Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - A EKB készen áll a kötvényvásárlási program bevetésére

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 5.   08:55

Ugyan sok a beszéd mind a politikusok, mind a jegybankárok, mind az IMF részéről, de a piac mintha mindezzel nem törődne. Csinálja a maga dolgát. Végignézve a vezető indexeken, semmi különös nem történik. Le a 20 napos mozgóátlagra, majd fel onnan. Most éppen a „fel onnan” mozgásnak kellene jönnie. Ez igaz a DAX, a Dow, az S&P500 és a Nasdaq esetében is. Ehhez...

Ugyan sok a beszéd mind a politikusok, mind a jegybankárok, mind az IMF részéről, de a piac mintha mindezzel nem törődne. Csinálja a maga dolgát. Végignézve a vezető indexeken, semmi különös nem történik. Le a 20 napos mozgóátlagra, majd fel onnan. Most éppen a „fel onnan” mozgásnak kellene jönnie. Ez igaz a DAX, a Dow, az S&P500 és a Nasdaq esetében is. Ehhez igyekszik csatlakozni a BUX, amely viszonylag rövidebb ideje ugyan, de hasonló kottát követ. Az index ma a lokális maximum által generált szinttel, 19.164 ponttal küldhet meg. Ebben jelentős szerepe lehet a MOL-nak, amelynek finomítói árrése, magasan áll, olyan szinten, amelyre példa az elmúlt 12 évben csak négyszer volt, s a válság kitörése óta, azaz az elmúlt öt évben pedig egyáltalán nem. Ez, és a török-szír konfliktus is pozitív a részvény árfolyamának tekintetében. Ugyanis az utóbbi közelebb hozhatja a szír rendezést, amelynek köszönhetően, újra indulhatna az INA termelése az országban, amely a teljes MOL csoport termelésének több mint 10 százalékára rúg. Vagyis optimisták vagyunk a mai nap tekintetében is.
Piaci áttekintés
- Emelkedett tegnap a tengerentúli piac
- Nagyot emelkedett az olaj, de az arany is jól teljesített
- Nagyot erősödött tegnap az euró a dollárral szemben
- Változatlanul hagyták a japán alapkamatot
- Továbbra is felfelé tarthat az index

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Enyhe emelkedéssel folytatódott tegnap a kereskedés a tengerentúlon, főként a nap elején lódultak meg az indexek, majd zárásig már csak oldalazást láthattunk (Dow 0,6%, Nasdaq 0,44%, S&P500 0,69%).
- A vártnál kedvezőbb makro adatok is segítették a piacokat, az ipari megrendelések 5,2%-kal estek vissza a júliusi 2,8%-os emelkedés után, miközben a piac ennél nagyobb, 5,9%-os csökkenést várt.
- A friss segélykérelmek is jól alakultak az előző héten, a várt 370 ezer helyett 367 ezren fordultak újonnan kérelemért.
- A Facebook árfolyama 0,5%-kal került feljebb, a hírek szerint a közösségi oldal aktív felhasználóinak a száma elérte az 1 milliárd főt.
- A Google 0,7%-ot emelkedett, a cég azt jelentette be, hogy 340 millió dolláros egyszeri költsége keletkezett a harmadik negyedévben a Motorolánál történt elbocsátások következtében.
- Az Európai Központi Bank tegnap változatlanul 0,75%-on hagyta az irányadó rátát, ami megfelel a várakozásoknak.
- Draghi elmondta, hogy az infláció 2% felett maradhat idén, de jövőre már fokozatosan a jegybanki inflációs cél közelébe csúszhat.
- A jegybank készen áll a kötvényvásárlási program (OMT) bevetésére, de az EKB csak a feltételek teljesítése esetén lép.
- AZ EKB a szabályok szerint csak azt követően tud megjelenni a spanyol kötvénypiacon, ha az ország hivatalosan is segítséget kér.
- Ma fontos munkapiaci adatokat publikálnak 14:30-kor: nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változása, feldolgozóipari foglalkoztatottak számának változása, munkanélküliségi ráta.
Olaj, arany
- Véget ért a pihenés az arany piacán, és a több napos oldalazást emelkedés váltotta fel. Az 1.780 dolláros ellenállás áttörésével 1.790 dollárig emelkedett a kurzus, ami 0,7%-os pluszt jelent.
- A szerdai esés után tegnap hatalmasat emelkedett a kőolaj árfolyama. 88 dolláron indult a kereskedés, és 92 közelébe rallyzott a kurzus, ami közel 4%-os emelkedést jelent.
- Geopolitikai feszültségek javára írható a tegnapi rally, mert a török parlament felhatalmazta a kormányt, hogy szükség esetén vessen be katonai erőket Szíria ellen, mert pár nappal ezelőtt 5 török állampolgár vált bombázás áldozatává. A befektetők ezért most a török-szír konfliktustól félnek, hiszen a térség meglehetősen gazdag olajban.
Devizák
- Tegnap jelentős euró erősödés volt tapasztalható a dollárral szemben. Az árfolyam a nyitó 1,2905-ös árfolyamról egészen 1,318-ig emelkedett a vártnál jobb amerikai munkaerő piaci adatok ellenére is. A Bank of England és az EKB is változatlanul hagyta az alapkamat nagyságát. Draghi szavai azonban erősítették az eurót, ugyanis beszédében méltatta a spanyol és portugál költségvetési kiigazításokat is.
- A tegnapi kedvező nemzetközi hangulatban a forint erősödni tudott, és az árfolyam a 286,52-ről 284,76-ra változott. A forint árfolyamára jótékonyan hatott, hogy Irina Ivaschenko tegnapi nyilatkozatából azt lehetett kiolvasni, hogy az IMF nem vár el újabb megszorításokat. Ez pedig felveti egy hamarosan megkötendő megállapodás lehetőségét is.
Távol-Kelet
- Emelkedés volt tapasztalható a hét utolsó kereskedési napján Ázsiában. A Nikkei jelentős napon belüli mozgás után 0,22%-ot, a Hang Seng index pedig 0,26%-ot emelkedett.
- Hétfőn Kínában véget ér az egyhetes nemzeti ünnep és újra elkezdődik majd a kereskedés is.
- A japán jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot és újabb eszközvásárlási programot sem jelentett be.
- Ázsia többi részéről nem jelent meg fontosabb gazdasági adat, így az emelkedés leginkább a kedvező befektetői hangulatnak köszönhető.
- Indiában a pénzügyi szektort is érintő reformok indultak. Első lépésben megnövelték a külföldi befektetők által tulajdonolható maximális részesedés arányát. A miniszterelnök további, a pénzügyi szektort is érintő reformokra tett ígéretet.
Határidős piacok
- A határidős indexek nagyrészt a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- MOL: Áldott Zoltán, az INA elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy fokozzák tengeri fúrásaikat az Adriai- tenger északi és déli részén. A dél-adriai területen az INA 25 éves moratórium után kezdene fúrni. A cég összesen 3 milliárd kunát (400 millió eurót) szeretne elkölteni 2015-ig az országban.
Gazdasági hírek
- Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy még nincs kitűzve a tárgyalások következő fordulójának időpontja. Irina Ivaschenko, a Valutaalap magyarországi képviselője elmondta, hogy az IMF nem vár el további intézkedéséket azon felül, amit a kormány által vállalt 2,2%-os hiánycél elérése szükségessé tesz. Továbbra is eltérőek az álláspontok a GDP növekedést illetően.
- A kormány ma küldi el a költségvetést az Európai Uniónak, melyben biztosítania kell, hogy jövőre és az elkövetkező években a hiány 3% alatt marad.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben