Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Az állam átvenné a stratégiai gáztározókat a MOL-tól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 15.   09:08

Ugyan megint felhevült a görögök körül a levegő, de valószínűleg ettől kevésbé kell most félni. Olyan tervek fogalmazódtak meg, hogy az ESM segítségével vásároljon vissza a kötvényeiből a jelenlegi nyomott, 50 százalék alatti, de inkább 20-30 százalék körüli árakon. Így jelentősen csökkenthetné az államadóságot és sikerülne neki teljesítenie a 2020-ra szóló terveket....

Ugyan megint felhevült a görögök körül a levegő, de valószínűleg ettől kevésbé kell most félni. Olyan tervek fogalmazódtak meg, hogy az ESM segítségével vásároljon vissza a kötvényeiből a jelenlegi nyomott, 50 százalék alatti, de inkább 20-30 százalék körüli árakon. Így jelentősen csökkenthetné az államadóságot és sikerülne neki teljesítenie a 2020-ra szóló terveket. Különben ezt csinálja/csinálta sok nagy bank is. A nyomott árú kötvényeit visszavásárolta, és aztán bevonta őket. Tehát az elképzelés nem rossz, pláne ha figyelembe vesszük azt is, hogy ezt egy fix kamatú (ESM) pénzből csinálnák meg a görögök. Persze a kivitelezés fontos. Arról is lehet hallani, hogy az EKB-nál levő kötvényeket venné meg, hogy a piac ne tudjon spekulálni a kötvényvásárlásra. Annak ellenére, hogy a terv jónak tűnik, a hangulat nem túl rózsás, így a BUX is lefelé veheti az irányt a lokális csúcs közeléből, s megcélozhatja a 18.833 pontnál levő 20 napos mozgóátlagot.
Piaci áttekintés
- A jó hírek ellenére a negatív oldalra kerültek a tengerentúli börzék
- Negatív hangulat az olaj és az arany piacán is
- 280 alatti árfolyamon zárta a múlt hetet a forint
- Vegyes kép Ázsiában
- Az állam átvenné a stratégiai gáztározókat a MOL-tól
- Az E-Star és a sárospataki önkormányzat megegyezett
- Csökkenő árakra számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Negatív hangulatban telt a kereskedés pénteken, a jó hírek ellenére veszteségben fejezték be a napot a vezető tengerentúli indexek (Dow 0,02%, Nasdaq -0,18%, S&P500 -0,27%).
- Pénteken ötéves csúcsra emelkedett a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe, a mutató 78,3 pontról 83,1 pontra emelkedett, miközben a konszenzus 78 pont volt.
- A JP Morgan eredménye a harmadik negyedévben a várt 1,20 dollár helyett 1,40 dollár lett, ami rekord eredménynek számít. A bevételek is jobbak lettek az elemzői konszenzusnál, 24,5 milliárd dollár helyett 25,15 milliárd dollár. A céltartalék csökkenése 900 millió dollárral javította a bank eredményét. Az első féléves 5,8 milliárd dolláros kereskedési veszteség már nem hatott negatívan erre a negyedévre. A papír árfolyama 1,1%-ot csökkent.
- A Wells Fargo szintén kellemes meglepetést okozott a befektetőknek, az EPS a várt 87 centtel szemben 88 cent lett, ami összesen 4,94 milliárd dolláros nyereséget jelent az elmúlt három hónapban. Hatodik egymást követő negyedévben ért el rekord számokat a társaság. Bevétel soron azonban némileg gyengébben teljesített a cég, a várakozásokhoz képest 21,47 milliárd dollár helyett 21,2 milliárd dollárt jelentett a Wells Fargo.
- A német Spiegel értesülései szerint a trojka azt mondja, hogy a görögöknek 2020-ra nem fog sikerülni 120%-ra csökkenteni a GDP arányos hiányt, pedig erről állapodtak meg eredetileg. A szakértők szerint 130-140% környékén lehet majd az adósságráta.
- A héten tovább folytatódnak a tárgyalások a görögökkel, és a kormány szerint még a hét végi EU csúcs előtt eredmény születhet. Nagyon valószínű, hogy a görögök kapnak két év haladékot, hogy teljesítsék a vállalt feltételeket.
- A tengerentúli technológiai cég, az AMD profit warningot jelentett be múlt hét végén. A cég arra kényszerül, hogy a munkavállalók akár harmadától is megváljon. Az árbevétel 10%-kal csökkenhet a harmadik negyedévben, a bruttó fedezeti szint pedig 31%-os lehet a korábban jelzett 44% helyett.
- Ma délután két órakor jelent a Citigroup.
Olaj, arany
- Az egész heti oldalazást követően pénteken csökkeni kezdett az arany árfolyama, és 1.767 dollárról egészen 1.754 dollárig csökkent a kurzus. A reggeli órákban tovább esett az árfolyam 1.745 dollárig. A hangulat negatív az arany piacán, rövidtávon további süllyedés várható.
- A kőolajban is az eladók voltak többségben, 92,4 dollárról 91,9 dollárig esett múlt pénteken a kurzus, majd ma reggel 91 dollárig folytatta az útját lefelé.
Devizák
- A pénteki napon tovább folytatta az erősödést a forint, és az euróval szembeni árfolyama 281,61-ről 279,95-re csökkent a kedvező hangulatban. Pénteken a magyar CDS értéke 300 pont alá csökkent, vagyis jelentős mértékben emelkedett az országgal szembeni bizalom.
- Az euró kismértékben erősödött a pénteki nap folyamán a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2928-ról 1,2951-re változott. Ma reggel azonban már a dollár erőteljes erősödése látható, melynek hátterében a hétvégén megjelent, trojkával kapcsolatos hírek állnak, melyek kétségessé teszik Görögország hitelrészletének lehívhatóságát.
Távol-Kelet
- A Nikkei értéke 0,31%-kal emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,61%-ot csökkent.
- Kínában a hétvégén publikálták az export és az import nagyságát. Az import a vártnak megfelelően alakult, ugyanakkor az export a várt 5,5%-os növekedési várakozást jelentősen felülmúlta 9,9%-os bővülésével. A külkereskedelmi egyenleg többlete a várakozásokat meghaladó lett.
- A kínai CPI a várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanakkor az új folyósítási hitelek volumene nem érte el a várakozásokat.
- Csütörtökön fogják publikálni a harmadik negyedéves GDP adatot Kínában, 7,4%-os bővülést várnak.
- A ZTE árfolyama 15%-ot esett a hongkongi tőzsdén, miután a társaság előrejelzése szerint a harmadik negyedévet veszteséggel fogja zárni.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Átvenné az állam a stratégiai gáztározókat (1,2 milliárd köbméter) a MOL-tól, derül ki a Lázár János által pénteken benyújtott törvényjavaslatból. A tározókat aztán a piaci szereplők üzemeltetnék. A vételár szerintünk 100-150 milliárd forint lehet, amit az állam akár MOL részvényekkel is kifizethet. A hír egyelőre nincs hatással a MOL papírokra.
- Az OTP 2012. október 12-én 9.648 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.297.331 darabra (1,54%) változott.
- Az E-Star és a sárospataki önkormányzat megegyezett, hogy elválnak útjaik. Így az önkormányzat december 15-ig kifizeti az 527,9 millió forintos megváltási díjat és a vevőkövetelésekből mintegy 164 millió forintot, míg a maradék 268 millió forintot 2013. december 31-ig fizeti meg az E-Starnak. A befolyó pénzösszegek a cég Raiffeisen felé fennálló adóságát csökkenti. A társaság azt is bejelentette, hogy felmondta a szerződést 5 másik önkormányzattal: (i) Arnót; (ii) Battonya; (iii) Csurgó; (iv) Gesztely; (v) Inke. Az jó hír, hogy Sárospatak fizet, de az október 24-én esedékes kötvénylejárat kifizetése még mindig nincs megoldva, s így a cég továbbra is a csőd felé halad. Ugyanakkor az öt kisebb önkormányzattal felmondott szerződés nem változtat jelentősen a cég helyzetén.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Erős volt a Magyar Telekom első negyedéve
PIACI HÍREK

Erős volt a Magyar Telekom első negyedéve

A Magyar Telekom 2024. első negyedéves számai minden soron meghaladták a...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben