Milyen tényezők lesznek 2019-ben meghatározóak az olajpiacon?

A bizonytalanság nem csökken a globális olajpiacon. Mind a keresleti oldalon, mind a kínálati oldalon számos olyan tényező van, amely elmozdíthatja az egyensúlyt, így nem véletlen, hogy 40 és 80 dollár közötti, vagyis nagyon széles sávon belül érkeznek jóslatok a jövő évi olajárra. A piac főleg a kínálati oldalra figyelt 2018-ban, de a keresleti oldal szerepe kezd egyre fontosabb lenni. Mi 60 és 80 dollár közötti Brent olajárra számítunk a következő években. Ez az ársáv elfogadhatónak látszik mind a fogyasztóknak, mind a termelőknek.

A keresleti oldalon az elmúlt évek során egyértelmű volt a kép: a kereslet masszívan 1,3-1,9 millió hordó/nap közti mértékben nőtt 2014 óta. A jövő évvel kapcsolatban sem érkeznek pesszimista előrejelzések: a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint 1,4 millió hordó/nap keresletnövekedés jöhet 2019-ben, ami még meg is haladja az idei 1,3 millió hordó/nap előrejelzést. A piac azonban nem ennyire optimista: a Brexit, a Kína és az USA közti kereskedelmi háború és leginkább az általános, közel egytizedes fellendülés után dekonjunktúra miatt kevesen hisznek a keresleti dinamika fennmaradásában. Egy évtized óta először a keresleti oldal dinamikája is megkérdőjeleződik.

Globális kőolaj kereslet növekedése (millió hordó/nap)
Forrás: IEA, Erste Bank

A kínálati oldal volt eddig leginkább a figyelem középpontjában és valószínűleg ez az oldal fogja dominálni a híreket 2019-ben is. Egyrészt az OPEC-nek sikerült ismét megállapodnia önmagával és a termelők egy szűk csoportjával Oroszország vezetésével, hogy napi 1,2 millió hordóval csökkentsék a termelést januártól az idei októberi szinthez képest. Ez a pesszimista hangok ellenére ismét egy siker az OPEC-től. Persze kérdés, hogy ezt a megállapodást mennyire sikerül betartani: Oroszország már a tárgyalások során erősen vonakodott 150 ezer hordó/nap mértéknél jobban csökkenteni a termelését, ami a hideg téli időjárásban érthető is, hiszen egy szibériai kutat ebben az évszakban sokkal nehezebb újraindítani, mint az arab sivatagban lévő egységet. Másrészt kiszámíthatatlan Trump haragja, aki a Khashoggi gyilkosság miatt jelentősen zsarolni tudja Szaúd-Arábia vezetését. Ez pedig könnyen ahhoz vezethet, hogy Szaúd-Arábia a becélzott 10,2 millió hordó/nap termeléshez képest kénytelen lesz több olajat a felszínre hozni, különben az ország vezetése szembesülhet az amerikai szankciókkal. A kvótákat meghaladó termelésnek nem örülnének az arab ország vezetői, mivel nekik létérdek, hogy legalább 70-75 dolláros olajárat érjenek el, mivel a hírek szerint a költségvetésük 78 dolláros olajárnál lenne egyensúlyban. Ha pedig a kínálat nő, garantáltan nem fog emelkedni az olajár.

Milyen ár szükséges az OPEC termelőknek a költségvetési egyensúlyhoz?
Forrás: Bloomberg, IMF

Az OPEC termelők körében Irán, Venezuela, Nigéria és Líbia jelent komolyabb kockázatot. Irán exportja a szankciók alóli kivételek miatt 1-1,5 millió hordó/napra zuhanhat, ami sokkal jobb, mint amire a piac októberben számított. Trump elnök nyolc országnak adott részleges mentességet a szankciók alól. Venezuela helyzete továbbra is kétséges: az ország  napi 1,17 millió hordós októberi termelése várhatóan 1 millió hordó alá csökken 2019-ben. A kőolaj nagyobb részét már a kínai és orosz közös vállalatok bányásszák Venezuelában, a külföldi partnerektől származó finanszírozás miatt talán lassabb lesz a termelés csökkenése. Nigériában a deltavidéken továbbra is éles a törzsi megosztottság és a fegyverszünetet bármikor felmondhatják a kormány ellen lázadók. Ez akár napi többszázezer hordó kiesést is jelenthet az ország termelésében. Végezetül Líbia, melynek a termelése szépen nőtt 2018-ban és napi 1,28 millió hordóval 5 évi csúcsra jutott szeptemberben, szintén kellemetlen meglepetéssel szolgálhat. A líbiai lázadók a napokban foglalták el az OMV által is birtokolt El Sharara mezőt, melynek napi kihozatala eléri a 300 ezer hordót. Vagyis a helyzet itt sem megnyugtató.

A kínálat oldalon az OPEC+-on kívül az amerikai palaolaj termelőknek lehet kiemelkedő szerepe. A novemberi rekord 11,6 millió hordó/nap USA nyersolajtermelés rövidtávon nem fenntartható, az viszont árulkodó volt, hogy a korábbi hetekben a termelés visszafogását fontolgató USA palaolaj cégek az OPEC döntés után egyre optimistábban nyilatkoztak 2019-es terveikről. A Conoco és a Hess is megerősítette, hogy növelik palaolaj befektetéseiket a jövő évben. Ez pedig alátámasztja az Amerikai Energiaügynökség, az EIA előrejelzését, hogy 2019-ben is nő a palaolaj termelés, átlagban akár 12 millió hordó/napot is elérheti a teljes USA nyersolaj bányászat.

A kínálati oldalon nem szabad megfeledkezni még a többi OPEC-en kívüli termelőről. Brazília már évek óta ígéri, hogy a tengeri só kúpok alatti kőolajat a felszínre hozza. A Petrobras, a Galp és társai által ígért több mint 1 millió hordó/nap termelés azonban még várat magára. Szintén nagy a bizonytalanság Kanadában, ahol a minap Alberta  jelentette be, hogy 325 ezer hordóval csökkentik a napi termelést, mert nem lehet a terméket elszállítani a régióból. Ez azonnal duplázta az egyébként nyomott, 15 dolláros hordónkénti helyi árat.

Látható tehát, hogy feszültség bőven van a piacon. Az azonban jól látszik, hogy a 60 dollár alatti Brent tartomány már komoly fájdalmat okoz a termelőknek, beleértve az OPEC-et és az amerikai palaolaj cégeket is. 80 dollár feletti Brent ár esetében viszont a fogyasztók elégedetlenkednek. Ezért mi valahol e két érték közé várjuk a nemzetközi kőolaj árát a következő években. Ez az az árszint, ami mindenki számára elfogadható, ahol a kecske is jóllakik és káposzta is megmarad.  

Ha egy biztos jóslást kell tennem 2019-re, az a WTI és a Brent közti árkülönbség csökkenése, sőt akár eltűnése is lehet az év végére. Az USA-ban ugyanis egyre több beruházást jelentenek be, melynek a célja, hogy el lehessen szállítani a Permian és a Bakken mezők olaját a külpiacokra. 2019 második felében 2 millió hordó/nap új kőolajvezeték kapacitás kerülhet átadásra a Permian és Bakken mezők, valamint a Mexikói-öböl kikötői között. Jelentősen bővül a régió mélytengeri kikötői kapacitásai is, az ún. Louisiana Loop mellett még két mélytengeri állomás lesz alkalmas a legnagyobb méretű, ún. VLCC típusú tankerek fogadására. Ezek a hajók 2 millió hordó kőolajat tudnak szállítani egy szállítmányként.

Az év második felétől ez a Brent/WTI árkülönbség jelentősen csökkenhet. A WTI iránt erős a nemzetközi kereslet részben az alacsony, 0,24%-os kéntartalma miatt, ami lehetővé teszi a termék feldolgozását alacsony komplexitású finomítói egységeknek is. A kéntartalom ráadásul az új hajózási üzemanyag sztenderd, az IMO2020 miatt is szigorúbb lesz 2020-tól, ami tovább növelheti a termék forgalomképességét a nemzetközi piacokon.

A Nemzetközi Energiaügynökség keresleti-kínálati várakozása
Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)

Hasonló tartalmak

12:56 | máj. 16.Research Blog

A MOL jövője, a benzin alkonya, olajipari kilátások

Bence Balázs (portfolio.hu) videójában Pletser Tamással, az Erste olaj és gázipari elemzőjével tekinti át az olajipari folyamatokat.

15:56 | máj. 13.Research Blog

A sarokba szorított Irán nagyot lökhet az olaj árán

A közel-keleti feszültség láthatóan fokozódott a hétvégén, miután az USA növelte katonai jelenlétét a térségben. A hírek szerint két szaúdi tankert megtámadtak ma a Hormuzi-szorosban. A sarokba szorított Irán kiszámíthatatlan lépéseivel akár nagyot is lendíthet a kőolajáron. A feszültség fenntartása mindenkinek az érdeke rövid távon.

11:39 | máj. 9.Research Blog

Trump diszkont az olajárban – avagy miért az amerikai elnök most a kulcsszereplő?

Az elmúlt hetek olajár spekulációjában kulcsszerepet játszott az amerikai elnök. A legutóbbi meglepő húzása az Irán elleni szankciók újbóli, teljes kiterjesztése volt, ami ugyanúgy meglepte a piacot, mint a tavaly novemberi lépése, amikor nyolc országot felmentett a szankciók alól. Donald Trump egy elszabadult rombológolyó – ráadásul a mostani USA politika megalapozhatja egy jövőbeli olajár...

13:23 | máj. 3.Research Blog

Magyar üzemanyag fogyasztás: az egyetlen út felfelé?

Gyakran elhangzik a mondat a magyar emberektől, hogy az üzemanyag drága. Nos, ennek némileg ellentmond az elmúlt 20 év statisztikája.

Gazdasági naptár

teljes naptár
Csütörtökjún. 20.
04:45
BoJ alapkamat (Policy-Rate Balance) (JP)
Időszak: jún., előző: -0.1%, várt: -0.1%
08:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -33.4%
10:30
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (UK)
Időszak: máj., előző: 5.1%, várt: 2.7%
13:00
BoE eszközvásárlási cél (milliárd font) (UK)
Időszak: jún., előző: 435, várt: 435
13:00
BoE kamatdöntés (UK)
Időszak: jún., előző: 0.75%, várt: 0.75%
14:30
Folyó fizetési mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: Q1, előző: -143.93, várt: -124.3
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 1662, várt: 1680
14:30
Philadelphiai Fed index (US)
Időszak: jún., előző: 16.6, várt: 10.35
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 216, várt: 220
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: jún., előző: 61.6
15:45
Bloomberg gazdasági várakozások (US)
Időszak: jún., előző: 52.5
16:00
Fogyasztói bizalom - előzetes (EMU)
Időszak: jún., előző: -6.5, várt: -6.5
16:00
Leading indicators kompozit mutató (US)
Időszak: máj., előző: 0.2%, várt: 0.1%
Péntekjún. 21.
01:30
Fogyasztói árindex (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: 0.9%, várt: 0.7%
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: jún., előző: 49.8
08:30
Folyó fizetési mérleg (millió euró) (HU)
Időszak: Q1, előző: -348.8
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: jún., előző: 44.3, várt: 44.6
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: jún., előző: 55.4, várt: 55.2
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: jún., előző: 52.9, várt: 53
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: jún., előző: 47.7, várt: 48
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jún., előző: 50.9, várt: 51
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jún., előző: 50.9
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jún., előző: 50.5, várt: 50.5
16:00
Használtlakás értékesítések (hó/hó) (US)
Időszak: máj., előző: -0.38%, várt: 1.54%
Hétfőjún. 24.
00:00
Fogyasztói bizalmi index (HU)
Időszak: jún., előző: -10.4
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: jún., előző: 97.9, várt: 97.9
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: máj., előző: -0.45, várt: 0.1
Keddjún. 25.
14:00
MNB kamatdöntés (HU)
Időszak: jún., előző: 0.9%, várt: 0.9%
15:00
S&P/Case-Shiller házárindex (US)
Időszak: ápr., előző: 214.09, várt: 215.6
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: jún., előző: 5, várt: 7
16:00
Újlakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: máj., előző: 673, várt: 685
16:00
Újlakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: máj., előző: -6.9%, várt: 1.8%
16:00
Conference Board fogyasztói bizalmi index (US)
Időszak: jún., előző: 134.1, várt: 131.95
22:15
FedEx (US)
Időszak: 2019 Q4, előző: 5.91, várt: 4.88
Szerdajún. 26.
ny.e.
BlackBerry (US)
Időszak: 2020 Q1, előző: -0.05, várt: 0.00
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: jún., előző: -3.4%
14:30
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: máj., előző: -2.1%, várt: 0%
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX40 667.76-312.48-0.7640 518.9641 069.105 561.29MHUF
DAX12 419.10+110.57+0.9012 381.1112 438.371 442.74MEUR
ATX2 953.24-3.41-0.122 950.402 982.4334.6MEUR
DJIA26 503.59+38.05+0.1426 415.0526 569.75-USD
S&P 5002 926.34+8.59+0.292 911.432 931.74-USD
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF323.43+0.13+0.04323.28324.31
CHFHUF290.50+0.22+0.08289.85290.99
USDHUF286.16-1.90-0.66286.02288.08
EURUSD1.1298+0.0072+0.641.12291.1315
EURCHF1.1126-0.0033-0.301.11261.1163
EURGBP0.8905+0.0025+0.280.88730.8922
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
WABERERS1 215+115+10.451 1101 26561.99MHUF
CIGPANNONIA383.0+8.0+2.13376.0383.01.54MHUF
KONZUM215+2+0.9421421831.52MHUF
OTP11 840-160-1.3311 70012 0804 216.49MHUF
MOL3 138-28-0.883 1303 170223.76MHUF
RABA1 185-10-0.841 1701 1851.31MHUF
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBGBPHUFTL0628+28+80.000.15MHUF
EBEURUSDTL25113+25+28.411011131.57MHUF
EBSILVTL001606+128+26.785806075.4MHUF
EBEURTRYTL0135-44-104.7640eHUF
EBHENHUBTS3045-22-31.887.59MHUF
EBVWTS06586-195-30.0557775376eHUF

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.