Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 4.   09:51

Erste kommentár Két hírrel is megörvendeztetett bennünket a Richter a hétvégén. Még pénteken döntött az EMA, hogy elfogadja a Richter bevezetési kérelmének visszavonását a...

Erste kommentár

Két hírrel is megörvendeztetett bennünket a Richter a hétvégén. Még pénteken döntött az EMA, hogy elfogadja a Richter bevezetési kérelmének visszavonását a pegfilgrastim generikus verziójára, az Efgratin-ra. A Richter azért vonta vissza a bevezetési kérelmet, mert az EMA szervezete, a CHMP még korábban újabb adatokat kért a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatban, amelyet a Richter nem tudott időre szállítani, így inkább visszavonta a bevezetési kérelmet. A cég megvizsgálja a jövedelem-költség arányokat, és ezután dönt, hogy tovább folytatja-e a gyógyszer bevezetésre irányuló lépéseket. Különben a cég nem először vonja vissza a kérelmét, hiszen néhány évvel ezelőtt ezt már meg kellett tennie, ugyanezzel a készítménnyel kapcsolatban. Pont ezért az elemzők az ezzel a gyógyszerrel kapcsolatos várakozásokat nem is építették be a modelljeikbe. Így annak ellenére, hogy a lépés egyértelműen negatív, nem igazán volt negatív árfolyamhatás a hír kapcsán. Különben a gyógyszer pénzügyi jelentősége sem túl nagy, hiszen a csúcson mintegy 30-40 millió euró lehetne a bevétel. Ugyanakkor ma reggel a Richter azt is közölte, hogy a Pantarhei Bioscience nevű céggel egy új, háromfázisú fogamzásgátló tablettára kötött licenc és értékesítési megállapodást. A készítmény már a második klinikai kísérleteken van túl, és a további harmadik fázisú kísérletek illetve a bevezetést követően a Richter értékesítheti az új fogamzásgátló tablettát Európában, Oroszországban, Latin-Amerikában és Ausztráliában. Az egyes lépések után a Richter mérföldkő kifizetéseket teljesít a Pantarhei felé, az értékesítés után pedig royalty fizetési köztelezettsége van. A hír egyértelműen pozitív, hiszen egy ilyen készítmény jól illeszkedik a Richter portfóliójába. Ugyanakkor a hír kapcsán árfolyam reakcióra nem számítunk, hiszen ez még egy viszonylag korai fázis.


A világban alapvetően pozitív a hangulat, hiszen mind a kereskedelmi tárgyalások kapcsán, mind a Brexittel kapcsolatban pozitív hírek érkeztek. Technikailag a DAX emelkedhetne, de úgy néz ki, hogy inkább csak oldalazni fog, valószínűleg egy pozitív zárással. A BUX esetében is lehetne technikailag egy pozitív zárás, a negatív kezdés ellenére is.

Február végén zárhatják le a kereskedelmi háborút

Vegyes teljesítménnyel zártak pénteken az amerikai részvényindexek. A Nasdaq 0,3%-ot csökkent, míg az S&P 500 0,1%-ot, a Dow pedig 0,3%-ot emelkedett.


Meg nem erősített hírek szerint február 27-28-án találkozhat az amerikai és a kínai elnök egymással. A kereskedelmi tárgyalásra Vietnámban kerülhet sor. Korábban március elejéig adtak maguknak határidőt a megállapodásra, így a találkozón akár jelentős, a kereskedelmet érintő bejelentések is érkezhetnek. Trump hivatalosan csak annyit közölt, hogy hamarosan sor kerülhet a találkozóra.


Pozitív meglepetést okozott a feldolgozóipari ISM index, ami a várt visszaesés helyett 54,1 pontról 56,6 pontra emelkedett.


Az előzetes adatnak megfelelően 54,9 pont lett a januári Market beszerzési menedzser index. Viszont az előzetes adatokhoz képest felfelé módosították a Michigani Egyetem bizalmi indexét.

Kezdődik a kínai újév

Jellemzően emelkedtek az ázsiai indexek a mai kereskedésben, legalábbis azok, amelyek nyitva tartottak. A Nikkei 0,5%-ot emelkedett, a Hang Seng index pedig 0,2%-ot emelkedett a rövidített nyitva tartás alatt. A shanghai részvénypiac zárva volt.


Ma kezdődik a kínai holdújév, ami miatt Kínában a tőzsde egész héten zárva tart. Az új évvel a disznó éve veszi kezdetét, ami a mitológiai szerint szerencsét hoz.


A tegnap megjelent Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index szerint januárban a kínai szolgáltató szektorban a vártnál kisebb mértékben romlott csak az üzleti bizalom. Az index értéke 53,9 pontról 53,6 pontra csökkent, míg a piaci várakozások 53,4 pontra való csökkenést valószínűsítettek.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Moldovában venne bankot az OTP

Helyi lapértesülések szerint az OTP megvenné a Societe Generale moldáv leányát, a BC Mobiansbanca-t, ami az ország harmadik legnagyobb bankja. 2017-ben 13 millió eurós profitja és 70 milliós saját tőkéje volt. A bankban 90%-ot birtokol a SocGen, míg 9%-ot az EBRD. A tranzakcióval egy új piacra lépne be az OTP, és ugyan a fő terjeszkedési cél továbbra is Szlovénia, a bank tőkehelyzete lehetővé teszi további pénzintézetek megvételét is. A SocGen kivonul a közép-kelet európai régióból, már több tranzakciót is bejelentettek az OTP-vel. A hír egyelőre semleges.

Ötéves mélypontra esett a MOL marzsa

A MOL 2,2 dollár/hordós finomítói és 457 euró/tonnás petrolkémiai marzsról számolt be pénteken. Az előbbi az elmúlt négy év legalacsonyabb értéke. Tavaly januárban 4,2 dollár/hordó volt a finomítói árrés. A petrolkémiai marzs decemberhez képest (478 euró/tonna) szintén gyengült, de a negyedik negyedévhez képest (429 euró/tonna) javult. A finomítói marzs jelenleg 1 dollárral magasabb a januári értéknél, és további fokozatos javulás várható.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben