Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - 7 éves futamidejű kötvényt bocsátott ki a MOL

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 20.   09:19

Úgy látszik, hogy a versenyautók motorjai leálltak valahol a rajt és a cél között, valahol a senki földjén. S úgy tűnik, hogy a japán fűtőanyag nem igazán jó ezekbe a versenyautókba. Ráadásul most valahogy inkább a viharfelhőket figyelik a befektetők, amelyeket mind Kínában, mind Japánban a beszerzési menedzser index, vagy a siralmas exportadatok képében láthatunk....

Úgy látszik, hogy a versenyautók motorjai leálltak valahol a rajt és a cél között, valahol a senki földjén. S úgy tűnik, hogy a japán fűtőanyag nem igazán jó ezekbe a versenyautókba. Ráadásul most valahogy inkább a viharfelhőket figyelik a befektetők, amelyeket mind Kínában, mind Japánban a beszerzési menedzser index, vagy a siralmas exportadatok képében láthatunk. Persze naivitás lenne azt gondolni, hogy élénkítés utáni második napon már javuló gazdasági adatokat láthatunk, de a jó híreken túl vagyunk, a gazdaság pedig valószínűleg csak később mutat életjeleket. Addig pedig maradhat az óvatosság a piacokon. Mindenesetre kissé furcsa, hogy a kocsik nem gurultak el a célig (a következő ellenállásokig). Az általános gyengeségben, negatív hangulatban pedig csökkenést várunk mára.


Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy holnap nem jelenik meg az Erste Panoráma, legközelebb szeptember 24-én hétfőn jelentkezünk új kiadással.
Piaci áttekintés
- Mérsékelt mozgások a tengerentúlon
- Jelentősen esett az olaj árfolyama
- Elenyésző elmozdulás a devizapiacon
- Csökkenés az ázsiai piacokon
- 7 éves futamidejű kötvényt bocsátott ki a MOL
- Ma csökkenő árakra számítunk

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Enyhe pluszban zárták a kereskedést a tengerentúli piacok, az emelkedés azonban elég bizonytalan volt, az utolsó órában már lefelé tartottak az indexek (Dow 0,1%, Nasdaq 0,16%, S&P5000,12%).
- Tegnap ingatlanpiaci adatokat publikáltak a tengerentúlon. A megkezdett házépítések a vártnál gyengébben alakultak, 767 ezer helyett 750 ezer lakás építését kezdték meg augusztusban.
- A kiadott építési engedélyek adat a vártnál jobb lett, 796 ezer helyett 803 ezer. A használt lakásértékesítések adat augusztusi értéke is jó lett, a konszenzus 4,56 millió volt, a tény adat pedig 4,82 millió lett, ami 2010 májusa óta nem látott érték.
- Az elmúlt hetek látványos zuhanása után tegnap közel 14%-ot emelkedett a Groupon árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy Apple termékekre optimalizált fizetési szolgáltatást vezetett be.
- Több elemzői csoport is rontotta az elmúlt napokban a 2013-as német növekedési kilátásokat. A korábbi 1,5-2%-ról 1%-ra csökkentették a jövő évi GDP bővülést.
- Az olasz kormány megemelte a 2012-es költségvetési hiány előrejelzését, a korábbi 1,7%-ról 2,2%- ra.
- Német sajtóhírek szerint Mario Draghi EKB elnök jövő hét kedden találkozik Merkel német kancellárral.
- Ma több makroadat is borzolja a kedélyeket, az eurózónából beszerzési menedzser adatokat láthatunk, a tengerentúlon a szokásos heti munkanélküliségi adatok mellett a Philadelphia-i Fed index szeptemberi értékét fogjuk délután megtudni. Piaczárás után az Oracle publikálja gyorsjelentését.
- Ma 10:30-kor 3 és 10 éves spanyol állampapír aukciók lesznek.
Olaj, arany
- Óriási esés volt tapasztalható az olaj piacán a tegnapi kereskedés során és ezzel tovább folytatódott az olaj lejtmenete. Az árfolyama 95,49-ről 91,98 dollárra változott.
- Tegnap publikálták az amerikai készletadatokat, melyeknél az olaj készletek jelentős bővülése volt látható. A várt 1 millió hordó helyett 8,5 millió hordóval növekedtek a készletek, azonban a benzin esetében az 1 millió hordóra becsült növekedés helyett 1,4 millió hordós csökkenés volt tapasztalható.
- Szaúd-Arábia (az OPEC kitermelés 30%-át adja) jelentős mennyiségű kőolajat ajánlott fel európai és amerikai finomítóknak. Állítólag az eddigi napi 9,9 millió hordós szaúdi kitermelés ma már meghaladja a 10 millió hordót is.
- Az arany unciánkénti árfolyama is kissé lefelé korrigált. Az árfolyam 1772,05 dollárról 1770,4 dollárra csökkent.
Devizák
- Az EUR/USD és a forint piacán is csak minimális elmozdulás volt tapasztalható a tegnapi kereskedés során. Az EUR/USD árfolyama 1,3048-ról 1,3049-re változott. Azonban ma reggelre elromlott a hangulat és jelentős dollárerősödés volt tapasztalható.
- A forint piacán is izgalmaktól mentes napnak lehettünk szemtanúi. Az árfolyam 282,86-ról 283,13-ra változott.
Távol-Kelet
- A tegnapi emelkedés után ma csökkenés volt tapasztalható. A Nikkei 1,33%-ot, a Hang Seng 0,6%- ot, míg a Shanhhai index 1,25%-ot veszített értékéből.
- A Kínai PMI kismértékben ugyan, de növekedni tudott, azonban továbbra is elmarad a vízválasztónak tekintett 50-es értéktől.
- Japánban a vártnál is nagyobb mértékben csökkenő ipari aktivitásról számoltak be. A várt 0,5% helyett 0,6% volt a visszaesés nagysága.
- A vártnál kisebb lett a japán külkereskedelmi hiány, ami elsősorban annak tudható be, hogy az export a vártnál kisebb visszaesést mutatott. Az export esetében a várt 7,5%-os visszaesés helyett a tényadat 5,8%-os csökkenést mutatott. Az import pedig a várt 5,5% helyett 5,4%-kal csökkent.
- A Nippon Telegraph & Telephone 7,08%-ot emelkedett, miután a társaság részvény visszavásárlást jelentett be, melynek keretében részvényeinek 3,4%-ot vásárolja vissza.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A nemrég bejelentett 1 milliárd dolláros kötvényprogramjának részeként a MOL tegnap 500 millió dollár értékben bocsátott ki 7 éves lejáratú papírokat. A kötvények kamata 6,25%, hozama 6,438%. Az összeg általános finanszírozási célokat szolgál, és a MOL likviditását 2,9 milliárd euróra emeli. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- 16,7%-ról 14,7%-ra csökkent a MOL részesedése a Nabucco vezeték konzorciumában, miután a magyar olajcég nem vett részt a legutóbbi 3 millió eurós tőkeemelésben. Mivel a MOL nem osztja a vezeték megvalósíthatóságába vetett hitet, valószínű, hogy a jövőbeli tőkeemelésekből is kimarad, ezzel tovább csökkentve részesedését. A hír egyelőre nem lesz hatással a MOL-ra.
- Mosonyi György, a MOL felügyelő bizottságának elnöke 2012. szeptember 19-én 5.000 darab MOL részvényt értékesített 18.528 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Mosonyi György tulajdonában 57.920 darab MOL részvény maradt.
- Az E-Star tegnap két részletben kényszerlikvidálta határidős kontraktusait. 470 kontraktust 483 forintos áron, míg a fennmaradó 321 kontraktust 449 forintos áron likvidálta a cég. A tranzakciót követően az E- Starnak nincs határidős kontraktusa.
- A HVG interjút közölt Soós Csabával, az E-Star elnök-vezérigazgatójával.
- A cégnek egyelőre nincs 1,5 milliárd forintja az októberben lejáró kötvények kifizetésére, de még tárgyalnak a bankokkal a refinanszírozásról. Ha október 24-én nem tudnak fizetni, akkor az elkövetkező években esedékes kötvények is azonnal lejárttá válnak, ez pedig már 10 milliárd forintra rúg.
- A cég 10 millió eurót vesztett a 15 milliós romániai (Marosvásárhely, Zilah) befektetéseken. Jelentős likviditási problémát jelentenek a nem fizető magyarországi önkormányzatok is.
- A cégnek 1,5 milliárd forintnyi kintlévősége van, miközben az állami szektorból származó bevétel évi 2,7 milliárd forint. Jelenleg 30-35 önkormányzattal van szerződésük, de ha egy település nem fizet, akkor ott októberben nem fogják elindítani a fűtést. Soós Csaba további perekre is számít.
- A vezérigazgató elmondta, hogy ő is a sajtóból értesült arról, hogy felszámolást kezdeményez ellenük az egyik alapító és egyben részvényes, Makra József érdekeltségébe tartozó Grep Zrt. Az interjú új információt nem tartalmazott, de jelzi, hogy ha nem tudnak új hitelt felvenni, akkor csődbe mehet az E-Star.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben