Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Aberdeen részesedése 15% alá csökkent a Richterben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. február 7.   09:28

Itt a fordulat. Végleges vagy még számíthatunk püfölésre? Mark Möbius, a Templeton alapok legendás hírű vezetője szerint a fekete leves jelentős része még hátravan. Szerintünk sem lehet még fellélegezni. A DAX-ra nézve arra számítunk, hogy visszateszteli a 20 és 30 napos mozgóátlagokat 9 500 pont környékén, ahonnan újabb esés indulhat. Ha abban az esésben eltörik a 9...

Itt a fordulat. Végleges vagy még számíthatunk püfölésre? Mark Möbius, a Templeton alapok legendás hírű vezetője szerint a fekete leves jelentős része még hátravan. Szerintünk sem lehet még fellélegezni. A DAX-ra nézve arra számítunk, hogy visszateszteli a 20 és 30 napos mozgóátlagokat 9 500 pont környékén, ahonnan újabb esés indulhat. Ha abban az esésben eltörik a 9 100 körüli szint, akkor pedig a 8 300 környéke lehet a következő cél, amely félelmetesen hangzik első ránézésre, de valójában az egy cirka 15 százalékos korrekciót jelentene a csúcshoz képest. Az pedig lazán belefér egy bika piaci komolyabb korrekcióba. Ma viszont még a megnyugvásnak örülhetünk. Nem csak a nemzetközi piacokon várunk további emelkedést, hanem itthon is. A tegnapi napon a Richter kivételével a „blue chip” részvények jól viselkedtek. A gyógyszerpapír viszont mostanra nem csak nagyon túladottá vált, hanem megközelítette a 4 000 Ft-nál levő támaszt és a 200 napos mozgóátlagot is 3.907 forintnál. Így a magyar piac is újra észak felé tekint.
Piaci áttekintés
- Régen nem látott jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés
- A WTI nem változott, az arany ára kismértékben nőtt
- Nagy kilengést okoztak a devizapiacon Mario Draghi szavai
- Ugrottak az ázsiai piacok
- A MOL adatszobát nyitott az INA iránt érdeklődőknek újságértesülések szerint
- Emelkedésre számítunk a mai kereskedésben
Nemzetközi hírek
USA
- Rég nem látott jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, az indexek 1% feletti pluszban zártak (Dow 1,22%, Nasdaq 1,13%, S&P500 1,22%).
- Pozitív meglepetést okozott a frissen regisztrált munkanélküliek száma az USA-ban. Múlt héten 331 ezerre süllyedt az adat, miközben az elemzői konszenzus 335 ezer volt.
- Fontos adatokra figyelhetünk ma 14:30-kor a tengerentúli börzéken, a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak januári változását és a munkanélküliségi rátát publikálják.
- A Moody’s publikálja piacnyitás előtt negyedéves számait.
Európa
- Meredeken emelkedtek tegnap a vezető nyugat-európai börzék (FTSE100 1,55%, DAX 1,54%, CAC40 1,71%).
- Nem változtatott az irányadó rátán az EKB, a vártnak megfelelően 0,25%-on maradt az alapkamat. A Bank of England is kamatdöntő ülést tartott, ők sem nyúltak az alapkamathoz.
- Németországban ipari termelési adatot publikálnak 12 órakor.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 97,7 dollár volt, a nap elején még erősebb árfolyam elsősorban a jó USA makrogazdasági számoknak volt köszönhető. A munkanélküli segélyért folyamodók száma kisebb mértékben változott a vártnál. Az arany jegyzése 1,262 dollárra emelkedett, a piac várja a kínai holdújév miatti ünnep végét, amikor is visszatérhet az erős fizikai kereslet a piacra.
Devizák
- Jelentősen erősödőt az euró tegnap délután azt követően, hogy az EKB nem változtatott monetáris politikáján. Egyes spekulációk arról szóltak, hogy a jegybank felhagyhat az SMP keretében vásárolt államkötvény program sterilizációjával és ezzel lényegében egy közel 176 milliárd eurós likviditásnövelést hajt végre. Mivel erre nem került sor az EUR/USD 1,36-ig emelkedett az EKB ülés előtti 1,35 körüli szintről. Ezúttal Mario Draghi optimistábban nyilatkozott az európai gazdasági kilátásokról, így ezúttal nem merült fel a negatív betéti kamatláb bevezetésének a lehetősége.
- Az EKB bejelentése a forint piacán is kilengést okozott, azonban a forint gyengülése átmenetileg bizonyult és 307 környékéig erősödött a forint az euróval szemben. Ma reggel nem tapasztalható érdemi elmozdulás a devizapiacon, így 307-es árfolyam környékén várja a kereskedés felpörgését.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,2%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot emelkedett és szintén az emelkedők táborát erősítette az egy hét után újra kinyitó Shanghai index is, igaz itt az emelkedés jóval visszafogottabb, 0,3% volt.
- A HSBC által publikált januári szolgáltató szektorra vonatkozó végleges beszerzési menedzserindex értéke 50,7 pont lett, míg az előzetes érték 50,9 pont lett.
Határidős piacok
- A pozitív tartományban mozognak a határidős piacok ma reggel
Vállalati hírek
- Az ENEFI (korábban E-star) bejelentette, hogy a romániai pénzügyi hivatal fizetésképtelenségi eljárást indított a vállalat ellen. Az ENEFI megítélése szerint a román bíróságnak nincs joga dönteni, így EU-s intézményhez fordul. A hír negatív az árfolyam számára.
- A Richter bejelentette, hogy az Aberdeen részesedése a társaságban a December végi 19,95%-ról 2014. február 3. napján a részvénytársaságban 14,89%-ra csökkent.
- Az FHB tőkeemelés keretében 25%-os közvetlen befolyást szerzett a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zártkörűen Működő Részvénytársaságban (MTBV Zrt.) 252 millió forint értékben február 3-ával. A maradék 75%-os tulajdon a takarékszövetkezetek tulajdonában van. Feltételezhetően ez az új entitás fog pályázni a Magyar Posta és a Magyar Állam által értékesíteni kívánt 55%-os részesedésre a Takarékbankban.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben