Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcsok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. április 24.   09:59

Erste kommentár Új záró csúcsokat láthattunk mind az S&P500, mind a Nasdaq esetében. Itthon pedig a BUX nem volt rest új abszolút csúcsra emelkedni. Az utóbbi most a MOL Richter párosnak volt köszönhető. Az...

Erste kommentár

Új záró csúcsokat láthattunk mind az S&P500, mind a Nasdaq esetében. Itthon pedig a BUX nem volt rest új abszolút csúcsra emelkedni. Az utóbbi most a MOL Richter párosnak volt köszönhető. Az olajcégeket megvették az emelkedő kőolajárnak köszönhetően. A Richter esetében pedig egyre közelebb van a május, amikor a cariprazine kapcsán kaphatunk híreket az USA-ból. Ugyanis az FDA májusban dönt az újabb indikáció (bipoláris depresszió) engedélyezéséről. Ha a döntés pozitív, az duplázhatja a Vraylar értékesítési kilátásait az elkövetkező öt év távlatában. Az amerikai piacok esetében a jó részvénypiaci teljesítmény a jó vállalati eredményeknek köszönhető. Az S&P500 esetében eddig a vállalatok 20 százaléka, míg a Nasdaq esetében a 10 százaléka jelentett. Ezek az eredmények 5 és 1,5 százalékpontos pozitív meglepetést hoztak, de így is csak nulla százalék körüli az éves növekedés. Vagyis azért kirobbanó eredményekről nem beszélhetünk. Ugyanakkor érvényesülni látszik, a „Vegyél a pletykára, adj a hírre!”. Hiszen ez a gyenge negyedév már hónapokkal ezelőtt sejthető volt, ráadásul mostanra egyre többen várnak erősebb teljesítményt az év második felében.


A mai napon megint csak oldalazhatnak a piacok Európában és itthon is. Ugyanakkor a nap végét megint pozitívnak látjuk. Az erős SAP jelentés a pozitív kilátásokkal segít, hiszen a részvény 6-7 százalékos emelkedése 0,6 százalékpontos DAX emelkedést kellene, hogy indukáljon alapesetben.

Megvan az új csúcs

A kedvező gyorsjelentésektől fűtve új záró csúcsra emelkedett tegnap az S&P500 és a Nasdaq is, miután előbbi index 0,9%-kal, utóbbi pedig 1,3%-kal került feljebb. A Dow „csupán” 0,6%-kal emelkedett, így itt még várni kell az új csúcsra.


A vártnál erősebb első negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Texas Instruments tegnap, a félvezetőszektor egyik zászlóshajója a tengerentúlon. A vállalat 3,6 milliárd dolláros árbevételen (várt: 3,5 milliárd dollár, -5% év/év)) 1,26 dolláros tisztított EPS-t ért el, felülmúlva az 1,13 dolláros konszenzust. A cég a most kezdődött negyedévre 3,46-3,74 milliárd dollár közötti árbevételt vár, a sáv közepe minimális mértékben elmarad a 3,66 milliárd dolláros konszenzustól. A kedvező jelentést kezdetben pozitív árfolyamreakció követte, azonban a jelentést követő elemzői tájékoztatón a vállalat pénzügyi igazgatója figyelmeztetett arra, hogy a lefelé ívelő ciklusok (ahol az árbevétel esik év/év alapon) tipikusan 4-5 egymást követő negyedévig tartottak a múltban a szektorban, a cég pedig még csak kettőnél tart. Ez pedig óvatosságra intő jel lehet annak fényében, hogy sokan az idei második félévben már fordulatot vártak a ciklusban. Az árfolyam így 2%-kal esett piaczárás után.


Erős negyedéves számokat közölt az első negyedévre az eBay, miután a vártnál minimálisan jobb, 2,6 milliárd dolláros árbevételen 0,67 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 0,63 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 0,61-0,63 dollár közötti EPS-t vár a cég, míg a konszenzus ezelőtt 0,59 dollár volt. A vártnál jobb eredményeket az eBay annak ellenére érte el, hogy kevesebb áru cserélt gazdát a platformon, mint egy évvel korábban, ami arra utal, hogy a működési hatékonyság javulhatott. Az árfolyam 5%-kal emelkedett piaczárás után.


A Snap is a vártnál jobb számokat közölt az első negyedévre, miután 320 millió dolláros árbevételt ért el (+39% év/év) a várt 307 millió dollárral szemben. A napi aktív felhasználók száma 190 millió főre emelkedett a várt 187 millióval szemben, ami szintén pozitívum, így megerősítést nyert a negyedik negyedéves stabilizálódás. Profitot még nem sikerült elérnie a cégnek, az egy részvényre jutó veszteség azonban már csak 0,1 dollár lett. A második negyedéves árbevételt 335-360 millió dollárra becsüli a cég, ami nagyjából megfelel a konszenzusnak. A 13-34 év közötti korosztály 75%-a használja az alkalmazást az USA-ban a vállalat szerint, így ebből a korosztályból többen, mint az Instagramot. Az árfolyam piaczárás után 2,5%-kal került feljebb.

Megvan a végső menetrend

Kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai részvényindexeket. A Shanghai 0,2%-ot, a Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng pedig 0,5%-ot csökkent.


Megvan az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások végső szakaszának hivatalos menetrendje. A következő találkozóra április 30-án, jövő kedden kerül sor, amit egy május 8-i egyeztetés fog követni. Május végén pedig alá is írhatják a végleges megállapodást az elnökök.


A kínai jegybank ismét 40 milliárd dollárnyi likviditást nyújtott a kereskedelmi bankoknak. Ilyenkor az adófizetési kötelezettség miatt szezonálisan megnő a lakosság és a vállalati szektor készpénzigénye, a jegybank pedig célzott likviditásnövelő intézkedésekkel fékezi a bankközi kamatok emelkedését.


Kim Dzsongun megérkezett Oroszországba és holnap találkozik Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök várhatóan azt javasolja, hogy tartsanak hat országra kiterjedő egyeztetéseket Kína, Japán, az USA, Oroszország és a két Korea részvételével.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Richter közgyűlés

Ma tartja közgyűlését a Richter. A menedzsment osztalék javaslata 100 forint részvényenként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben