Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felhalmozásra ajánljuk a Richtert, az új célárunk 5.300 forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. február 3.   09:32

Továbbra is negatív a hangulat a piacokon. A DAX index pénteken újra tesztelte a rést, sőt be is töltötte azt, így ez a támaszszint mostanra megszűnt. A következő támasz a 100 napos mozgóátlag 9.080 pont környékén. Fölfelé pedig a 30 napos mozgóátlagnál, 9.472 pontnál található az ellenállás. Egyelőre ezek között pattoghat az index, de a középtávú irány továbbra is...

Továbbra is negatív a hangulat a piacokon. A DAX index pénteken újra tesztelte a rést, sőt be is töltötte azt, így ez a támaszszint mostanra megszűnt. A következő támasz a 100 napos mozgóátlag 9.080 pont környékén. Fölfelé pedig a 30 napos mozgóátlagnál, 9.472 pontnál található az ellenállás. Egyelőre ezek között pattoghat az index, de a középtávú irány továbbra is lefelé mutat.

Pénteken a jó kezdést követően végül nem sikerült elrugaszkodniuk a támaszról az indexeknek. Így egyre inkább zászlószerűvé válik a formáció, amely azt sugallja , hogy az 1.707 pont környékén tartózkodó 200 napos mozgóátlagig zuhanhat az index mielőtt megfordulna.

A BUX esetében egyre inkább szembetűnő a felülteljesítés, amelyet pénteken is láttunk. Miközben a DAX a nap jelentős részében lefelé csorgott, addig a magyar index nemcsak jól tartotta magát, de még emelkedni is tudott. A jó teljesítmény elsősorban a MOL-nak volt betudható. Ez pedig annak köszönhető, hogy egyre inkább körvonalazódik az INA eladása, ráadásul ezt a horvát kormány is támogatná, sőt akár még ők is adnának el részvényeket, hogy az új tulajdonos stabil többségre tehessen szert. Mivel az INA minimális profittal járul hozzá a csoport eredményéhez, ezért a felszabaduló készpénzzel akár komoly értékteremtés is megvalósulhat. Ez pedig pozitív lehet a MOL árfolyamára nézve.
Piaci áttekintés
- Mínuszban zártak pénteken a tengerentúli piacok
- A kínai lassulási félelmek miatt esik a WTI, szinten maradt az arany ára
- 314 fölött is járt a forint
- Komoly esés Japánban
- Felhalmozásra ajánljuk a Richtert, az új célárunk 5.300 forint
- Benyújtották a rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot
- Csökkenésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A pénteki mínuszos nyitást követően felfelé vették az irányt a tengerentúli indexek, majd a kereskedés utolsó óráiban ismét lefelé fordultak, és a negatív tartományban fejezték be a kereskedést (Dow -0,94%, Nasdaq -0,46%, S&P500 -0,62%).
- Pénteken nyitás előtt a Mastercard publikálta negyedéves számait, a 2,13 milliárd dolláros árbevétel jobb lett ugyan a tavalyi 1,9 milliárdnál, de a 2,14 milliárd dolláros várakozást még így is alulteljesíti. A részvényenkénti profit is hasonlóképpen alakult, a publikált 57 cent jobb a 49 centes bázisnál, de gyengébb a 60 centes várakozásnál. A tranzakciók száma 13%-kal emelkedett, de a befektetőknek nem tetszett, hogy a cég működési költségei 11%-kal 1,1 milliárd dollárra emelkedtek. A részvények 5%-os eséssel zárták a napot.
- A Chevron gyorsjelentése sem volt túl fényes, a részvényenkénti profit 2,57 dollár volt a negyedik negyedévben, ami valamivel gyengébb a 2,58 dolláros várakozásnál. Az árbevétel 56,16 milliárd dollár volt, ami szintén elmaradt a 66,41 milliárdos várakozástól, és az egy évvel ezelőtti 60,55 milliárd dollártól is. A kitermelés 2,67 millió hordóról 2,58 millióra hordó kőolaj-egyenértékesre esett vissza. Az árfolyam 4%-ot esett a gyorsjelentés után.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének januári értéke 81,2 pont lett, ami nem okozott meglepetést, mert megfelelt a vártnak.
- A Chicago-i PMI 59,6 pontra csökkent a várt 59,8 pont helyett.
Európa
- Eséssel indult a kereskedés a nyugat-európai börzéken, de az utolsó órákban megfordultak az árfolyamok és emelkedés indult, ennek ellenére nem sikerült teljesen ledolgozniuk a veszteséget és mérsékelt mínuszban zártak az indexek (FTSE100 -0,44%, DAX -0,72%, CAC40 -0,34%).
- Az euró zónában a januári munkanélküliségi ráta 12% volt, ami megfelel az egy hónappal korábbi értéknek, de jobb mint a 12,1%-os várakozás.
- A maginfláció 0,7%-ra csökkent januárban az előző havi 0,8%-ról és a 0,9%-os várakozásnál is kedvezőbb az adat.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 97,2 dollárra esett azoknak a félelmeknek köszönhetően, hogy a kínai gazdaság lassul. A legutóbbi kínai adat azt mutatta, hogy az ipari termelés 6 havi mélypontra zuhant. Az olaj árára negatívan hatott az észak-amerikai kontinensen tapasztalható melegebb időjárás is.
- Az arany 1,243 dolláron volt ma reggel, lényegében alig változott a jegyzése. A globális feszültségek növekedésére számítva számos fedezeti alap nyitott vételi pozíciót az elmúlt hetekben az aranyban.
Devizák
- Pénteken is tovább folytatódott a forint gyengülése az euróval szemben, és átmenetileg még 314 fölött is járt az EUR/HUF árfolyam, de később sem tudott igazán magához térni, és 312-es árfolyam környékén zárta a hetet. Ez a hét sem indul jól, ugyanis reggel 8 óra körül 312,5-es árfolyam környékén alakul az árfolyam jegyzése.
- Az emelkedő trend törését követően jelentősen erősödött a dollár, aminek hatására az EUR/USD árfolyam 1,3555-ről 1,3486-ig esett. A technikai kép alapján 1,34-ig tovább folytatódhat az árfolyam erősödő trendje, amit a befektetők kockázatkerülő magatartása is támogathat.
Távol-Kelet
- A Nikkei index csaknem 2,0%-os eséssel kezdte a hetet, míg a shanghai és a hongkongi tőzsde továbbra is zárva tartott a holdújév kapcsán.
- A HSBC által publikált ipari PMI adatokat követően a kínai statisztikai hivatal által közzétett PMI adat is visszaesésről tanúskodik. A decemberi 54,6 pontról 53,4 pontra esett vissza beszerzési menedzser index értéke. A szolgáltató szektorban 51,5 pontra esett az index értéke.
- Thaiföldön előrehozott választást tartottak vasárnap, azonban a választási körzetek tizedében megzavarták a szavazást, így itt valószínűleg meg kell majd ismételni azt, így továbbra is marad a feszült belpolitikai helyzet.
Határidős piacok
- Alapvetően negatív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű cégelemzésünkben a korábbi 4.780 forintról 5.300 forintra emeltük Richter célárunkat, míg ajánlásunkat Vételről Felhalmozásra csökkentettük.
- Tegnap benyújtották a parlamentnek a rezsicsökkentéről szóló törvényjavaslatot. A korábban kommunikáltakkal összhangban a gáz ára április 1-től 6,5%-kal, az áram ára szeptember 1-től 5,7%-kal, míg a távhő ára október 1-től 3,3%-kal csökken. Úgy tűnik, hogy a költségeket az egyetemleges szolgáltatók viselik majd, így a MOL-t nem fogja érinteni. A Magyar Telekom esetében kérdés, hogy az állam kompenzálja-e a felmerült veszteségeket, a legrosszabb esetben a cég megszünteti a lakossági energia szolgáltatást, és csak az üzleti fogyasztóknak szolgáltat majd. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az OTP pénteken jelentette be, hogy megvásárolta a Banco Popolare horvát leányvállalatát. A bank mindössze 0,6%-os piaci részesedéssel rendelkezik, saját tőkéje 324 millió horvát kuna (42.3 millió euró). Az OTP 107 millió kunát (14 millió eurót) fizetett a bank 98,37%-os pakettjéért, vagyis a könyv szerinti érték felén vette meg. Az OTP értékeltségére gyakorolt hatás minimális (20-25 forint), a napi árfolyam ingadozáson belül van.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben