Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkentettük Richter célárunkat, újabb bankot vett az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 6.   09:26

Erste kommentár Frissítettük Richter modellünket és kismértékben csökkentettük mind az idei, mind a jövő évi eredményvárakozásunkat. Ez részben a rubel...

Erste kommentár

Frissítettük Richter modellünket és kismértékben csökkentettük mind az idei, mind a jövő évi eredményvárakozásunkat. Ez részben a rubel árfolyamváltozásának, részben pedig a csökkentett Esmya értékesítési előrejelzésünknek köszönhető. Mindeközben a hozamkörnyezet alacsonyabb szinten látszik stabilizálódni. Mindezek kombinációjaként a 12 hónapos célárunk kismértékben, 7.055 forintról 6.950 forintra csökkent. A Richter holnap hajnalban teszi közzé IV. negyedéves eredményét, ami úgy tűnik, hogy nem lesz túl erős.


Ma reggel jelentette be az OTP, hogy bankot vett Moldáviában. A Societe Generale helyi bankját vette meg, de a vételárat nem közölték. A Mobiasbanca a piac negyedik legnagyobb szereplője 13,3 százalékos piaci részesedéssel és 13 millió eurós profittal, 70 millió eurós sajáttőke mellett. A francia bank és az OTP együttműködési megállapodást is aláírt. Annak ellenére, hogy a vételárat nem tudjuk, (amúgy 100 millió euró környékére tesszük), a tranzakció pozitívnak tekinthető, de kisebb, mint a legutóbbiak voltak. Jelentős árfolyamhatásra nem számítunk a bejelentés kapcsán.


A mai napon enyhe csökkenésre számítunk a német piacon, míg itthon stagnálhat-emelkedhet a BUX index.

Erős negyedévet zárt a Disney

Tovább araszoltak felfelé tegnap a tengerentúli részvényindexek, a Dow és a Nasdaq 0,7%-kal, az S&P500 0,5%-kal került feljebb. Az S&P500 ezzel elérte a 2.742 pontnál levő 200 napos mozgóátlagot, ami átmeneti megállót hozhat az idei nagyobb emelkedésben.


A legoptimistább várakozásokat is felülmúlta a Walt Disney első negyedéves gyorsjelentésében, miután 1,84 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 1,54 dollárral szemben. Mindezt 15,3 milliárd dolláros árbevételen érte el a cég, ami minimálisan a várt felett alakult. A vállalat által üzemeltetett élményparkok továbbra is rendkívül jól teljesítenek, ezúttal pedig a kábeltelevíziós szegmens is felülmúlta a várakozásokat. A filmstúdió negyedéve ugyan kissé gyengébb volt, de ezt több mint kompenzálta a másik két szegmens jó teljesítménye. A részvényárfolyam 0,5%-os emelkedést mutat piaczárás után.


A várt 1,75 milliárd dollárral szemben csupán 1,61 milliárd dolláros árbevételről számolt be az Electronic Arts a harmadik negyedéves gyorsjelentésében, miközben az 1,93 dolláros tisztított EPS megfelelt a várakozásoknak. A 2019-es gazdasági évre, amiből még egy negyedév van hátra, 4,9 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, a korábbi és az elemzők által várt 5,2 milliárd dollárral szemben. A vállalat legújabb, Battlefield nevű játékának nem volt túl sikeres fogadtatása a gamerek között, amit részben az erős versennyel magyarázott a menedzsment. A harmadik negyedéves nehézségek a vállalat szerint a negyedik negyedévre is átterjedhetnek, amit komoly negatívumként értékelt a piac. A hírekre 17%-kal estek a részvények piaczárás után.


Nem hozott újdonságot Donald Trump tegnapi évértékelő beszéde, saját érdemeit igyekezett elismerni az amerikai Szenátus előtt. Az elnök bejelentette, hogy február 27-28-án találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, amit már korábban is sejteni lehetett.


A korábbi 58 pontról 56,7 pontra esett az ISM szolgáltatóipari indexe az USA-ban januárban a várt 57,1 ponttal szemben. Az index továbbra is magas szinten tartózkodik, de folytatódott a csökkenő trend.

Optimistán tekint a jövőbe a Toyota

Továbbra is zárva tartott a kínai és a hongkongi részvénypiac a mai napon a kínai holdújév miatt. A Nikkei nélkülük továbbra sem akar nagyobbat mozdulni, a mai napon 0,1%-kal került feljebb.


Japánban a Toyota harmadik negyedéves jelentése tartogatott izgalmakat. Ugyan a cég a vártnak megfelelő 71 milliárd dollár körüli árbevételről számolt be (+3% év/év), de a tőkebefektetések értékének visszaesése (főként autóipari érdekeltségek) komolyabb csökkenést okozott a profitban. A cég emiatt a teljes gazdasági éves profit-előrejelzését 17 milliárd dollárban határozta meg, a korábbi 21 milliárd dollárral szemben. Ugyanakkor a hagyományos üzletmenet kapcsán pozitív várakozásokat közölt a cég, hiszen a következő gazdasági évre 10,55 millió gépjármű eladását tervezi, ami minimális növekedést jelenthet a mostani gazdasági éves várakozáshoz képest. A Toyota 2018-ban azon kevés autógyártók egyike volt, amely növekedni tudott Kínában, 2019-ben pedig további 8%-os növekedést vár az eladott volumenben. Az árfolyam 0,7%-os esést mutatott a mai napon a jelentésre.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel és az európai határidők többsége, így a DAX is mínuszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben