Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Gazdaságélénkítés Japánban is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 19.   09:09

Nem várt módon a japánok is besegítettek. 10.000 Mrd jennel, azaz mintegy 127 milliárd dollárral (55.000 milliárd jenre) megfejelték az eddigi állampapír vásárlási programjukat. A bankok megsegítésére szolgáló alapot, amely 25.000 milliárd jenre rúg, nem változtatták meg. A lépés meglepetésként érte a piacot, hiszen 21 elemzőből csupán 5 számított valami hasonló...

Nem várt módon a japánok is besegítettek. 10.000 Mrd jennel, azaz mintegy 127 milliárd dollárral (55.000 milliárd jenre) megfejelték az eddigi állampapír vásárlási programjukat. A bankok megsegítésére szolgáló alapot, amely 25.000 milliárd jenre rúg, nem változtatták meg. A lépés meglepetésként érte a piacot, hiszen 21 elemzőből csupán 5 számított valami hasonló lépésre. A piacok amúgy is elértek abba az állapotba, hogy emelkedhetnek, hiszen a rövidtávú indikátorok alapján befejeződött sok esetben a korrekció. Így ma szerintünk a DAX és a BUX is újra emelkedő pályára kell álljon.
Piaci áttekintés
- Nulla környékén fluktuáltak az indexek
- Vegyes kép a nyersanyagpiacokon
- Mérsékelt mértékű elmozdulás a devizapiacon
- Megérkezett a japán gazdaságélénkítés
- Az árfolyamok emelkedésére számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Vegyesen zárták a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli mutatók, a kezdeti emelkedés után alábbhagyott a jó hangulat és nulla környékén zártak az indexek (Dow 0,09%, Nasdaq -0,02%, S&P500 -0,15%).
- Makro hírekben szegény volt a tegnapi kereskedés, egy fontosabb adat, az NAHB házárindex érkezett a tengerentúlról, a mutató a várt 38 helyett 40-re emelkedett szeptemberben.
- A St. Louis-i Fed elnök, James Bullard a Reuters-nek adott interjúban azt mondta, hogy a legutóbbi ülésen az újabb monetáris élénkítés ellen szavazott, szerinte ez a program még túl korai, mert a döntéshozóknak meg kellett volna várniuk a gazdaság lassulását jelző egyértelműbb jeleket. Bullard már korábban is hűtötte a kedélyeket a QE3-mal kapcsolatban.
- Jean-Claude Juncker szerint a bankuniót nagyon alaposan át kell gondolni, mert nehéz feladat egyszerre 6.000 bankot felügyelni.
- Több mint 3%-ot zuhant a FedEx szállítmányozó cég árfolyama, mert a tegnapi gyorsjelentést követően a vállalat profit warningot tett közzé. A vezetés a 6,9-7,4 dolláros idei évre korábban várt részvényenkénti eredményt csökkentette 6,2-6,6 dollár közé. A jövő hónapban ismerteti a cég a költségcsökkentő programját.
- A Research In Motion arra a hírre száguldott 2%-ot, hogy megállapodást kötött a Microsofttal. A szoftveróriás árfolyamát pedig az a hír mozgatta, hogy 15%-kal, 23 centre növelte a negyedéves osztalékát.
- Az AMD majd 10%-ot zuhant, miután lemondott a cég vezérigazgatója. Az Apple pedig először zárt 700 dollár felett.
- Ma az ingatlanpiaci adatok (jelzáloghitel igénylések, megkezdett házépítések, kiadott építési engedélyek, használt lakásértékesítés) kerülnek a figyelem középpontjába, és az Adobe is ma publikálja harmadik negyedéves számait.
Olaj, arany
- Vegyes kép rajzolódott ki a tegnap kereskedés során a nyersanyagok piacán. Az arany az újabb, ezúttal japán gazdaságélénkítés hatására erősödni tudott és az árfolyam 11 dollárt emelkedve 1.761 dollárról 1.772 dollárra változott.
- Az olaj árfolyama a tegnapi nap folyamán is nagyot csökkent. Az árfolyam áttörte a 200, a 30 és a 20 napos mozgóátlagot is. Az árfolyam 96,71 dollárról 95,29 dollárra csökkent. A tegnapi nap során megszületett a megállapodás Kurdisztán és a központi iraki kormányzat között. A felek megegyeztek arról, hogy a kurdisztáni export (napi 120 ezer hordónyi mennyiség) fenntartása mellett a régió kitermelését napi 200 ezer hordóra emelnék.
- Amerikában ma publikálják az olaj és benzinkészlet adatokat, mindkettő tekintetében 1 millió hordónyi növekedést várnak.
Devizák
- A dollár kismértékben erősödött a tegnapi nap során az euróval szemben. Az árfolyam 1,3117-ről 1,3048-ra változott. Azonban ma reggel már a támaszszintről fordulni látszik az árfolyam. A dollár erősödése úgy ment végbe, hogy mind Amerikából, mind pedig Európából kedvező adatok érkeztek. A tengerentúlon a várt feletti szintet ért el a NAHB házárindex, míg Európában jelentősen emelkedett a ZEW gazdasági hangulat index.
- Iránymutató makro adatok hiányában a forint árfolyama sem mutatott jelentős elmozdulást. Nyugodt hangulatban tudott egy picit erősödni a forint. Az árfolyam 283,18-ről 282,9-re változott.
Távol-Kelet
- A Fed után most a japán jegybank jelentett be újabb gazdagélénkítő csomagot, melynek keretében újabb 10 trillió (10.000 milliárd) japán jent fordít gazdaságélénkítő programra, ami dollárra átszámítva is 126,7 milliárdot jelent. Az alapkamatot a japán jegybank változatlanul, a 0 és 0,1% közötti sávban hagyta.
- Az eszközvásárlási program keretében fele mennyiségben államkötvényt a másik feléből pedig diszkontkincstárjegyet fognak vásárolni.
- A gazdaságélénkítés hírére nagyot emelkedtek az ázsiai piacok, különösen a Nikkei index, ami 1,6%- kal került magasabbra. A Hang Seng index 1,2%-ot, a Shanghai index 0,36%-ot emelkedett.
- Jó napot zártak az ázsiai autógyártók, ugyanis a Toyota 2,19%-ot, a Nissan pedig 3,99%-ot tudott emelkedni.
- A Samsung bejelentette, hogy a jövő évben a kedvezőtlen piaci kilátások miatt felére csökkenti befektetéseinek nagyságát a félvezető iparágban.
- A kínai bankfelügyelet ösztönözni szeretné a kínai bankokat, hogy a tengerentúlon növeljék eszközállományuk nagyságát. Kína második legnagyobb hitelezője, a China Construction Bank már be is jelentette, hogy 15 milliárd dollár értékben tervez európai felvásárlásokat végrehajtani.
- A Kínába beáramló működő tőke (FDI) nagysága lényegesen meghaladta a várakozásokat. A konszenzus szerint 5,8%-os csökkenést vártak, azonban a tényadat csak 1,4%-kal csökkent.
Határidős piacok
- Ma reggel jellemzően a pozitív tartományban vannak a határidős indexek.
Vállalati hírek
- Megfelelő megoldást fog találni a Dana Gas, hogy kifizesse az októberben lejáró 1 milliárd dollárnyi sukuk kötvényeket, mondta a cég legnagyobb részvényese, a Crescent Petroleum elnöke. A hír kedvező, mert korábban attól lehetett tartani, hogy a Dana eladja 3%-nyi MOL pakettjét, hogy ebből egyenlítse ki a kötvényeket.
- Az iraki kormányszóvivő tegnap bejelentette, hogy az iraki kormány megállapodott a kurd régió kitermelésének 200.000 hordóra történő emeléséről októbertől kezdődően. A kormány kifizeti a kurd olajexport után járó elmaradt összegeket, 858 millió dollárt. A hír kedvező a régióban tevékenykedő vállalatok, így a MOL szempontjából is. A MOL az érdekeltségébe tartozó régióbeli mezőkön 725 millió hordós olajkészlettel számol.
- Az OTP 3.962 darab saját részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében Bencsik László vezérigazgató-helyettes részére szeptember 18-án. Így az OTP tulajdonában lévő saját részvények száma 4.329.351 darabra (1,55%) csökkent. Bencsik László ugyanaznap 3.662 darab OTP részvényt adott el 3.984 forintos átlagáron, így a tulajdonában lévő OTP részvények száma 2.800 darabra változott.
- Gyergyák György az Állami Nyomda igazgatóságának elnök-helyettese 2012. szeptember 17-én 16.770 darab Állami Nyomda részvényt értékesített 436 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Gyergyák György tulajdonában 395.630 darab Állami Nyomda törzsrészvény van.
Gazdasági hírek
- A kormány a harmadik negyedév után felülvizsgálja idei makrogazdasági prognózisát, és valószínűleg 1%-os visszaesésre rontja az idei, stagnálás közeli GDP várakozását; az idei 2,5%-os GDP arányos költségvetési hiánycél azonban nincs veszélyben, mondta el Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Ez a költségvetési tartalékok felhasználásával érhető el. A kormány nem módosít a jövő évi 1,6%-os GDP növekedésen sem. Magyarországnak az év folyamán összesen 4 milliárd eurónyi devizaadósságot kell megújítania, de ennek 75%-át már forintban megújították.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben