Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Rövidesen külső segítségért folyamodhat Spanyolország?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 2.   08:53

Emelkedéssel indították a hetet az európai piacok. Ez alól a magyar börze sem volt kivétel, bár az első órákban még bizonytalan volt a hangulat, de zárás előtt megérkeztek a vevők, és a magasba tornászták az árfolyamot. Így több mint egy százalék többletet sikerül összehozni a nap végére. Fontos momentum, hogy a 20 napos mozgóátlagról fordult pozitív irányba a BUX,...

Emelkedéssel indították a hetet az európai piacok. Ez alól a magyar börze sem volt kivétel, bár az első órákban még bizonytalan volt a hangulat, de zárás előtt megérkeztek a vevők, és a magasba tornászták az árfolyamot. Így több mint egy százalék többletet sikerül összehozni a nap végére. Fontos momentum, hogy a 20 napos mozgóátlagról fordult pozitív irányba a BUX, így folytatódhat az emelkedő trend. A pozitív technikai képet erősíti, hogy egy elnyelő vételi gyertyaalakzat is kirajzolódott a grafikonon, ami egy erős fordulós jelzés. A képet azonban árnyalja, hogy az október általában a korrekcióról szól, de a grafikon alapján a hazai piac inkább felfelé folytathatja az útját.
Piaci áttekintés
- A nap eleji optimizmus zárásra alábbhagyott a tengerentúlon
- Emelkedés a nyersanyagok piacán is
- Erősödött az euró
- Váratlan kamatvágás Ausztráliában
- További emelkedésre számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Vegyesen telt a kereskedés a tengerentúli piacon. A nap emelkedéssel kezdődött, de az első órákban látott jó hangulat gyorsan alábbhagyott, és zárásig tartott a lejtmenet, de még így is pluszban maradt az indexek többsége (Dow 0,58%, Nasdaq -0,07%, S&P500 0,23%).
- A szektorok vegyes képet mutattak, a technológiai (-0,3%) a negatív oldalon zárt, az energia (0,6%) és a pénzügy (0,4%) pedig a pozitív oldalon.
- Pozitív meglepetést okozott tegnap az ISM index, a mutató értéke 49,6 pontról 51,5 pontra emelkedett, miközben a konszenzus 49,8 pont volt. Az index utoljára májusban volt 50 pont felett.
- Ben Bernanke Fed elnök tegnap Indianapolisban beszélt a monetáris politikáról, ahol elmondta, hogy a jegybank stratégiája továbbra is változatlan, és addig nem fognak kamatot emelni, amíg a gazdaság nem stabilizálódik kellő mértékben. Bernanke szerint az inflációs várakozások stabilak.
- A chicagoi Fed elnök azt mondta tegnap, hogy a monetáris lazítás addig tart, amíg munkanélküliségi ráta a jelenlegi 8,2%-ról le nem csökken 7%-ra.
- Spanyolországgal kapcsolatban azt lehetett olvasni, hogy jövő hét végéig mégis külső segítséghez folyamodnak, de a németeknek ez nem tetszik, jobban szeretnék, ha a görög, a ciprusi és a spanyol segélycsomag egyszerre kerülne a Bundestag elé.
- A vártnál jobb lett az uniós, a spanyol és az olasz PMI index is. Olaszországban a vártnál alacsonyabb lett a munkanélküliség.
- Ma délelőtt termelői árindexet publikálnak az euró zónából, az esti órákban pedig gépjármű értékesítési adatokat láthatunk az USA-ból.
Olaj, arany
- Tegnap Amerikából és Európából is kedvező makro adatok érkeztek, ezért nem is meglepő, hogy a nyersanyagok piacán is emelkedés volt tapasztalható.
- Az arany unciánkénti árfolyama 1771,2 dollárról 1775,3 dollárra emelkedett a kedvező gazdasági hangulatban.
- Az olaj is emelkedni tudott a kedvező adatok hatására, az árfolyam 92,15 dollárról 92,48 dollárra emelkedett. Az olaj árfolyamának emelkedését segítette az is, hogy a brazil Petrobras munkavállalói megfenyegették a cég vezetőségét, hogy ha nem állapodnak meg az új bérkövetelésekről, akkor október 11-én az egész országra kiterjedő sztrájkba kezdenek. Jelenleg Brazília a világ 15. legnagyobb olajkitermelője. A Petrobras olajkitermelése napi kétszázezer hordó szénhidrogén egyenértékes, ami jelentős, de nem pótolhatatlan kisest jelentene globális szinten.
Devizák
- Tegnap a kedvező nemzetközi hangulatban erősödni tudott az euró a dollárhoz képest. Az árfolyam 1,2857-ről 1,2888-ra változott. Az euró erősödésének hátterében a tegnap megjelenő, várakozásokat felülmúló európai makro adatok állnak. Ezek közül is kiemelendő, hogy a vártnál jobb lett az Európai Unióra számított, a spanyol és az olasz PMI index is, illetve a vártnál alacsonyabb lett Olaszországban a munkanélküliség is.
- A kedvező nemzetközi hangulat ellenére sem tudott a forint tegnap erősödni, sőt kismértékben még gyengült is az euróval szemben. Az árfolyam 285,4-ről 285,95-re változott. Ennek oka, hogy a kormány a tegnapi rendkívüli kormányüléssel, majd az ezt követő bejelentéssel, miszerint betiltják a játék automatákat, némileg összezavarta a befektetőket, akik komolyabb indokokat feltételeztek.
Távol-Kelet
- Kína és Hong Kong továbbra is zárva tart, a Nikkei pedig 0,11%-ot tudott emelkedni a ma reggeli órákban.
- Az ausztrál jegybank vártalanul 25 bázisponttal, 3,25%-ra csökkentette le az alapkamatot. A döntést azzal indokolták, hogy az ország gazdaságát a hazai kereslet élénkítésén keresztül szeretnék megóvni a romló külső körülmények hatásaitól.
Határidős piacok
- Vegyes kép látható ma reggel a határidős piacokon.
Vállalati hírek
- Tegnap lezárult a Bohemia Realty és a Pap Oil július 3-án bejelentett akvizíciója. A tranzakcióval a MOL 124 kúttal növelte csehországi hálózatát, és összesen 149 kiskereskedelmi állomással közel 5%-os részesedéssel bír a cseh kiskereskedelmi üzemanyagpiacon. A hírnek nincs árfolyamhatása.
- A magyar kormány stratégiai megállapodást kötött a Richterrel. Árfolyamhatásra nem számítunk.
Gazdasági hírek
- A Monetáris Tanács három külső tagja (Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György) azt nyilatkozta, hogy a jegybank óvatos kamatcsökkentési periódusba kezdett, de folytatja inflációs célkövetési politikáját.
- Rendkívüli kormányülést tartottak tegnap reggel, mely után furcsamód a játékgépek működtetetésének teljes tiltását jelentették be (a koncesszióban működő játékkaszinók kivételével). A lépés 30 milliárd forintos lyukat üt a jövő évi költségvetésben.
- Varga Mihály, IMF/EU főtárgyaló tegnap a parlamentben a következőket mondta:
- Az IMF szerint a jövő évi hiány 350 milliárd forinttal nagyobb lehet a kormány által számítottnál.
- Nem tartható a kormány jövő évi 1,6%-os növekedési prognózisa.
- Ragaszkodni kell ugyanakkor ahhoz, hogy a jövő évi hiány a GDP 3%-a alatt maradjon.
- A kormány kész az áfa szabályok módosítására, ha az szükséges. Részleteket azonban nem árult el róla.
- A beszerzési menedzser index szeptemberi értéke 52,5 volt szemben az előző hónapban mért 49,5-tel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben