Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Megérkezett az IMF válasza

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 4.   09:12

Szépen araszolgatunk felfelé a 20 napos mozgóátlagokon. Közben pedig végre elkezdtek a jó hírek is csordogálni. (i) Jobbak lettek mind az amerikai, mind az európai beszerzési menedzser indexek. (ii) A portugálok is sikeresen adtak el 3 éves kötvényeket, ráadásul egészen jó hozammal, s nem is keveset, hanem 3,7 milliárd euró értékben. Szóval valamiféle javulás látható,...

Szépen araszolgatunk felfelé a 20 napos mozgóátlagokon. Közben pedig végre elkezdtek a jó hírek is csordogálni. (i) Jobbak lettek mind az amerikai, mind az európai beszerzési menedzser indexek. (ii) A portugálok is sikeresen adtak el 3 éves kötvényeket, ráadásul egészen jó hozammal, s nem is keveset, hanem 3,7 milliárd euró értékben. Szóval valamiféle javulás látható, ami kissé visszaszoríthatja az elmúlt napok károgó varjúit. Így annak ellenére folytatódhat az emelkedés, hogy még mindig korrekciós fázisban vannak az indexek. Ilyen erőt régen tükrözött a piac, pedig a negatív hangokból van elég. Így az enyhén pozitív nemzetközi hangulatban további emelkedést várunk, pedig az EU-s források esetleges részleges elapadásának rémképe újra előtérbe kerülhet az elkövetkező napokban. Az pedig, ha az Európai Bizottság az eredeti tervek szerinti befagyasztaná a forrásokat érzékeny, több mint 0,5 százalékos negatív hatást váltana ki a GDP-re nézve. Már most látszik, hogy számos izgalmas eseményben lehet részünk a hónap során.
Piaci áttekintés
- Enyhe emelkedés, jó makro adatok a tengerentúlon
- Hatalmasat zuhant tegnap az olaj árfolyama
- Tovább gyengült a forint
- Emelkedés Ázsiában
- Emelkedő árakra számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Enyhe emelkedést láthattunk tegnap a tengerentúlon, összességében azonban ismét egy oldalazó kereskedési nap van a hátunk mögött, pedig kedvező adatok láttak tegnap napvilágot (Dow 0,09%, Nasdaq 0,48%, S&P500 0,36%).
- A Dow kosár leggyengébben teljesítő tagja a Hewlett Packard volt, a papír tíz éve nem látott mélységbe zuhant, miután a társaság vezérigazgatója negatív kilátásokat fogalmazott meg a jövő évi eredménnyel kapcsolatban.
- Az ADP foglalkoztatottsági jelentésének örültek tegnap a befektetők, mert a várt 140 ezer helyett 162 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a magánszektorban.
- Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index szeptemberi értéke a várt 53,4 helyett 55,1 pontra ugrott.
- Az euró zóna szolgáltatói beszerzési menedzser indexe az előző havi és a várt 46-ról 46,1-re emelkedett szeptemberben.
- Az EBA jelentése szerint az európai bankok megfelelnek a hatóság által előírt követelményeknek. A pénzintézetek nagy része teljesíti a 9%-os tőkemegfelelési követelményeket.
- A Financial Times birtokába jutott dokumentum szerint az euró zóna tagországainak külön-külön kellene megállapodást kötnie Brüsszellel, a fiskális reformokkal kapcsolatban.
- AZ IMF vezérigazgatója Christine Lagarde tegnap elmondta, hogy a szervezet kész segítséget nyújtani a spanyoloknak, ha az ország támogatást kér.
- Ma 13:45-kor EKB kamatdöntés lesz, az USA-ban pedig a szokásos heti munkapiaci adatokat publikálják 14:30-kor. 10:30-kor pedig 2, 3 és 5 éves spanyol kötvényaukciók lesznek.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama továbbra is mozdulatlan, tegnap is az 1.780 pontos szint alatt oldalazott a kurzus, a reggeli órákban azonban minimálisan az ellenállás fölé kapaszkodott. Továbbra is kitörés előtti csend látható.
- Nagyot zuhant tegnap a kőolaj árfolyama, 91,6 dollárról a 90 dolláros támasz törésével 88,1 dollárig zuhant a kurzus, ami közel 4%-os veszteséget jelent.
- Az Amerikai Energiahivatal tegnap bejelentette, hogy 11.000 hordóval növeli kitermelést, így 6,52 millió hordóra emelkedett a napi kitermelés, ami 1996 óta nem látott szintet jelent.
Devizák
- Kétnapnyi emelkedés után korrekció volt tapasztalható tegnap az euró-dollár keresztárfolyamban. Az árfolyam 1,2920-ról 1,2905-re változott. Az euró gyengülése annak ellenére következett be, hogy Európában a várakozásoknak megfelelően alakult a szolgáltató szektor PMI értéke és az előrejelzéseknél kisebb mértékű csökkenés volt csak tapasztalható a kiskereskedelmi értékesítésekben. Azonban a nagyon jó amerikai makro adatatok hatására erősödni tudott a dollár.
- A forint tovább gyengült az euróval szemben és az árfolyam 286,21-ről 286,65-re emelkedett.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,09%-ot a Hang Seng pedig 0,08%-ot emelkedett.
- Indiában a szolgáltatói szektor PMI indexe 55,0-ról 55,8-re emelkedett.
- Jelentősen, 84,3%-kal emelkedett a Dél-Koreába beáramló külföldi működő tőke (FDI) nagysága.
- Ausztráliában a vártnál rosszabb makro adatok jelentek meg. A kiskereskedelmi értékesítés hó/hó alapon a várt 0,4% helyett csak 0,2%-os bővülést tudott felmutatni. A kiadott építési engedélyek száma év/év alapon a vártnál nagyobb mértékben csökkent. Az előrejelzés 15,4%-os visszaesést mutatott, ehhez épest a tényadatban 15,4%-os csökkenés látható.
- A japán autógyártók jelentős emelkedést tudtak felmutatni. A Honda 3,69%-ot, a Toyota 3,66%-t, a Nissan pedig 5,26%-ot emelkedett. Az exportáló vállalatok ugyanis lélegzethez juthattak a jen dollárral szembeni gyengülésének következtében.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az Európai Bankhatóság (EBA) által 60 bankra elvégzett tőkepozíciós vizsgálat eredménye szerint az OTP teljesíti a 9%-os Tier 1 ráta követelményét, áll a bank tegnapi közleményében. A hír kedvező, de várható volt.
Gazdasági hírek
- Megérkezett az IMF válaszlevele, melyben a magyar kormány által felajánlott 350 milliárd forintos kiigazításon felül a Valutaalap még további 100 milliárdot vár tőlünk. A levélben az IMF számos ügyben további pontosítást kér. Közben az Európai Bizottság is megfogalmazta válaszát, de el még ne küldte. Varga Mihály október 14-én találkozik az IMF képviselőivel.
- Varga Mihály a Heti Válasznak elmondta, hogy
- A kormánynak október 5-ig, vagyis holnapig kell bemutatnia, hogy milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány 3% alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján dönt arról (akár már októberben), hogy felfüggeszti-e a Magyarországnak folyósított uniós támogatásokat.
- A gazdasági növekedést várható mértékét másként ítéli meg a kormány és az IMF, míg a kabinet 300-350 milliárdos hiánnyal, addig a Valutaalap ennél magasabbal számol a jövő évre vonatkozóan.
- A Valutaalappal történő megállapodás segítene csökkenteni a kockázati prémiumot, és elősegítené a növekedést.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben