Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Változik a MOL és a Richter tulajdonosi szerkezete

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 12.   09:33

Erste kommentár A fejlesztési miniszter, Palkovics László tegnap bejelentette, hogy a Corvinus egyetemet ezen túl egy alapítvány fogja üzemeltetetni. Ehhez 10-10 százaléknyi MOL és Richter pakettet transzferál az állam az...

Erste kommentár

A fejlesztési miniszter, Palkovics László tegnap bejelentette, hogy a Corvinus egyetemet ezen túl egy alapítvány fogja üzemeltetetni. Ehhez 10-10 százaléknyi MOL és Richter pakettet transzferál az állam az alapítvány számlájára. A részvényekre eladási tilalma lesz az alapítványnak, amelyet az alapító (állam) által kinevezett kuratórium irányít majd. Így a MOL esetében, mivel ott 10 százalékos szavazati korlát van, a két entitás együtt várhatóan 10-10 százalékkal szavaz a korábbi állami 10 százalék helyett. A Richter esetében nincs ilyen hatás, mivel ott 25 százalék a szavazati korlát. Különben számításaink szerint az alapítvány várható vagyona, bevételei biztosítani fogják az egyetem stabil működését. Ugyanakkor ez a kétszer 10 százalék, mivel nem eladható részvény ezért csökkenti a két cég harmadik szereplő általi felvásárlásának valószínűségét. Összességében azt gondoljuk, hogy a részvényárfolyamokra, - mivel eddig is úgy gondoltuk, hogy az állam nem akarja eladni ezeket a részvényeket – a lépés nincs hatással.


A Richter megállapodást kötött az Allergan-nal a Levosert TM nevű fogamzásgátló technikai eszköz Latin-Amerikai forgalmazására. Az eszközt Európában már 2011 óta forgalmazza a Richter. A megállapodás értelmében a Richter mérföldkőfizetéseket és royalty fizetést teljesít az Allergan felé a termék bevezetése és forgalmazása kapcsán. A lépés pozitív, további addicionális költséggel nem jár, hiszen a Richternek kiterjedt értékesítési hálózata van a régióban.


A demokrata-republikánus megállapodás hatására a fal kérdésben, a piacok örülnek, pláne, hogy Trump mihamarabb szeretne találkozni a Kínai elnökkel is. Így a DAX visszaugrott a 11 000 pontos szint fölé, azaz az egy napos beesés a kritikus szint alá klasszikus kirázásnak tekinthető, ami erős jelzés lehet a folytatás tekintetében, ha a mai napon a szint fölött marad az index. Erre pedig minden esély meg van. Ugyan a BUX lanyhábban, de szintén emelkedik, emelkedhet a mai napon. Mindez annak ellenére, hogy az OECD tegnap publikált vezető gazdasági indikátorai, továbbra sem mutatnak túl sok jót az USA, EMU és Kína esetében.

Egy gonddal kevesebb

Minimális elmozdulással zárták a tegnapi napot a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,2%-kal esett vissza, az S&P500 és a Nasdaq 0,1%-kal emelkedett. A határidők jelen állás szerint már 0,5% körüli emelkedést indukálnak, miután megállapodás született az újbóli részleges kormányzati leállás elkerülésére.


Tegnap amerikai idő szerint késő este sikerült tető alá hoznia a megállapodást demokrata és republikánus törvényhozóknak, amivel megkapják a szükséges finanszírozást az amerikai kormányzati szervek és ezzel elkerülhető lesz az újabb részleges kormányzati leállás. Trump végül csupán 1,4 milliárd dollárt kap eszerint a mexikói határra tervezett „falra”, ami jócskán elmarad az általa követelt körülbelül 6 milliárd dollártól és csupán 55 mérföldnyi kerítés felhúzására elég. Ezzel párhuzamosan azonban a demokraták is engedtek követelésükből az USA-ban élő nem dokumentált bevándorlókat illetően, így ezek az emberek továbbra is relatív szigorú elbírálás alá esnek. Nagy valószínűséggel a pénteki határidő lejárta előtt mind a Szenátus, mind a képviselőház megszavazza a javaslatot, így már csak Trump aláírására lesz szükség a javaslat elfogadásához. Mivel Trump népszerűségének komolyabb mértékben ártott az ezelőtti részleges leállás az elnök inkább az aláírás irányába hajolhat. Ezt az is alátámasztja, hogy tanácsadóinak többször hangoztatta, hogy ha képesek, akkor mindenképpen küldjenek egy törvénytervezetet neki, amit aláírhat.


Trump 2016 végi megválasztása körüli szintekre esett vissza a kisvállalati optimizmus az USA-ban januárban, miután az index értéke 101,2 pont a várt 103 és az előző havi 104,4 ponttal szemben. Az index könnyen lehet, hogy ismét emelkedésnek indul az elkövetkező hónapokban, ugyanis a részleges kormányzati leállás komolyabb mértékben kihatott a szektorra, többek között ellehetetlenítette a hitelfelvétel bizonyos formáit a kisvállalatok számára.

Trump jövő hónapban megállapodna Kínával

A hosszú hétvégéről visszatérő Nikkei 2,6%-ot emelkedett, míg a Hang Seng stagnált, a Shanghai index pedig 0,7%-ot emelkedett. A japán piac mai szárnyalását a jen gyengülése, a pozitív amerikai hangulat indokolta, illetve, hogy kimaradt a tegnapi emelkedésből. Az USDJPY árfolyam ma reggelre már 110,5 fölé emelkedett.


Donald Trump ismét optimistán nyilatkozott az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásról. Szerinte egy nagyszerű megállapodást sikerül majd tető alá hozniuk, aminek érdekében nagyon hamarosan, várhatóan márciusban, Floridában fog majd találkozni a kínai elnökkel. Azonban a márciusi találkozóval nem tudják teljesíteni a március eleji határidőt, így kérdéses, hogy jövő hónap elején Trump életbe lépteti-e a magasabb vámokat a kínai termékekre. Trump nyilatkozatában arra is utalt, hogy nem szeretné, hogy Kína nehéz időszak elé nézzen, ami inkább arra utalhat, hogy elhalaszthatja a vámok megemelését.


A japán jegybank a szokásos 200 milliárd jen helyett 180 milliárd jenre vágta vissza kötvényvásárlási volumenét. Hasonló lépésre utoljára december közepén volt példa. A visszafogott kötvényvásárlás segíthet megállítani a kötvényhozamok csökkenését.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben