Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - sokkal nagyobb lehet a görög költségvetési hiány, mint eddig hitték

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 24.   09:27

Megint túl vagyunk egy hétvégén, amikor a politikusok nem tudtak a fenekükön ülni. Hiába, megérkezett az ősz. Jönnek a hírek a görögök duplázó deficitjéről, a kínai GDP lassulás alja még nem, vagy csak nagyon haloványan látszik a mi olvasatunkban értelmezve a kínai jegybank tanácsadójának szavait. Egyébként pedig korrekció van a piacokon. Talán a DAX az egyetlen...

Megint túl vagyunk egy hétvégén, amikor a politikusok nem tudtak a fenekükön ülni. Hiába, megérkezett az ősz. Jönnek a hírek a görögök duplázó deficitjéről, a kínai GDP lassulás alja még nem, vagy csak nagyon haloványan látszik a mi olvasatunkban értelmezve a kínai jegybank tanácsadójának szavait. Egyébként pedig korrekció van a piacokon. Talán a DAX az egyetlen kivétel a nagyobb indexek közül. Úgy tűnik, hogy mielőtt tényleg elkezdené a korrekciót, mégis megcsinálja a 7.600 pontos szintet. Ha a magyar piacra nézünk, valahogy a Magyar Telekom tűnik egyre szexibbnek. Ha áttörné a 435 forintos szintet, akkor jelentősebb tér nyílna meg a részvény előtt. Különben meg csökkenést várunk mára.
Piaci áttekintés
- Negatív hangulatban zárták a hetet a tengerentúli piacok
- Esik az olaj, és arany is
- Mérsékelt árfolyam elmozdulás pénteken a piacokon
- Lemorzsolódás Ázsiában
- Rendkívüli közgyűlést tart az E-Star
- Vissza nem térítendő támogatást nyert a PannErgy
- Csökkenésre számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Negatív hangulat uralta a hét utolsó kereskedési napján a vezető tengerentúli mutatókat, a pozitív nyitás után a nap végéig tartott a lecsorgás, és nulla közelében zártak az indexek (Dow -0,13%, Nasdaq 0,13%, S&P500 -0,02%).
- Pénteken nem voltak fontos gazdasági adatok, és ma sem várhatóak piacmozgató makro hírek a tengerentúlról, az izgalmak a hét második felében kezdődnek. Ma 10 órakor német IFO hangulatindex érkezik.
- Jövőre 127%-ig duzzadhat az olasz GDP-arányos adósság, közölte az olasz kormány. Eddig 1,2%- os recesszióra számított az olasz kabinet, ezt az előrejelzést azonban megduplázta, és jövőre is recesszióra számítanak (-0,2%), az eddig várt növekedés (+0,5%) helyett.
- A Der Spiegel információi szerint az euró zóna tagországai azt tervezik, hogy az ESM válságkezelő alap tőkeáttételesen működjön, így az eredeti 500 milliárd euró helyett az alap mérete elérhetné a 2.000 milliárd eurót.
- Szintén a német lap ír arról, hogy a trojka szerint a görög költségvetési hiány sokkal nagyobb lehet, mint eddig hitték. A szakértők szerint az eddig becsült kétszerese, 20 milliárd euró is lehet a hiány. 11,5 milliárd eurót kellene lefaragnia a kormánynak a hiányból, hogy megkapják a hitel következő, 31,5 milliárd eurós részletét.
- A spanyol pénzügyminiszter azt nyilatkozta hétvégén, hogy országa nincs időszűkében, így nem tudni mikor jelenti be a hitelkérelmét. A 2013-as költségvetést pénteken mutatja be a kormány a parlamentben.
- Az iPhone új térképe (amely az iOS6 rendszerben a Google térképét váltja le) elég megbízhatatlanul működik, és egyre több felhasználó panaszkodik. Az Apple javítani fogja a hibákat, de akár az iPhone5 értékesítésére is negatív hatással lehet a nehezen használható alkalmazás.
Olaj, arany
- Folytatódik az oldalazás az arany piacán, pénteken sikerül újabb csúcsra (1.787 dollár) kapaszkodnia az árfolyamnak, de zárásra 1.773 dollárig zuhant vissza a kurzus. A reggeli órákban enyhe csökkenés látható, 1.762 dollárig esett az árfolyam. Továbbra is az 1.750-1.780 dollár közötti sávban mozog az arany.
- Az olaj árfolyama kissé korrigált pénteken (93 dollárig), majd a reggeli órákban ismét csökkenés indult, és 92-ig esett vissza a kurzus.
Devizák
- Az EUR/USD árfolyam 1,2968-ról 1,2980-re változott, vagyis kismértékben gyengült a dollár a nemzetközi piacokon a pénteki nap folyamán. Azonban ma reggel gyengülni kezdett az euró, azokra a találgatásokra, hogy Görögországban a költségvetési hiány kétszerese a vártnak és ezért újabb az veszteségleírások sem zárhatóak ki.
- A forint enyhén erősödni tudott a pénteki nap folyamán. Az árfolyam 282,7-ről 282,01-re változott. A devizaárfolyamokat érdemben befolyásoló makro adat nem jelent meg a hét utolsó napján.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,53%-ot, a Hang Seng 0,04%-ot veszített értékéből, miközben a Shnaghai index értéke 0,06%-ot emelkedett.
- A kínai jegybank egyik tanácsadója arról beszélt, hogy még nem látszanak az újjáéledés jelei. Meglátása szerint a befektetések nem fognak drasztikusan növekedni rövidtávon, és 7,5% körüli éves GDP növekedést tart reálisnak az idei évre. Ugyanakkor az infláció 2,7% lehet, ami a 4%-os célsávon belül van.
- A kínai gazdasággal kapcsolatos aggályok elsősorban a japán acélipart érintették érzékenyen, ahol jelentős árfolyamcsökkenés volt tapasztalható.
- Japánban ma hozták nyilvánosságra a legutóbbi jegybanki ülés jegyzőkönyvét.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy konferencián elmondta, hogy (i) A cég még nem kezdte meg a nemrég elnyert frekvenciák hasznosítását, de azokra szükség lesz az okostelefonok további térhódítása esetén. (ii) Biztos benne, hogy a társaság visszakapja a befizetett koncessziós díjat. (iii) A hagyományos mobil telefon piaca egyre zsugorodik, így az új szolgáltatások egyre fontosabbak.
- Az OTP szeptember 20-án 650 darab saját részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. Emellett összesen 770 darab saját részvényt vásárolt a BUX futures ügyletekből eredő kockázatok fedezése céljából. Így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.318.841 darabra (1,54%) változott.
- Október 22-re rendkívüli közgyűlést hívott össze az E-Star. A 10 órakor kezdődő összejövetel helyszíne a társaság székhelye. A napirendi pontok a következők: (i) új felügyelő bizottsági tagok választása, (ii) döntés az audit bizottságról, (iii) döntés az alapszabály módosításáról. Úgy tűnik, hogy a rendkívüli közgyűlés összehívására azért van szükség, mert a közelmúltban kritikus szintre csökkent az FB tagok száma. Az alapszabály módosításáról ugyanakkor nem tudunk meg részleteket a közgyűlési meghívóból.
- Jacek Piotr Krawczyk, az E-Star igazgatósági tagja 2012. szeptember 19-i hatállyal lemondott tisztségéről.
- Vissza nem térítendő támogatás nyert el a PannErgy leányvállalata, a Miskolci Geotermia Zrt. Az 1 milliárd forintnyi uniós/állami támogatást a cég a pályázat második szakaszában nyerte el. Korábban ugyanezen pályázat első fázisában 316 millió forintos támogatást nyert a cég. Bár valószínűsíthető volt, hogy a második fázisban is nyertek, ám ez csak részben árazódott be. A támogatás értéke számításaink szerint 46 forint részvényenként, ám pénteken csak 8 forintot emelkedett a papír ára, így további árfolyamemelkedésre számítunk.
- A PannErgy egyik fő tulajdonosa, a Lazarus jövő szeptemberre tovább kötötte 675.000 darab PannErgy részvényre vonatkozó határidős kontraktusát 721 forintos áron. A saját részvényeket is figyelembe véve a Lazarus részesedése továbbra is 14,77%. Árfolyamhatásra nem számítunk.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály interjút adott a Magyar Nemzetnek. A főbb pontok a következők: (i) Novemberben lehet megállapodás. (ii) A kormány kész csökkenteni a bürokráciát, ha szükséges. (iii) 2-3 éves, 12-15 milliárd eurós készenléti hitelben gondolkozik a kormány. (iv) A kormány 1,6%-os növekedést vár a következő évre. Ha az nem teljesülne, akkor egyéb források után nézne a kabinet. Ez negatív lehet bizonyos cégeknek, de akár a háztartásoknak is. Az interjúból, meg a legutóbbi nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy a kormány törekszik a megegyezésre, ami pozitív. Persze már láttunk ilyet, habár akkor a hangulat mélyen negatív volt, míg most jónak mondható.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben