Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - 25 bázisponttal csökkentett az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 26.   09:15

A Philadelphiai Fed kormányzó aggodalmai, a spanyol tüntetések, a görög deficit mértékének várható további növekedése (20 milliárd euróról 30 milliárdra), na meg az elmérgesedő japán-kínai vita a zsebkendőnyi szigetek körül (a Toyota leállítja kínai termelését), mind elég rossz hírnek tűnik. Így talán nem is meglepő, hogy a piacok mind az USA-ban, mind Ázsiában lefelé...

A Philadelphiai Fed kormányzó aggodalmai, a spanyol tüntetések, a görög deficit mértékének várható további növekedése (20 milliárd euróról 30 milliárdra), na meg az elmérgesedő japán-kínai vita a zsebkendőnyi szigetek körül (a Toyota leállítja kínai termelését), mind elég rossz hírnek tűnik. Így talán nem is meglepő, hogy a piacok mind az USA-ban, mind Ázsiában lefelé mozogtak tegnap este és ma reggel. Sőt az sem meglepő, hogy a DAX mintegy 1 százalékos csökkenéssel készül nyitni. Az viszont már igen, hogy ennyi rossz hír ellenére a piacok relatíve kicsi lefelé mozgást produkálnak. Ez viszont jó hír, hiszen amúgy korrekciós fázis van. Mindenesetre ma további csökkenést várunk a tegnapi kis csökkenés után a magyar piacon. Úgy tűnik, hogy a BUX a nem túl távoli jövőben találkozni akar a 20 napos mozgóátlaggal valahol 18.300 pont környékén, vagy fölötte.
Piaci áttekintés
- Lejtőre kerültek az indexek a tengerentúlon
- Esik az olaj, stagnál az arany
- A tegnapi kamatvágás után gyengült a forint
- Csökkenés Ázsiában
- 25 bázisponttal csökkentett az MNB
- Csökkenésre számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Negatív hangulattal folytatódott a hét második kereskedési napja, a nyitást követő enyhe optimizmus gyorsan elszállt, és zárásig tartott a lejtmenet (Dow -0,74%, Nasdaq -1,35%, S&P500 -1,02%).
- A technológiai, a pénzügy és az alapanyag szektorok esetek a legtöbbet, 1,6%-ot.
- Tegnap több adat is napvilágot látott a tengerentúlról, amelyek összességében jobbak lettek az előzetes várakozásoknál. Az S&P/CaseShiller házár index júliusi értéke a várt 143,7 helyett 144,61 lett. A Conference Board fogyasztói bizalmi index szeptemberi értéke jelentősen felülmúlta a várakozásokat, 63,2 pont helyett 70,3 pont lett. A Richmond-i Fed index is szépen alakult, az előző havi -5-ről 9-re emelkedett a mutató, miközben a várakozás -5 volt.
- Charles Plosser philadelphiai Fed elnök újra kritizálta a QE3 programot, szerinte a program jelentős kockázatokat hordoz magában, és nem fogja segíteni a gazdaság növekedését.
- Mario Drgahi EKB elnök tegnap egy konferencián beszélt, ahol elmondta, hogy az eurózóna gazdasága jövőre már növekedhet, persze abban az esetben, ha folytatódnak a reformok. Az EKB kötvényprogramjáról elmondta, hogy azt a piacok jól fogadták.
- A görög költségvetési hiány nagyobb lehet a napokban jelzettnél, akár 30 milliárd euró körüli rés is lehet az idei költségvetésben. Már hétvégén is olvashattuk, hogy a korábban tervezettnél kétszer nagyobb, 20 milliárd euró körüli lehet a hiány, és ezt most újra felfelé módosították.
- Görögországban ma sztrájkot tartanak, tegnap pedig a spanyoloknál csaptak össze a tüntetők és a rendőrök.
- A spanyol miniszterelnök azt mondta tegnap, hogy foglalkoznak a segélykérés lehetőségével.
- Ma két fontos makroadatot publikálnak a tengerentúlról, az új-lakás értékesítéseket és a jelzáloghitel igényléseket. Németországból pedig a fogyasztói árak alakulásáról kapunk képet délután.
Olaj, arany
- Limitált mértékben, de folytatódott az olaj árfolyamának csökkenése a tegnapi kereskedésben. Napon belül egy széles sávban, 90,5-93,2 dollár között mozgott a kurzus, végül 91,4 dolláron zárta a kereskedést. A reggeli órákban 91 dollár alá tovább esett a kurzus.
- Ma publikálják a készletadatokat, kőolaj terén 1,9 millió hordós emelkedésre, benzin terén pedig 500 ezer hordós növekményre számítanak.
- Az arany piacán folytatódik az oldalazás, tegnap egy rendkívül szűk sávban (1.760-1.775 dollár között) kereskedtek az instrumentummal,.
Devizák
- Tegnap az MNB monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,5%-ra csökkentette le az alapkamatot. Már a kamatvágást megelőzően is elkezdődött a forint gyengülése és ez a kamatdöntés után is tovább folytatódott. Az EUR/HUF árfolyam 282,7-ről 284,67-re változott.
- Tovább folytatta erősödését a dollár. Az EUR/USD árfolyam 1,2931-ről 1,2899-re csökkent. Számos tényező befolyásolta a tegnapi kereskedést. Amerikában a vártnál jobb lett a fogyasztói bizalom és az S&P/CaseShiller házár index júliusi értéke is meghaladta a várakozásokat. Az euró gyengülése azonban elsősorban nem a kedvező amerikai makro adatoknak tulajdonítható, hanem annak, hogy a várt 10 milliárd euró helyett 30 milliárd euró lehet a görög költségvetési hiány és félő, hogy csak a tervezett időpont után tudja önállóan finanszírozni magát Görögország. Ez további 10 milliárd euróval lenne több, mint amiről hétvégén szóltak az információk.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,74%-ot, a Hang Seng 0,81%-ot, míg a Shanghai index 0,8%-ot csökkent a ma reggeli kereskedés során.
- A nap egyik legnagyobb vesztese a Honda, melynek árfolyama 4,5%-ot esett, miután a Deutsche Bank vételről tartásra módosította ajánlását.
- A Nissan 2017-ig 10 új modell bevezetését jelentette be az indiai piacra, melynek hatására 2,2%-ot emelkedett a részvények árfolyama.
- Az ázsiai piacok esése mögött a kedvezőtlen hangulaton túl az is áll, hogy számos vállalat esetében ma volt az első kereskedési nap osztalékjog nélkül, ezért ezeknél a papíroknál a következő osztalék értéke kiárazódott.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az INA igazgatóságának három horvát tagja igazgatósági ülés összehívását kezdeményezte tegnap, mivel úgy érzik, hogy a fontos döntéseknél mellőzik őket, azokat a MOL képviselői hozzák meg. A hír alapvetően kedvezőtlen a MOL szempontjából, hiszen azt jelzi, hogy ismét élesedik az ellentét a MOL és a horvát kormány képviselői között. Kismértékű negatív árfolyamhatásra számítunk.
- Az orosz jegybank szigorítaná a céltartalékolási követelményeket. Elsősorban a 30 napon túli késedelmes hitelek válhatnak szerintük könnyen nem teljesítővé. A hír kedvezőtlen az OTP szempontjából, bár a magyar bank a 90 napon túl késedelmes hitelek több mint 95%-ra képzett céltartalékot.
- Ma megjelent angol nyelvű távközlési szektor elemzésünkben változatlanul, Tartáson hagytuk Magyar Telekom ajánlásunkat. Célárunk továbbra is 470 forint.
- Új kutatás-fejlesztési beruházást adott át tegnap az Egis Budapesten, melynek összköltsége 7 milliárd forint volt. Az új K+F labor segítségével a cég megduplázza kísérleti gyártási kapacitását, és a korábbi 4- 5 helyett évente 8-10 generikus szert is piacra dobhat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben