Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 9.   09:39

A tengerentúli piacok zárása után kiemelt figyelem fogja övezni az Alcoát, mert a hagyományoknak megfelelően az alumíniumipari vállalat nyitja meg a gyorsjelentési szezont. A tavalyi 16 cent nyereség után 0,1 cent veszteségre számítanak a harmadik negyedévben az elemzők. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 8 százalékos eredménybővülést várnak az S&P500 tekintetében...

A tengerentúli piacok zárása után kiemelt figyelem fogja övezni az Alcoát, mert a hagyományoknak megfelelően az alumíniumipari vállalat nyitja meg a gyorsjelentési szezont. A tavalyi 16 cent nyereség után 0,1 cent veszteségre számítanak a harmadik negyedévben az elemzők. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 8 százalékos eredménybővülést várnak az S&P500 tekintetében a harmadik negyedévre. Habár a gyorsjelentési szezon indulásának az Alcoa negyedéves eredményének közzététele számít, a valóságban már néhány kisebb cég is jelentett, összesen 26 az 500-ból. Ezek összesített eredménye 0,5 százalékos csökkenést mutat, ami 3,6 százalékos pozitív meglepetésnek felel meg. Vagyis eddig az eredmények enyhén jobbak a várakozásoknál. Mindenesetre a gyorsjelentési szezon jó okot ad a félelemre, amelyet tegnap láthattunk is a piacon. Ma reggel viszont jó híreket láthattunk. Például a kínai jegybank továbbra is önti a pénzt a piacra, s az ESM is megalakult tegnap este, ráadásul nagyon jó minősítést kapott a hitelminősítőktől. Vagyis most már van pénz, paripa és fegyver. Indulhat a csata, amely ma valószínűleg a bikák győzelmével végződhet. Ugyanakkor a háború még folyik, vagyis érdemes óvatosnak lenni, még annak ellenére is, hogy mi a bika seregek végső győzelmében hiszünk.
Piaci áttekintés
- Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon
- Tovább folytatódott a lejtmenet a nyersanyagok piacán
- Nem mozdult a forint árfolyama
- Japán kivételével emelkedés Ázsiában
- Továbbra sem tudni, miből fizet az E-Star
- Emelkedő árakra számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Nemzeti ünnep volt tegnap Amerikában, ennek ellenére nyitva tartottak a piacok, a hangulat azonban negatív volt, eséssel zártak az indexek. Fontos makro adatokat tegnap nem publikáltak a tengerentúlon (Dow -0,19%, Nasdaq -0,77%, S&P500 -0,34%).
- Angela Merkel német kancellár ma utazik Athénba, a látogatás és a megszorítások ellen azonban több ezer ember tiltakozott tegnap Görögországban. Ma délutánra újabb tiltakozásokat terveznek az országban.
- A Moody’s hitelminősítő ismét lépett, ezúttal Ciprus besorolását rontotta egyszerre három fokozattal az eddigi „Ba3”-ról „B3”-ra, így asz ország még mélyebbre süllyedt a spekulatív kategóriában.
- Pozitív hír is érkezett a hitelminősítők felől, a Fitch Ratintgs „AAA” besorolást adott az ESM-nek.
- Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, szokás szerint az Alcoa publikálja számait piaczárás után, az elemzők 0,1 centes veszteséget várnak. A Chevron szintén ma jelent.
- Az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozóján (eurogorup) az adósságválság volt a fő téma. A görög segélycsomag következő részletéről novemberben dönthet a csoport, de előtte még meg kell mutatnia az országnak, hogy komolyan gondolja a reformintézkedéseket.
- A spanyolok is szóba kerültek az ülésen, és a várakozások szerint az ország csak az október 21-i tartományi választások után fordulhat segítségért, ha egyáltalán megteszi.
- Tegnap útjára indult az ESM is, Luxemburgban megalakult az intézmény kormányzótanácsa, amelynek elnöke Jean-Claude Juncker lett. Az alap tűzereje a következő másfél évben 500 milliárd euróra bővülhet.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama 1780,5 dollárról a 20 napos mozgóátlagig csökkent, azonban onnan fordulni tudott és az árfolyam 1744,95 dollárig emelkedett vissza, azonban így is 5 dollárt meghaladó mértékű esést produkált.
- Az olaj árfolyama 89,85 dollárról 89,33 dollárra csökkent. A csökkenésben a globálisan kedvezőtlen hangulat mellett az is közrejátszott, hogy a Financial Times információi szerint az iráni olajexport a török, kínai és dél-koreai kereslet következtében újra emelkedett. Ezzel összhangban emelkedés látható a szeptemberi iráni becsült olajkitermelés terén is. A tengeri olajszállítás fejlesztésének érdekében Irán folyamatosan növeli tankerinek kapacitását.
Devizák
- A forint árfolyama csak minimális mértékben változott a tegnapi nap folyamán. Az EUR/HUF árfolyam 283,36-ról kismértékben 283,54-re emelkedett.
- A dollár a tegnapi nyitó 1,3049-as árfolyamról erősödni tudott és a kereskedést 1,2968-as árfolyam mellett fejezte be. A tegnapi nap folyamán irányadó makro adatok hiányában hangulatalapú kereskedés jellemezte a piacokat.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,06%-ot veszített értékéből ma reggel, ugyanakkor a Shanghai index értéke 1,81%-ot emelkedett, a Hang Seng index pedig 1,12%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A kínai jegybank szerepét betöltő People’s Bank of China újabb 41,2 milliárd dollár értékű likviditást biztosított repo formájában a bankrendszer számáéra a likviditási kondíciók enyhítése érdekében.
- Az újabb gazdaságélénkítő lépések eredményeként főként a bankok árfolyama emelkedett jelentősen.
- Japánban a vállalati csődök emelkedő számáról számoltak be.
- Jelentősen, 15%-kal zuhant a Sharp árfolyama, miután a hét végén a Goldman Sachs eladásra minősítette le a papírt, illetve miután egy potenciális befektető arról beszélt, hogy szétválasztaná az LCD panelek gyártását.
Határidős piacok
- A pozitív tartományban tartózkodnak ma reggel a határidős részvényindexek.
Vállalati hírek
- A Nabucco részvényesei hamarosan megállapodhatnak a lehetséges gázforrásként számon tartott azerbajdzsáni Shah Deniz konzorciummal annak a vezetékprojektben történő tulajdonszerzésről. A MOL részesedése a közelmúltban 16%-ról 2%-ra csökkent a projektben, mivel nem vett részt a tőkeemelésben.
- Az E-Star közzétette szokásos havi helyzetjelentését. A legnagyobb gond továbbra is a cég likviditása, hiszen közeleg az október 24-i kötvénylejárat. A beszállítók még a kötvénylejárat előtt érvényesíteni szeretnék követeléseiket. Ugyanakkor az E-Star is fel kívánja mondani a nem fizető önkormányzatok szerződéseit, még a fűtési szezon kezdete, október 15 előtt. A E-Star készpénzállománya a lengyel leányvállalatban van, így az nem használható a lejáró kötvények kifizetésére. A cég tehát továbbra is kritikus likviditási helyzetben van. A vállalat 193 ezer eurós EBITDA-t ért el szeptemberben.
Gazdasági hírek
- Az IMF világgazdasági kilátásokat bemutató legfrissebb jelentésében idén 1,0%-os visszaeséssel, jövőre pedig 0,8%-os növekedéssel számol hazánkban. A kormány napokkal ezelőtt vizsgálta felül növekedési kilátásainkat, így jövőre a korábbi 1,6% helyett 1,0%-os növekedést, idénre pedig 0,1%-os növekedés helyett 1,2%-os visszaesést vár.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben