Milyen tényezők lesznek 2019-ben meghatározóak az olajpiacon?

A bizonytalanság nem csökken a globális olajpiacon. Mind a keresleti oldalon, mind a kínálati oldalon számos olyan tényező van, amely elmozdíthatja az egyensúlyt, így nem véletlen, hogy 40 és 80 dollár közötti, vagyis nagyon széles sávon belül érkeznek jóslatok a jövő évi olajárra. A piac főleg a kínálati oldalra figyelt 2018-ban, de a keresleti oldal szerepe kezd egyre fontosabb lenni. Mi 60 és 80 dollár közötti Brent olajárra számítunk a következő években. Ez az ársáv elfogadhatónak látszik mind a fogyasztóknak, mind a termelőknek.

A keresleti oldalon az elmúlt évek során egyértelmű volt a kép: a kereslet masszívan 1,3-1,9 millió hordó/nap közti mértékben nőtt 2014 óta. A jövő évvel kapcsolatban sem érkeznek pesszimista előrejelzések: a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint 1,4 millió hordó/nap keresletnövekedés jöhet 2019-ben, ami még meg is haladja az idei 1,3 millió hordó/nap előrejelzést. A piac azonban nem ennyire optimista: a Brexit, a Kína és az USA közti kereskedelmi háború és leginkább az általános, közel egytizedes fellendülés után dekonjunktúra miatt kevesen hisznek a keresleti dinamika fennmaradásában. Egy évtized óta először a keresleti oldal dinamikája is megkérdőjeleződik.

Globális kőolaj kereslet növekedése (millió hordó/nap)
Forrás: IEA, Erste Bank

A kínálati oldal volt eddig leginkább a figyelem középpontjában és valószínűleg ez az oldal fogja dominálni a híreket 2019-ben is. Egyrészt az OPEC-nek sikerült ismét megállapodnia önmagával és a termelők egy szűk csoportjával Oroszország vezetésével, hogy napi 1,2 millió hordóval csökkentsék a termelést januártól az idei októberi szinthez képest. Ez a pesszimista hangok ellenére ismét egy siker az OPEC-től. Persze kérdés, hogy ezt a megállapodást mennyire sikerül betartani: Oroszország már a tárgyalások során erősen vonakodott 150 ezer hordó/nap mértéknél jobban csökkenteni a termelését, ami a hideg téli időjárásban érthető is, hiszen egy szibériai kutat ebben az évszakban sokkal nehezebb újraindítani, mint az arab sivatagban lévő egységet. Másrészt kiszámíthatatlan Trump haragja, aki a Khashoggi gyilkosság miatt jelentősen zsarolni tudja Szaúd-Arábia vezetését. Ez pedig könnyen ahhoz vezethet, hogy Szaúd-Arábia a becélzott 10,2 millió hordó/nap termeléshez képest kénytelen lesz több olajat a felszínre hozni, különben az ország vezetése szembesülhet az amerikai szankciókkal. A kvótákat meghaladó termelésnek nem örülnének az arab ország vezetői, mivel nekik létérdek, hogy legalább 70-75 dolláros olajárat érjenek el, mivel a hírek szerint a költségvetésük 78 dolláros olajárnál lenne egyensúlyban. Ha pedig a kínálat nő, garantáltan nem fog emelkedni az olajár.

Milyen ár szükséges az OPEC termelőknek a költségvetési egyensúlyhoz?
Forrás: Bloomberg, IMF

Az OPEC termelők körében Irán, Venezuela, Nigéria és Líbia jelent komolyabb kockázatot. Irán exportja a szankciók alóli kivételek miatt 1-1,5 millió hordó/napra zuhanhat, ami sokkal jobb, mint amire a piac októberben számított. Trump elnök nyolc országnak adott részleges mentességet a szankciók alól. Venezuela helyzete továbbra is kétséges: az ország  napi 1,17 millió hordós októberi termelése várhatóan 1 millió hordó alá csökken 2019-ben. A kőolaj nagyobb részét már a kínai és orosz közös vállalatok bányásszák Venezuelában, a külföldi partnerektől származó finanszírozás miatt talán lassabb lesz a termelés csökkenése. Nigériában a deltavidéken továbbra is éles a törzsi megosztottság és a fegyverszünetet bármikor felmondhatják a kormány ellen lázadók. Ez akár napi többszázezer hordó kiesést is jelenthet az ország termelésében. Végezetül Líbia, melynek a termelése szépen nőtt 2018-ban és napi 1,28 millió hordóval 5 évi csúcsra jutott szeptemberben, szintén kellemetlen meglepetéssel szolgálhat. A líbiai lázadók a napokban foglalták el az OMV által is birtokolt El Sharara mezőt, melynek napi kihozatala eléri a 300 ezer hordót. Vagyis a helyzet itt sem megnyugtató.

A kínálat oldalon az OPEC+-on kívül az amerikai palaolaj termelőknek lehet kiemelkedő szerepe. A novemberi rekord 11,6 millió hordó/nap USA nyersolajtermelés rövidtávon nem fenntartható, az viszont árulkodó volt, hogy a korábbi hetekben a termelés visszafogását fontolgató USA palaolaj cégek az OPEC döntés után egyre optimistábban nyilatkoztak 2019-es terveikről. A Conoco és a Hess is megerősítette, hogy növelik palaolaj befektetéseiket a jövő évben. Ez pedig alátámasztja az Amerikai Energiaügynökség, az EIA előrejelzését, hogy 2019-ben is nő a palaolaj termelés, átlagban akár 12 millió hordó/napot is elérheti a teljes USA nyersolaj bányászat.

A kínálati oldalon nem szabad megfeledkezni még a többi OPEC-en kívüli termelőről. Brazília már évek óta ígéri, hogy a tengeri só kúpok alatti kőolajat a felszínre hozza. A Petrobras, a Galp és társai által ígért több mint 1 millió hordó/nap termelés azonban még várat magára. Szintén nagy a bizonytalanság Kanadában, ahol a minap Alberta  jelentette be, hogy 325 ezer hordóval csökkentik a napi termelést, mert nem lehet a terméket elszállítani a régióból. Ez azonnal duplázta az egyébként nyomott, 15 dolláros hordónkénti helyi árat.

Látható tehát, hogy feszültség bőven van a piacon. Az azonban jól látszik, hogy a 60 dollár alatti Brent tartomány már komoly fájdalmat okoz a termelőknek, beleértve az OPEC-et és az amerikai palaolaj cégeket is. 80 dollár feletti Brent ár esetében viszont a fogyasztók elégedetlenkednek. Ezért mi valahol e két érték közé várjuk a nemzetközi kőolaj árát a következő években. Ez az az árszint, ami mindenki számára elfogadható, ahol a kecske is jóllakik és káposzta is megmarad.  

Ha egy biztos jóslást kell tennem 2019-re, az a WTI és a Brent közti árkülönbség csökkenése, sőt akár eltűnése is lehet az év végére. Az USA-ban ugyanis egyre több beruházást jelentenek be, melynek a célja, hogy el lehessen szállítani a Permian és a Bakken mezők olaját a külpiacokra. 2019 második felében 2 millió hordó/nap új kőolajvezeték kapacitás kerülhet átadásra a Permian és Bakken mezők, valamint a Mexikói-öböl kikötői között. Jelentősen bővül a régió mélytengeri kikötői kapacitásai is, az ún. Louisiana Loop mellett még két mélytengeri állomás lesz alkalmas a legnagyobb méretű, ún. VLCC típusú tankerek fogadására. Ezek a hajók 2 millió hordó kőolajat tudnak szállítani egy szállítmányként.

Az év második felétől ez a Brent/WTI árkülönbség jelentősen csökkenhet. A WTI iránt erős a nemzetközi kereslet részben az alacsony, 0,24%-os kéntartalma miatt, ami lehetővé teszi a termék feldolgozását alacsony komplexitású finomítói egységeknek is. A kéntartalom ráadásul az új hajózási üzemanyag sztenderd, az IMO2020 miatt is szigorúbb lesz 2020-tól, ami tovább növelheti a termék forgalomképességét a nemzetközi piacokon.

A Nemzetközi Energiaügynökség keresleti-kínálati várakozása
Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)

Hasonló tartalmak

14:04 | márc. 12.Research Blog

Norvég szuverén alap: megvegyük-e, amit ők eladnak?

Az 1 trillió, azaz 1000 milliárd dollárt kezelő norvég állami befektetési alap salamoni döntést hozott. Egy évi gondolkodás után módosították az eredeti felvetést, és az alap kizárólag olaj –és gázkitermeléssel foglalkozó vállalati részvények eladása mellett döntött. Eredetileg ugyanis az összes integrált olaj és gázipari részvényt el akarták adni a norvégok, de az alap részvényportfoliójának...

11:49 | márc. 7.Research Blog

Vajon meddig nőhet az USA palaolaj termelése?

Az elmúlt napokban nagyon érdekes cikk jelent meg a Wall Street Journal hasábjain, ami arról szól, hogy a túl sűrűn megfúrt palaolaj kutak esetében a termelés visszaesése következhet be, mivel a közeli kutak egymás elől „szívják ki” a szomszédos rétegekből a szénhidrogéneket, így az új, közeli fúrások hatékonysága messze elmarad a korábbiaktól. A szülő –gyerek (angolul parent-child) probléma...

11:28 | febr. 20.Research Blog

Jobban függnek gázügyben az oroszok Európától, mint fordítva

Pletser Tamás, olaj-, és gázipari szakértőnk friss blogbejegyzése a G7.hu-ról.

11:08 | febr. 15.Research Blog

Miért nem hajlandó az emberiség megfékezni a klímaváltozást?

Pletser Tamás, olaj-, és gázipari szakértőnk friss blogbejegyzése a Pénz Beszél blogról.

Gazdasági naptár

teljes naptár
Hétfőmárc. 25.
Hétfőmárc. 25.
00:00
Fogyasztói bizalmi index (HU)
Időszak: márc., előző: -11.1
08:30
Folyó fizetési mérleg (millió euró) (HU)
Időszak: Q4, előző: 155.7, várt: -111.3
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: márc., előző: 98.5, várt: 98.7
13:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: feb., előző: -0.43, várt: -0.25
Keddmárc. 26.
08:45
GDP (év/év, igazított) (FR)
Időszak: Q4, előző: 0.9%, várt: 0.9%
13:30
Kiadott építési engedélyek (hó/hó) (US)
Időszak: feb., előző: -0.7%, várt: 0.2%
13:30
Megkezdett lakásépítések (hó/hó) (US)
Időszak: feb., előző: -14%, várt: -0.8%
13:30
Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) (US)
Időszak: feb., előző: 1317, várt: 1320
14:00
S&P/Case-Shiller házárindex (US)
Időszak: jan., előző: 212.96, várt: 212.88
14:00
MNB kamatdöntés (HU)
Időszak: márc., előző: 0.9%, várt: 0.9%
15:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: márc., előző: 16, várt: 12
15:00
Conference Board fogyasztói bizalmi index (US)
Időszak: márc., előző: 131.4, várt: 132
Szerdamárc. 27.
02:30
Ipari vállalatok profittömege (CHN)
Időszak: feb., előző: -1.9%
12:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: márc., előző: 1.6%
13:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: jan., előző: -59.769, várt: -57.5
15:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: Q4, előző: -124.82, várt: -130
Csütörtökmárc. 28.
09:00
Munkanélküliségi ráta (HU)
Időszak: feb., előző: 3.7%, várt: 3.7%
11:00
Fogyasztói bizalom - végleges (EMU)
Időszak: márc., előző: -7.2, várt: -7.2
13:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: márc., előző: 1750
13:30
GDP (negyedév/negyedév, évesített) - végleges (US)
Időszak: Q4, előző: 2.6%, várt: 2.4%
13:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: márc., előző: 221, várt: 220
14:00
Fogyasztói árindex (év/év) - előzetes (GE)
Időszak: márc., előző: 1.5%, várt: 1.5%
14:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: márc., előző: 61.5
15:00
Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) (US)
Időszak: feb., előző: -3.2%
00:30
Munkanélküliségi ráta (JP)
Időszak: feb., előző: 2.5%, várt: 2.5%
00:50
Ipari termelés (hó/hó) (JP)
Időszak: feb., előző: -3.4%, várt: 1.3%
00:50
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (JP)
Időszak: feb., előző: 0.6%, várt: 0.9%
00:50
Ipari termelés (év/év) (JP)
Időszak: feb., előző: 0.3%, várt: -1.2%
08:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (GE)
Időszak: feb., előző: 2.6%, várt: 2.2%
09:00
GDP (év/év, igazított) (SP)
Időszak: Q4, előző: 2.4%, várt: 2.4%
09:00
Termelői árindex (év/év) (HU)
Időszak: feb., előző: 3.8%
09:00
Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) (HU)
Időszak: jan., előző: 10.2%, várt: 10%
09:55
Munkanélküliek számának változása (ezer fő) (GE)
Időszak: márc., előző: -21, várt: -10
09:55
Munkanélküliségi ráta (GE)
Időszak: márc., előző: 5%, várt: 4.9%
10:30
Folyó fizetési mérleg (milliárd font) (UK)
Időszak: Q4, előző: -26.522, várt: -22.9
10:30
GDP (év/év) - végleges (UK)
Időszak: Q4, előző: 1.3%, várt: 1.3%
13:30
Személyi kiadások (hó/hó) (US)
Időszak: jan., előző: -0.5%, várt: 0.3%
13:30
PCE maginfláció (év/év) (US)
Időszak: jan., előző: 1.94287%, várt: 1.9%
13:30
PCE infláció (év/év) (US)
Időszak: jan., előző: 1.7%, várt: 1.4%
13:30
Személyi jövedelmek (hó/hó) (US)
Időszak: feb., előző: -0.1%, várt: 0.3%
14:45
Chicagói beszerzési menedzser index (US)
Időszak: márc., előző: 64.7, várt: 61.7
15:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - végleges (US)
Időszak: márc., előző: 97.8, várt: 97.8
15:00
Újlakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: feb., előző: -6.9%, várt: 3%
15:00
Újlakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: feb., előző: 607, várt: 625
ism.
BlackBerry (US)
Időszak: 2019 Q4, előző: -0.03, várt: 0.06
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX41 931.67-24.08-0.0641 748.5842 133.5020 635.46MHUF
DAX11 364.18-185.78-1.6111 356.4911 623.973 330.48MEUR
ATX3 037.95-42.57-1.383 036.323 101.3996.16MEUR
DJIA25 502.32-460.19-1.7725 501.4525 877.01-USD
S&P 5002 800.71-54.17-1.902 800.472 846.16-USD
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF316.64+1.94+0.61314.22316.83
CHFHUF282.11+3.00+1.06278.16282.37
USDHUF280.29+3.44+1.23275.90280.91
EURUSD1.1315-0.0001-0.011.12751.1392
EURCHF1.1231-0.0055-0.491.12141.1299
EURGBP0.8561+0.0003+0.040.85340.8671
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
RICHTER5 295+170+3.325 1205 2953 621.3MHUF
ALTEO730.0+20.0+2.82705.0730.07.59MHUF
ANY1 370+10+0.741 3501 37520.2MHUF
Appeninn504.0-31.0-5.79500.0539.0126.99MHUF
RABA1 195-25-2.051 1751 2150.57MHUF
PANNERGY688.0-12.0-1.71684.0696.03.78MHUF
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBGBPHUFTL0628+28+80.000.15MHUF
EBSPTS38304+128+72.7315930443.56MHUF
EBDAXTS822 240+680+43.591 4142 24021.38MHUF
EBEURTRYTL0135-44-104.7640eHUF
EBGBPHUFTS08141-69-32.861302110.27MHUF
EBHENHUBTS3045-22-31.887.59MHUF

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.