében javuló finomítói marzsokra számítunk a gázolaj iránti kereslet felfutásának köszönhetően. A MOL-nak pedig relatíve magas a gázolaj kihozatala, azaz az ilyen irányú változásokból profitálhat.


A forint extra nagyot gyengült, s ezzel jelentősen elvált a régiós devizák mozgásától. Mindezt annak ellenére, hogy a jegybank jóval erőteljesebben csökkenti a deviza swap tendereken a felkínált deviza mennyiséget, mint arra korábban számítani lehetett. Így csökken a forint mennyiség a gazdaságban és a bankrendszerben, de ennek ellenére sem tudja számottevően feljebb tornázni a rövid bankközi kamatlábat. Mivel ezzel kapcsolatban semmi új dolgot nem mondott a keddi kamatdöntés utáni közleményében, ezért a piaci szereplők tovább adták a forintot, amely mostanra szint környékére (325) érkezett, azaz innen jöhet egy korrekció, mielőtt folytatná az emelkedést az EUR/HUF.  


Ma a DAX esetében emelkedésre, a BUX esetében oldalazásra számítunk.

Nem tetszett a részvénypiacnak Powell optimizmusa, látja a fényt a kínai alagút végén az Apple

Napközben ismét új csúcsra mentek tegnap a vezető amerikai részvényindexek, azonban Jerome Powell sajtótájékoztatóját követően profitrealizálás vette kezdetét. A Dow és Nasdaq végül 0,6%-kal, az S&P500 0,8%-kal került lejjebb.


A Fed a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 2,5%-os irányadó kamaton tegnap zárult kamatdöntő ülésén. Az ülést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell jegybankelnök kifejezetten optimista hangnemet ütött meg az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Kiemelte, hogy az infláció továbbra is elmarad a jegybanki céltól, de szerinte elképzelhető, hogy ez csupán egyszeri hatások eredménye. Így a Fed továbbra is úgy gondolja, hogy a relatíve feszes munkaerőpiac előbb-utóbb a maginfláció növekedési ütemét 2% környékére emeli. Ezek tükrében az alapkamat várható alakulását illetően Powell azt mondta, hogy egyik irányba sem érzi szükségesnek elmozdulni a jegybank a jelenlegi szintekről. A dollár erősödésbe, míg a részvénypiac esésbe kezdett a jegybankelnök szavaira, mivel ezekből az volt kivehető, hogy kamatcsökkentésre nem érdemes számítani, miközben a jegybanki ülés előtt ezt közel 70%-os valószínűséggel árazta idénre a piac. Ez az ülést követően 15 százalékponttal esett.


A várt feletti eredménnyel nyugtatta meg az Apple a befektetőit még kedden piaczárás után. A második gazdasági negyedévre 58 milliárd dolláros árbevételt jelentett a cég a várt 57,4 milliárd dollárral szemben, ami 5%-os visszaesés év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit 2,46 dollár lett a várt 2,36 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 52,5-54,5 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, ami felülmúlja a konszenzus ezt megelőző 52 milliárd dolláros becslését. Az iPhone értékesítésekből származó árbevétel 17%-kal esett év/év alapon 31 milliárd dollárra, míg a szolgáltatásokból származó árbevétel 16%-kal nőtt 11,5 milliárd dollárra. A kínai piacon, ahol az elmúlt negyedévben 27%-os év/év alapú visszaesés volt tapasztalható, a stabilizáció jeleit vélte felfedezni a cég a most zárult negyedév vége felé, noha az árbevétel még 22%-kal esett. Tim Cook vezérigazgató szerint az ottani visszaesés elérte mélypontját. Részben ez lehet az oka annak, hogy a vártat meghaladó előrejelzést közölt a gazdasági harmadik negyedévre a cég. Tegnap közel 5%-kal emelkedtek a részvények a jelentésre.


Az AMD, amely a videokártyák piacán az Nvidia-val, míg a processzorok piacán az Intellel versenyez, szintén kedden tette közzé első negyedéves számait. Ezek a vártnak megfelelő 1,3 milliárd dolláros árbevételt (-23% év/év) és 0,06 dolláros tisztított EPS-t mutattak. A most kezdődött negyedévre 1,5 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami szintén megfelel a várakozásoknak. Ez annak fényében pozitívum, hogy nemrégiben az Intel a várttól jóval elmaradó negyedéves várakozást közölt, ami így arra utal, hogy nemcsak a kínai szerverpiac lassulása, hanem az AMD javuló versenypozíciója is hozzájárult ehhez. Az árfolyam kezdetben emelkedéssel reagált a jelentésre, azonban piaczárásra 3%-os mínuszba fordultak a részvények.


A vártnál kicsivel magasabb, 4,9 milliárd dolláros árbevételt ért a Qualcomm a gazdasági második negyedévben, amin 0,77 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 0,71 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre csupán 0,7-0,8 dollár közötti EPS-t vár a cég az elemzők által eddig várt 1 dollárral szemben, ami komolyabb csalódást okozott a befektetőknek. A vállalat szerint a kínai okostelefon értékesítések visszaesése a most következő pár negyedévben fog a cég számain meglátszani. Az árfolyam 3%-kal esett piaczárás után.

Nyugovóra tértek az ázsiai piacok

A japán és a shanghai tőzsde is zárva tartott ma nemzeti ünnep miatt és a héten már egyik sem fog kinyitni. A nyitva tartó Hang Seng viszont 0,6%-ot emelkedett.


Jól haladnak az amerikai és a kínai kereskedelmi tárgyalások. Az amerikai pénzügyminiszter gyümölcsözőnek nevezte a tegnap végződött találkozót. A tárgyalások következő fordulójára május 8-án kerül sor. Bár konkrét bejelentések nem érkeztek, de a Politico értesülései szerint az USA rövid időn belül eltörölheti a 200 milliárd dollárnyi termékre kivetett 10%-os vámot és ezt követően egy későbbi lépésben lebonthatja a többi már kivetett vámot is.


Shinzo Abe japán miniszterelnök a közeljövőben találkozhat Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. A találkozóra azt követően kerülhet sor, hogy az észak-koreai diktátor az elmúlt időszakban Trump és Putyin elnökkel is találkozott.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben