Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Szaúd-Arábia politikai csapdában – meglepetést hozhat a bécsi OPEC találkozó?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. november 22.   11:39

Az olajpiac kulcskérdése, hogy a soron következő OPEC találkozón sikerül-e ismét megállapodni az olajtermelés csökkentéséről. Hiába egyértelmű ugyanis a helyzet gazdasági értelemben, a világpolitika megváltoztathatja a kimenetelt. Szaúd-Arábia és fiatal uralkodója, Mohammed bin Szalmán (MbS) a Khashoggi gyilkossággal zsákutcába terelte magát és az OPEC-et. Így könnyen lehet, hogy a december 6-7-i találkozó a kitermelési korlátok eltörlését erősíti meg, nem a piac által várt 1.0-1.4 millió hordó/napos termeléscsökkentést az olajkartell és Oroszország részéről.

Az olajár drasztikus csökkenése gyakorlatilag az USA politikájának a következménye. Trump elnök ugyanis meglepte az egyébként vételi oldalon túlpozícionált piacot és nagy meglepetésre nyolc országnak mentességet adott az iráni olajszankciók alól. Ez azt jelenti, hogy Irán exportja nem félmillió hordóra, hanem csak másfél millió hordóra esik naponta, vagyis a napi kínálat 1 millió hordóval lesz magasabb a várthoz képest. Emellett az USA olaj termelői is vaskos meglepetést okoztak november elején a maguk 11,6 millió hordó/nap teljes USA nyersolajtermelési adatával. Bár ez heti adatok meglehetősen pontatlan és akár többszázezer hordó/nap korrekció is lehet a kiérleltebb havi statisztikákban, az irány egyértelmű. A piac kapkodva zárta a vételi pozíciókat és az október elején tapasztalt 76 dolláros decemberi WTI ár 55 dollár alá bukott.

Gazdasági értelemben egyértelmű, hogy az OPEC+-nak lépnie kell. A napi 1 millió, sőt 1,4 millió hordós termelésvágás szükséges ahhoz, hogy a piac a meglepetés iráni szankciókat és USA termelésfelfutást ellensúlyozza. Főleg Szaúd-Arábia részéről kényszerű a lépés, mivel ők relatíve gyorsan tudnák az időközben 11 millió hordó/napra felfutatott termelésüket csökkenteni. Ehhez valószínűleg az egyébként vonakodó Oroszország és más OPEC tagállamok is csatlakoznának és máris a napi 1,4 millió hordónál vagyunk, vagyis ismét helyreáll az egyensúly.

Csakhogy a politika erre a lépésre komoly hatással van. MbS és csapata óriási bakot lőtt azzal, hogy tőrbe csalta és brutálisan meggyilkolta az USA-ban élő és a Washington Postban publikáló újságírót, Jamal Khashoggit. Ez ugyanis olyan felháborító és aljas tett volt, aminek a megtorlását a világ szinte teljes egésze támogatná. Az USA a pénzügyi szankciókon keresztül a teljes szaúdi uralkodó osztályra csapást mérhetne, amire most meg van az ürügy. Ez pedig visszafoghatja MbS-t, hogy a gazdaságilag kívánt lépést tegye.

Az olajpiacon ezért mindenkinek a 2014-es szituáció rémlik fel, amikor a november végi OPEC ülésen a kartelltagok a termelés tartása mellett döntöttek, annak ellenére, hogy az USA palatermelése miatt felfutó termelés miatt túlkínálatos volt a piac. Ez akkor a Brent árát a 60 dollár feletti szintről 47 dollárig ütötte le. Igaz, hogy a nyáron aztán visszakapaszkodott az árfolyam a korábbi szintre, de a készletek növekedése ismét a medvehangulatot fokozta, aminek a következménye a 27 dolláros 2016. januári árfolyam lett.

Ha tehát a szaúdiak nem akarnak ismét 30 dolláros olajárat, akkor lépni kellene. Ez viszont Trump elnök haragját és célzott személyek elleni szankciókat hozhatnak. Ami t a többi ország támogatni fog, hiszen itt a világ szemében gonosz gyilkosokról van szó. Ehhez képest a török Erdogan, aki vád nélkül börtönzött be 160 újságírót, csak egy kicsit keményebb vezetőnek tűnik. Nem véletlen, hogy a törökök minden megtesznek, hogy fokozzák az egyébként nem alacsony feszültségszintet.

A Brent típusú kőolaj 5-éves ára a legközelebbi határidőre (dollár/hordó)
Forrás: Bloomberg

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben