Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

2,7%-kal bővült a GDP, rekord alacsony az infláció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. február 14.   10:03

Úgy tűnik, hogy a B terv válik valóra. Nevezetesen a DAX tegnap nem töltötte vissza teljesen a tegnapelőtt hagyott rést, és így a 20 és a 30 napos mozgóátlag fölött maradt. Ez azt sugallja, hogy az index megcélozza a 9.800 pont környékén található korábbi csúcsot. Az értékeltség az idei várható eredmények alapján 13xP/E, amely még nem nevezhető extra magas értéknek,...

Úgy tűnik, hogy a B terv válik valóra. Nevezetesen a DAX tegnap nem töltötte vissza teljesen a tegnapelőtt hagyott rést, és így a 20 és a 30 napos mozgóátlag fölött maradt. Ez azt sugallja, hogy az index megcélozza a 9.800 pont környékén található korábbi csúcsot. Az értékeltség az idei várható eredmények alapján 13xP/E, amely még nem nevezhető extra magas értéknek, hiszen a 2007-es „hype”-ban még 17 körüli érték is volt. Ugyanakkor az elkövetkező két év teljesítményét figyelembe vevő általunk kreált P/E ráta lokális csúcs közelében van, vagyis kockázatos tartományban van az index, de ennek ellenére van lehetőség a rövidtávú emelkedésre. Hosszabb távú emelkedésre szerintünk akkor van lehetőség, ha az eredményvárakozások tovább növekednek, amelyek különben már most sem alacsonyak.

Az S&P500 is jól viselkedik. Rövid időre benézett a 30 napos mozgóátlag alá, de a támasz jól működött, ahonnan elstartolt az árfolyam, vagyis a csúcstámadás itt is benne van a levegőben.

A BUX újra siralmas viselkedést produkált, amely szerintünk a szerdai Európai Bíróság főtanácsadói indítványnak köszönhető, amely újra rávilágított a speciális magyar kockázatokra, amelyet még a „dübörgő” GDP (+2,7 százalék év/év) és a rekord alacsony infláció (0 százalék!!!) sem feltétlenül tud felülírni. Mindenesetre azért emelkedést várunk ma.
Piaci áttekintés
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon
- Tovább emelkedik az arany, az olaj stagnált tegnap
- Nagyot ugrott az EUR/USD árfolyama
- Vegyes kép Ázsiában
- 2,7%-kal bővült a GDP a negyedik negyedévben, rekord alacsony az infláció
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Felfelé vették az irányt nyitás után a tengerentúli börzék, és a nap végéig kitartott a jó hangulat (Dow 0,4%, Nasdaq 0,95%, S&P500 0,59%).
- A friss segélykérelmek száma 8 ezer fővel haladta meg az egy héttel ezelőtti értéket, ami rosszabb lett a várakozásoknál (előrejelzés 339 ezer fő volt, a tényadat pedig 330 ezer lett).
- A januári kiskereskedelmi forgalom 0,4%-kal csökkent, míg az elemzők stagnálásra számítottak.
- A PepsiCo tegnap nyitás előtt jelentett. A társaság egy részvényre jutó profitja valamelyest a várakozások felett alakult, 1 dollár helyett 1,05 dollár lett. A cég bejelentette, hogy 2015-től további 5 milliárd dolláros kiadáscsökkentést tervez. A papír 2%-os csökkenéssel zárta a kereskedést.
- A Goodyear negyedéves számai is a várt felett alakultak, a tisztított részvényenkénti profit 74 cent lett a várt 63 centtel szemben. Az árbevétel azonban kicsivel gyengébb lett az előrejelzésnél, 4,95 milliárd dollár helyett 4,79 milliárd dollár. A befektetők örültek a számoknak, mert a papír több mint 11%-ot emelkedett.
- Tegnap történelmi csúcson is járt a Tesla árfolyama, de zárásra nem sikerült új rekordot felállítania. A gyorsjelentését jövő hét szerdán publikálja a társaság.
- A keleti-parti hóviharok miatt elhalasztják Janet Yellen szenátusi meghallgatását.
- Délután januári ipari termelési adatot, és a februári Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexét publikálják.
Európa
- A nap második felében elindultak felfelé a nyugat-európai börzék, és a londoni tőzsde kivételével mérsékelten emelkedni tudtak a piacok (FTSE100 -0,24%, DAX 0,6%, CAC40 0,17%).
- Ma nyújtja be lemondását Enrico Letta olasz kormányfő, mert a Demokrata Párt megvonta támogatását, és a lemondása mellett voksolt.
- Reggel 8 órakor publikálták a német GDP adatot, a negyedik negyedévben 0,4%-kal nőtt a gazdaság, miközben az elemzők 0,3%-ot vártak.
- Az euró zónás GDP adatot 11 órakor publikálják.
Olaj, arany
- Eséssel indult a kereskedés a kőolaj piacán, a 100,3 dolláros nyitás után 99,4 dollárig süllyedt a kurzus, ahonnan elindult felfelé, és zárásra 100,4 dollárig kapaszkodott vissza. A reggeli kereskedésben mérsékelt korrekció látható, de továbbra is 100 dollár felett stabilizálódik az árfolyam, és emelkedő trend van érvényben.
- Folytatódik az emelkedés az arany piacán, az árfolyam 1.290 dollárról 1.302 dollárig erősödött, majd a reggeli kereskedésben 1.307 dollárig menetelt tovább.
Devizák
- A 20 napos mozgóátlagról pattant fel az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedésben, és ezzel a csökkenő trendcsatornából is kitört. Az árfolyam 1,36 alatti értékről egészen 1,3681-ig emelkedett.
- Az EUR/HUF árfolyam tegnap és ma is mérsékelten emelkedik. A forint gyengülésének szempontjából a következő jelentős technikai szint 314 lesz majd, ami az árfolyam idei csúcsa.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,5%-ot zuhant, míg a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett.
- A rossz hitelek állománya kétéves csúcsra emelkedett Kínában, ezzel az NPL ráta nagysága év végén már meghaladta az 1%-ot.
- Kínában a januári inflációs adat 2,5% lett, ami mérsékelten meghaladja a várt 2,4%-ot.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek

- Az Enefi tegnapi közgyűlése döntött az alaptőke leszállításáról: 25,4 millió darab részvény bevonása után 27,2 millió darab részvénye lesz a társaságnak. A közgyűlés nemmel szavazott a romániai operáció értékesítésére, és elvetette a saját részvény visszavásárlására vonatkozó határozati javaslatot is.
- A Maros Megyei Törvényszék megállapította, hogy hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik az Enefi ellen, a hitelezők által kezdeményezett csődeljárás elbírálására. Az Enefi nem ért egyet a döntéssel, román és uniós jogokba ütközőnek tartja azt. A következő tárgyalási nap február 19-én lesz. A cég a döntés ellen fellebbezni fog.
Gazdasági hírek
- A KSH közleménye szerint a fogyasztói árak havi szinten 0,3%-kal nőttek januárban, az éves index így tovább lassult, 0%-ra a decemberi 0,4%-ról. Az adat kissé magasabb lett az általunk várt -0,1%-nál, azonban elmaradt a 0,3%-os piaci konszenzustól. A januári stagnálást jelző árindex volt minden bizonnyal az inflációs mélypont, februártól az éves infláció lassú emelkedésére számítunk. A maginfláció 3,5%-on állt januárban.
- A KSH előzetes gyorsbecslése szerint a negyedik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben, 2,7%-kal bővült a hazai gazdaság éves összehasonlításban, a harmadik negyedéves 1,8% után. A megelőző negyedévhez mérten 0,6%-os volt a GDP növekedése. 2013 egészében így a gazdasági növekedés 1,1%-os volt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben