Milyen tényezők lesznek 2019-ben meghatározóak az olajpiacon?

A bizonytalanság nem csökken a globális olajpiacon. Mind a keresleti oldalon, mind a kínálati oldalon számos olyan tényező van, amely elmozdíthatja az egyensúlyt, így nem véletlen, hogy 40 és 80 dollár közötti, vagyis nagyon széles sávon belül érkeznek jóslatok a jövő évi olajárra. A piac főleg a kínálati oldalra figyelt 2018-ban, de a keresleti oldal szerepe kezd egyre fontosabb lenni. Mi 60 és 80 dollár közötti Brent olajárra számítunk a következő években. Ez az ársáv elfogadhatónak látszik mind a fogyasztóknak, mind a termelőknek.

A keresleti oldalon az elmúlt évek során egyértelmű volt a kép: a kereslet masszívan 1,3-1,9 millió hordó/nap közti mértékben nőtt 2014 óta. A jövő évvel kapcsolatban sem érkeznek pesszimista előrejelzések: a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint 1,4 millió hordó/nap keresletnövekedés jöhet 2019-ben, ami még meg is haladja az idei 1,3 millió hordó/nap előrejelzést. A piac azonban nem ennyire optimista: a Brexit, a Kína és az USA közti kereskedelmi háború és leginkább az általános, közel egytizedes fellendülés után dekonjunktúra miatt kevesen hisznek a keresleti dinamika fennmaradásában. Egy évtized óta először a keresleti oldal dinamikája is megkérdőjeleződik.

Globális kőolaj kereslet növekedése (millió hordó/nap)
Forrás: IEA, Erste Bank

A kínálati oldal volt eddig leginkább a figyelem középpontjában és valószínűleg ez az oldal fogja dominálni a híreket 2019-ben is. Egyrészt az OPEC-nek sikerült ismét megállapodnia önmagával és a termelők egy szűk csoportjával Oroszország vezetésével, hogy napi 1,2 millió hordóval csökkentsék a termelést januártól az idei októberi szinthez képest. Ez a pesszimista hangok ellenére ismét egy siker az OPEC-től. Persze kérdés, hogy ezt a megállapodást mennyire sikerül betartani: Oroszország már a tárgyalások során erősen vonakodott 150 ezer hordó/nap mértéknél jobban csökkenteni a termelését, ami a hideg téli időjárásban érthető is, hiszen egy szibériai kutat ebben az évszakban sokkal nehezebb újraindítani, mint az arab sivatagban lévő egységet. Másrészt kiszámíthatatlan Trump haragja, aki a Khashoggi gyilkosság miatt jelentősen zsarolni tudja Szaúd-Arábia vezetését. Ez pedig könnyen ahhoz vezethet, hogy Szaúd-Arábia a becélzott 10,2 millió hordó/nap termeléshez képest kénytelen lesz több olajat a felszínre hozni, különben az ország vezetése szembesülhet az amerikai szankciókkal. A kvótákat meghaladó termelésnek nem örülnének az arab ország vezetői, mivel nekik létérdek, hogy legalább 70-75 dolláros olajárat érjenek el, mivel a hírek szerint a költségvetésük 78 dolláros olajárnál lenne egyensúlyban. Ha pedig a kínálat nő, garantáltan nem fog emelkedni az olajár.

Milyen ár szükséges az OPEC termelőknek a költségvetési egyensúlyhoz?
Forrás: Bloomberg, IMF

Az OPEC termelők körében Irán, Venezuela, Nigéria és Líbia jelent komolyabb kockázatot. Irán exportja a szankciók alóli kivételek miatt 1-1,5 millió hordó/napra zuhanhat, ami sokkal jobb, mint amire a piac októberben számított. Trump elnök nyolc országnak adott részleges mentességet a szankciók alól. Venezuela helyzete továbbra is kétséges: az ország  napi 1,17 millió hordós októberi termelése várhatóan 1 millió hordó alá csökken 2019-ben. A kőolaj nagyobb részét már a kínai és orosz közös vállalatok bányásszák Venezuelában, a külföldi partnerektől származó finanszírozás miatt talán lassabb lesz a termelés csökkenése. Nigériában a deltavidéken továbbra is éles a törzsi megosztottság és a fegyverszünetet bármikor felmondhatják a kormány ellen lázadók. Ez akár napi többszázezer hordó kiesést is jelenthet az ország termelésében. Végezetül Líbia, melynek a termelése szépen nőtt 2018-ban és napi 1,28 millió hordóval 5 évi csúcsra jutott szeptemberben, szintén kellemetlen meglepetéssel szolgálhat. A líbiai lázadók a napokban foglalták el az OMV által is birtokolt El Sharara mezőt, melynek napi kihozatala eléri a 300 ezer hordót. Vagyis a helyzet itt sem megnyugtató.

A kínálat oldalon az OPEC+-on kívül az amerikai palaolaj termelőknek lehet kiemelkedő szerepe. A novemberi rekord 11,6 millió hordó/nap USA nyersolajtermelés rövidtávon nem fenntartható, az viszont árulkodó volt, hogy a korábbi hetekben a termelés visszafogását fontolgató USA palaolaj cégek az OPEC döntés után egyre optimistábban nyilatkoztak 2019-es terveikről. A Conoco és a Hess is megerősítette, hogy növelik palaolaj befektetéseiket a jövő évben. Ez pedig alátámasztja az Amerikai Energiaügynökség, az EIA előrejelzését, hogy 2019-ben is nő a palaolaj termelés, átlagban akár 12 millió hordó/napot is elérheti a teljes USA nyersolaj bányászat.

A kínálati oldalon nem szabad megfeledkezni még a többi OPEC-en kívüli termelőről. Brazília már évek óta ígéri, hogy a tengeri só kúpok alatti kőolajat a felszínre hozza. A Petrobras, a Galp és társai által ígért több mint 1 millió hordó/nap termelés azonban még várat magára. Szintén nagy a bizonytalanság Kanadában, ahol a minap Alberta  jelentette be, hogy 325 ezer hordóval csökkentik a napi termelést, mert nem lehet a terméket elszállítani a régióból. Ez azonnal duplázta az egyébként nyomott, 15 dolláros hordónkénti helyi árat.

Látható tehát, hogy feszültség bőven van a piacon. Az azonban jól látszik, hogy a 60 dollár alatti Brent tartomány már komoly fájdalmat okoz a termelőknek, beleértve az OPEC-et és az amerikai palaolaj cégeket is. 80 dollár feletti Brent ár esetében viszont a fogyasztók elégedetlenkednek. Ezért mi valahol e két érték közé várjuk a nemzetközi kőolaj árát a következő években. Ez az az árszint, ami mindenki számára elfogadható, ahol a kecske is jóllakik és káposzta is megmarad.  

Ha egy biztos jóslást kell tennem 2019-re, az a WTI és a Brent közti árkülönbség csökkenése, sőt akár eltűnése is lehet az év végére. Az USA-ban ugyanis egyre több beruházást jelentenek be, melynek a célja, hogy el lehessen szállítani a Permian és a Bakken mezők olaját a külpiacokra. 2019 második felében 2 millió hordó/nap új kőolajvezeték kapacitás kerülhet átadásra a Permian és Bakken mezők, valamint a Mexikói-öböl kikötői között. Jelentősen bővül a régió mélytengeri kikötői kapacitásai is, az ún. Louisiana Loop mellett még két mélytengeri állomás lesz alkalmas a legnagyobb méretű, ún. VLCC típusú tankerek fogadására. Ezek a hajók 2 millió hordó kőolajat tudnak szállítani egy szállítmányként.

Az év második felétől ez a Brent/WTI árkülönbség jelentősen csökkenhet. A WTI iránt erős a nemzetközi kereslet részben az alacsony, 0,24%-os kéntartalma miatt, ami lehetővé teszi a termék feldolgozását alacsony komplexitású finomítói egységeknek is. A kéntartalom ráadásul az új hajózási üzemanyag sztenderd, az IMO2020 miatt is szigorúbb lesz 2020-tól, ami tovább növelheti a termék forgalomképességét a nemzetközi piacokon.

A Nemzetközi Energiaügynökség keresleti-kínálati várakozása
Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)

Hasonló tartalmak

14:40 | jan. 17.Research Blog

Miért nem térnek vissza a bullok az olajpiacra?

Az elmúlt hetek olajár emelkedése sokkal inkább a rövid pozíciók zárása miatt következett be, mintsem új vételi pozíciók nyitása miatt. Nagyon úgy tűnik, hogy a kedvező hírek ellenére (OPEC+ termeléscsökkentés, csökkenő iráni export, a részvénypiacok stabilizálódása és az USA és Kína közti kereskedelmi tárgyalások) a stabil olajvevők elhagyják a piacot. Sokak szerint a tavalyi harmadik...

14:48 | jan. 10.Research Blog

Az USA gázárai hullámvasúton: a nagy november-decemberi lendületet gyors visszarendeződés követte

Az USA gázárai jelentős hullámvasútszerű mozgáson vannak túl: a szokatlan, november végi-december elején tapasztalt hideg idő következtében a 3 dollár alatti tartományból 4,8 dollár/MMBTu szintig lendültek az árak. A piaci szereplők aggódtak, hogy ha az alacsony készletállomány rendkívül hideggel párosul, akkor a szezon végére komoly ellátási gondok lehetnek. A szokatlanul meleg december és...

12:19 | jan. 8.Research Blog

A dízel és benzin árrés: ismét fordul a kocka

Míg tavaly október elején nulla benzin/nyersolaj árrést és rekordra magasságra ugró dízel/nyersolaj árrést látunk, január elejére fordult a kocka és az európai benzinárrés soha nem látott 30 dollár főlé ugrott hordónként, míg a dízel árrése viszont visszaesett. Az alábbi rövid írás az okokat próbálja elemezni. Hosszútávon mindenesetre a dízel árrés növekedésére és a benzin stagnálásra számítunk.

12:27 | jan. 2.Research Blog

Olajár várakozás 2019-re: a mostaninál magasabb átlagár várható

A 2019-es év várhatóan nem szűkölködik a meglepetésekben, a volatilitás is biztosan erős lesz, de a mostani szintnél magasabb olajárra számítok. A legizgalmasabb kérdés a globális kereslet alakulása és az USA palatermelőinek válasza lesz az alacsonyabb árakra. A 60-80 dollár közti Brent ársávban hiszek továbbra is.

Gazdasági naptár

teljes naptár
Hétfőjan. 21.
Hétfőjan. 21.
03:00
GDP (negyedév/negyedév) (CHN)
Időszak: Q4, előző: 1.6%, várt: 1.5%
03:00
GDP (év/év) (CHN)
Időszak: Q4, előző: 6.5%, várt: 6.4%
03:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (CHN)
Időszak: dec., előző: 8.1%, várt: 8.1%
03:00
Ipari termelés (év/év) (CHN)
Időszak: dec., előző: 5.4%, várt: 5.3%
08:00
Termelői árindex (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: 3.3%, várt: 3%
Keddjan. 22.
09:00
Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 10.8%
10:30
Munkanélküli segélykérelmek számának változása (UK)
Időszak: dec., előző: 21.9
10:30
ILO munkanélküliségi ráta (UK)
Időszak: nov., előző: 4.1%, várt: 4.1%
10:30
Átlagbérek változása 3 hónap (UK)
Időszak: nov., előző: 3.3%, várt: 3.3%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: jan., előző: -21
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: jan., előző: 45.3, várt: 42.8
ny.e.
Halliburton (US)
Időszak: 2018 Q4, előző: 0.53, várt: 0.37
16:00
Használtlakás értékesítések (hó/hó) (US)
Időszak: dec., előző: 1.92%, várt: -0.94%
22:05
IBM (US)
Időszak: 2018 Q4, előző: 4.98, várt: 4.83
Szerdajan. 23.
00:50
Export (év/év) (JP)
Időszak: dec., előző: 0.1%, várt: -1.9%
00:50
Import (év/év) (JP)
Időszak: dec., előző: 12.5%, várt: 4%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: dec., előző: -18.3%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: jan., előző: 13.5%
16:00
Fogyasztói bizalom - előzetes (EMU)
Időszak: jan., előző: -6.2, várt: -6.7
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: jan., előző: -8
22:01
Texas Instruments (US)
Időszak: 2018 Q4, előző: 1.12, várt: 1.23
22:15
Ford Motors (US)
Időszak: 2018 Q4, előző: 0.20, várt: 0.32
Csütörtökjan. 24.
01:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: jan., előző: 52.6
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: jan., előző: 51.5, várt: 51.1
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: jan., előző: 51.8, várt: 52
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: jan., előző: 51.4, várt: 51.3
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: jan., előző: 51.2, várt: 51.2
12:59
Bristol-Myers Squibb (US)
Időszak: 2018 Q4, előző: 0.61, várt: 0.84
13:45
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: jan., előző: 0%, várt: 0%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jan., előző: 213
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jan., előző: 1737
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jan., előző: 54.4
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jan., előző: 54.4
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jan., előző: 53.8
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: jan., előző: 58.1
16:00
Leading indicators kompozit mutató (US)
Időszak: dec., előző: 0.2%, várt: -0.1%
z.u.
Starbucks (US)
Időszak: 2019 Q1, előző: 0.70, várt: 0.65
z.u.
Intel (US)
Időszak: 2018 Q4, előző: 0.86, várt: 1.22
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: jan., előző: 101, várt: 100.5
14:30
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: dec., előző: 0.8%
16:00
Újlakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: dec., előző: -8.9%
16:00
Újlakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: dec., előző: 544
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX41 503.91+323.86+0.7940 989.2741 504.7215 091.84MHUF
DAX11 214.44+295.82+2.7110 993.8311 216.823 727.92MEUR
ATX2 987.76+70.84+2.432 916.922 993.72111.19MEUR
DJIA24 704.65+334.55+1.3724 459.0324 747.30-USD
S&P 5002 670.57+34.61+1.312 647.582 675.47-USD
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF317.91-1.58-0.50317.58319.70
CHFHUF281.17-1.45-0.52280.50282.57
USDHUF279.87-0.67-0.24278.64280.73
EURUSD1.1371+0.0007+0.061.13531.1411
EURCHF1.1313-0.0011-0.101.13031.1338
EURGBP0.8827+0.0001+0.010.87690.8838
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
Appeninn539.0+19.0+3.65518.0544.0319.81MHUF
RICHTER6 020+150+2.565 8506 0203 182.9MHUF
KONZUM241+5+1.9023824219.68MHUF
ANY1 325-15-1.121 3201 36077.4MHUF
ALTEO660.0-5.0-0.75660.0670.07.62MHUF
WABERERS2 340-10-0.432 2802 35012.25MHUF
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBGBPHUFTL0628+28+80.000.15MHUF
EBHENHUBTS46188+50+36.2317220128.97MHUF
EBDAXTL973 786+856+29.223 1813 78634.75MHUF
EBEURTRYTL0135-44-104.7640eHUF
EBOTPTS19253-221-46.6225325315.4MHUF
EBDAXTS841 415-871-38.101 3952 06024.9MHUF

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.