Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Baljós árnyak a tengerentúlról

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2019. február 14.   15:34

Percek alatt ledobták magukról a napközbeni 0,5% körüli pluszokat a vezető amerikai részvényindexek a határidős kereskedésben, miután a vártnál jóval gyengébb kiskereskedelmi adatok érkeztek decemberre. Piacnyitás után 0,6-0,8% körüli mínuszokat...

Percek alatt ledobták magukról a napközbeni 0,5% körüli pluszokat a vezető amerikai részvényindexek a határidős kereskedésben, miután a vártnál jóval gyengébb kiskereskedelmi adatok érkeztek decemberre. Piacnyitás után 0,6-0,8% körüli mínuszokat láthatunk.

A várt 0,1%-os növekedéssel szemben 1,2%-os visszaesést mutatott a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban decemberben, ezzel 2009 óta a legnagyobb havi visszaesést láthattuk. Év/év alapon mindez 2,3%-os növekedést jelent, ami lényeges visszaesés a tavaly évközepi 5% körüli szintekről. A visszaesés mögött több tényező húzódhat meg, kérdés, hogy melyik lehet a domináns ezek közül. Egyrészt több kiskereskedelmi vállalat arról számolt be, hogy a rendkívül erős novembert követően kevésbé sikerült jól az ünnepi vásárlási szezon második fele, ami részben annak tudható be, hogy előrébb hozták vásárlásaikat az emberek. Ehhez decemberben hozzájött a részvénypiac további esése, illetve a részleges kormányzati leállás, ami a fogyasztói bizalomban is visszaeséshez vezetett, ami különösen a január elején végzett felmérésekben volt tettenérhető. Akárhogy is nézzük, ez az adat eléggé kiábrándító, és akár érdemben átírhatja az erős amerikai belső fogyasztásról eddig fennálló képet. Korai azonban még elhamarkodottan ezt kijelenteni, ugyanis ha például megnézzük a decemberi ISM beszerzési menedzser indexet az USA-ban, ott is nagyobb hirtelen esést láthattunk, amit januárban egy nagyobb felpattanás követett. Mindenestre érdemes résen lenni, ugyanis az elemzőket is nagymértékben meglepte az adat. Ez többek között a részvénypiacok reakciójából is látszik, a német DAX is például 1%-ot esett a híreket követően az amerikai határidők 0,5%-os csökkenése mellett.

A gyenge kiskereskedelmi adat mellett a vártnál kissé gyengébb munkaerőpiaci adat is érkezett. Az elmúlt héten 239 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban a várt 225 ezer és a megelőző havi 235 ezerrel szemben. Ez az érték ugyan nem jelent még érdemi romlásra utaló jelet a munkaerőpiacon, mindenestre itt is érdemes figyelni, hogy hogyan alakul a trend a következő hetekben.

A vártnak megfelelő 7 milliárd dolláros árbevételen szintén a vártnak megfelelő 0,43 dolláros tisztított EPS-t ért el a Coca-Cola a negyedik negyedévben. 2019-es várakozása nagyobb csalódást keltett a cégnek, miután stagnálást vár a 2018-as egy részvényre jutó 2,08 dolláros, 9%-kal növekvő profitot követően, miközben az elemzők ezelőtt 2,23 dollárt vártak. Ezt jórészt kedvezőtlen devizahatásokkal magyarázza a cég. Az árfolyam 6%-kal esik piacnyitás után.

Minimális, 0,2%-os növekedést ért el az eurozóna negyedév/negyedév alapon a tavalyi negyedik negyedévben. A stagnáló német, valamint a visszaeső olasz gazdasági adatokból már sejteni lehetett a gyenge teljesítményt, kérdés, hogy ez változik-e 2019 elején. Az előremutató gazdasági indikátorok egyelőre nem ezt mutatják.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben