Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egy újabb bank a radaron

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 18.   09:23

Erste kommentár A pletykák szerint az OTP tette a legjobb ajánlatot a szlovén Abank-ra, amely 100 százalékban a szlovén állam tulajdona. A magyar bank 300 millió eurót ajánlott a pénzintézetért,...

Erste kommentár

A pletykák szerint az OTP tette a legjobb ajánlatot a szlovén Abank-ra, amely 100 százalékban a szlovén állam tulajdona. A magyar bank 300 millió eurót ajánlott a pénzintézetért, melynek saját tőkéje 580 millió euró, és 2007-ben 7 százalékos megtérülést hozott a tulajdonosnak, miközben a tőkemegfelelése 24,6 százalék. A kiírás részleteit nem tudjuk, de a fenti adatok alapján, ha az OTP-nek sikerülne elhoznia a bankot, akkor az egy jó tranzakció lenne. Ráadásul a Societe Generale helyi leánya is értékesítés alatt van. Ha az OTP esetleg mind a két bankot megvenné, és ezt a felügyelet is jóváhagyná, akkor a szinergiákon keresztül igen komoly pozitív hatást tudna kifejteni az eredményességre. Persze ez még egyelőre egy nagyon spekulatív elképzelés. Mindenesetre arra jó, hogy az amúgy is még mindig attraktív részvényárfolyamot felfelé húzza.


A nemzetközi hangulat pozitív, de a DAX megérkezett egy komolyabb ellenállási tartományba. Itt húzódik két ellenállási szint és a 200 napos mozgóátlag is. Ráadásul egy picit kezd túlvetté válni az index. Mindezek ellenére a mai napon emelkedést várunk, de valószínűleg nem most kell DAX indexet venni. A BUX index egyre közelebb kerül a kitöréshez. Egy komoly csésze alakzat formálódik benne, amelyből valószínűleg a vezetőnek, az OTP-nek köszönhetően fog kitörni, a „hátország” (MOL, Richter, Magyar Telekom) támogatásával. Itt is emelkedést várunk a mi napon.

Optimizmussal tölti el a részvénypiaci rally az amerikai fogyasztókat

Emelkedéssel búcsúztatták az elmúlt hetet a vezetői amerikai indexek, a Dow és az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal került feljebb. Ezzel a vezető indexek az idei év legjobb hetét tudhatták maguk mögött, amivel az S&P500 a 2.815 pontos kritikus ellenállás szint fölé kerekedett. Így pedig technikailag megnyílt az út a tavaly október eleji csúcsok felé.


A részvénypiaccal párhuzamosan a fogyasztói bizalom is magához tért a tengerentúlon, amiről a Michigani Egyetem márciusi előzetes indexe tanúskodott. Ez 97,8 pontra ugrott a várt 95,6 és az előző havi 93,8 pontot követően. Ami talán ennél is nagyobb pozitívum, hogy a jövőbeli kilátásokat mérő alindex 89,2 pontra ugrott az előző havi 84,4 pontról, ezzel a tavalyi csúcsokat közelíti.


Az pedig, hogy továbbra is kitart-e az optimizmus a héten, a Fed kedden kezdődő kétnapos kamatdöntő ülésétől is függhet. A jegybank az ülést követően friss gazdasági előrejelzéseit is publikálja, illetve a jegybankárok kamatvárakozásai (dot plot) is napvilágot látnak. Az idei részvénypiaci rally-t részben az fűtötte, hogy megállt a negyedévenkénti 25 bázispontos kamatemeléssel a Fed, kérdés, hogy milyen lesz a mostani kamatdöntés hangvétele. Amennyiben Jerome Powell Fed elnök az ülést követő sajtótájékoztatón továbbra is a kiváró monetáris politika fontosságát hangsúlyozza, az továbbra is kedvezhet a kockázati étvágynak a piacokon.

A kínai elnök Európában lobbizik a kínai befektetésekért

Jó hangulatban, emelkedéssel indult a hét az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index pedig 2,3%-ot emelkedett.


Xi Jinping kínai elnök a héten Európába utazik, többek között Franciaországba és Olaszországba látogat. Célja, hogy meggyőzze az európai kormányokat, hogy ne féljenek a kínai beruházásoktól és befolyásszerzéstől. Többek között azért lobbizhat, hogy az 5G hálózatok kiépítésénél a szolgáltatók használhassák a Huawei eszközeit.


Az amerikai és a kínai elnök közti találkozó, amivel lezárhatják a kereskedelmi háborút, várhatóan júniusra csúszik.


Április 1-jétől Kínában 16%-ról 13%-ra csökkentik a feldolgozóiparban az áfát, május 1-jétől pedig a társadalombiztosítási járulékot is csökkentik, a fiskális stimulus érdekében.


A japán export 1,2%-kal, az import pedig 6,7%-kal csökkent februárban a tavalyi év azonos hónapjához képest. Mindkettő a vártnál nagyobb mértékű visszaesést jelent. A gyenge adatok ismét alátámasztották az alacsony gazdasági aktivitást. A Koreába irányuló export 14%-kal csökkent, ami a félvezetőpiac és ezen keresztül a technológiai cikkek iránti gyenge keresletre utal.


Pénteki kamatdöntő ülésén a japán jegybank nem változtatott a monetáris kondíciókon. A jegybank elnöke ismét hangsúlyozta, hogy szükséges a 2%-os inflációs cél elérése.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: 142,5 forint osztalék részvényenként

A MOL igazgatósága részvényenként 142,5 forint osztalék kifizetését javasolja a tavalyi év után, ami 95 forint normál és 47,5 forint rendkívüli osztalékot jelent. A MOL a tavalyi évben 85 forint normál és 42,5 forint rendkívüli osztalékot fizetett ki, összesen 127,5 forintot. A javaslat megfelel azoknak a várakozásoknak, hogy az igazgatóság az osztalék emelése mellett dönt.

Waberer’s közgyűlés

A Waberer’s április 16-án tartja közgyűlését. A napirenden a szokásos pontok mellett az alapszabály módosítása is szerepel. A közgyűlés dönt majd a nemrég kinevezett vezérigazgató, Robert Ziegler igazgatósági taggá választásáról is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben