Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Akcióban a kínai döntéshozók

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 19.   09:27

Erste kommentár Ma reggel gyengébb harmadik negyedéves GDP adatot közölt Kína, mint amit a piac várt. Ugyanis a várt 6,6 százalékkal szemben csak 6,5 százalékkal bővült a gazdaság, miközben az ipari...

Erste kommentár

Ma reggel gyengébb harmadik negyedéves GDP adatot közölt Kína, mint amit a piac várt. Ugyanis a várt 6,6 százalékkal szemben csak 6,5 százalékkal bővült a gazdaság, miközben az ipari termelés is a vártnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékra esett vissza az augusztusi 6,1 százalékról. Mindeközben a kiskereskedelmi forgalom a várakozásoknál (9 százalék) jobban, 9,2 százalékkal bővült. Mindennek ellenére nem estek, sőt emelkedetek a piacok több napi csökkenés után, ugyanis a jegybankelnöktől kezdve a tőkepiaci felügyelet vezetőjéig többen is a piaci szereplőket támogató nyilatkozatot tettek. Gyakorlatilag pénzt ígértek különböző módokon a piaci problémák kezelésére. Ugyanis mostanra a részvények mintegy 11 százaléka, 600 milliárd dollárnyi papír hitellel terhelt, és a részvényárfolyamok csökkenése lefelé mutató spirál kialakulásának rémképét vetítette a piaci szereplők elé. Viszont azzal, hogy az állami alapok részvényvásárlásba kezdhetnek, kihúzza ezen félelem méregfogát. Így az elmúlt napok 13 százalékos esését követően jelentőset, 2,5 százalékot emelkedett a piac. Persze ettől függetlenül, a hatalmas finanszírozott részvényállomány továbbra is jelentős kockázat a kínai részvénypiacon a kereskedelmi háború és a lassuló növekedés mellett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a piac csakugyan nem tűnik drágának a 10-es előremutató P/E ráta mellett, miközben a sokévi átlag 13 körül van.


A gyenge amerikai zárás ellenére, amely a magas hozamok és növekedési kockázatok hálójában vergődés miatt volt, a DAX várhatóan a pozitív tartományban tud zárni ma, egy kis emelkedéssel. A BUX-ot, amely kevésbé követte le a nemzetközi piacokat a tegnapi napon, kismértékű csökkenés jellemezheti a nap végén.

Nincs még vége

2-3 napnyi megnyugvást követően ismét visszatértek az eladók az amerikai piacra, amivel a vezető indexek ismét hirtelen a 200 napos mozgóátlagon találják magukat. Megint a Nasdaq vezetésével estek a piacok, a technológiai index 2,1%-kal esett vissza, míg a Dow 1,3%-kal, az S&P500 1,4%-kal csökkent. A kockázatkerülés részben annak is köszönhető, hogy immáron az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin is lemondta azt a szaúdi konferenciát, amit már több nagyvállalat igazgatója is visszamondott, vagyis továbbra is feszült az amerikai-szaúdi viszony. Emellett azonban az látszik, hogy alapvetően egy korrekciós periódusban van a piac, ami még nem ért véget.


Ismét jól teljesítettek a pénzügyi szektor képviselői a gyorsjelentési szezonban. Tegnap a PayPal és az American Express tették közzé negyedéves számaikat, mindkettő pozitív meglepetést okozott. A PayPal 0,58 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 0,54 dollárral szemben, ezzel együtt idei profitvárakozását is kisebb mértékben megemelte. A 2019-es gazdasági évben összességében 20%-os profitbővülésre számít a cég. A kedvező hírekre közel 8%-kal emelkedtek a részvények piaczárás után.


Az American Express részvényei „csupán” 1%-kal emelkedtek piaczárás után, miután 1,88 dolláros tisztított EPS-t közölt a várt 1,77 dollárral szemben. Egész éves árbevétel-növekedési várakozását a 9-10% közötti sávra emelte a cég a korábbi legalább 9%-ról. A vállalat több díját is csökkentette annak érdekében, hogy kisebb vállalatoknak is vonzóbb legyen, ez a stratégia egyelőre sikeresnek bizonyult.

Kína elkezdte kongatni a vészharangot

Éles fordulatot mutatott be a kínai Shanghai index a mai napon, miután pár órával a vártnál gyengébb GDP adatok publikálása előtt több főbb pénzügyi szervezet (jegybank, tőzsdefelügyelet, banki- és biztosítói felügyelet) vezére is igyekezett megnyugtatni a piacokat. A jegybank elnöke azt nyilatkozta, hogy igyekszik támogató monetáris politikai eszközökkel növelni a bankok hitelezési képességét. A banki- és biztosítói felügyelet elnöke pedig ösztönözte az állami alapokat, hogy segítsenek enyhíteni a nyomást azokon a vállalatokon, melyek részvényeik egy részét fedezetként használták fel rövidlejáratú hiteleik mögé. Magyarán szólva arra buzdítja őket, hogy vegyenek kínai részvényeket. A helyzet kezd kicsit a 2015. augusztusi kínai részvénypiaci hangulathoz hasonlítani, egyelőre azonban ezen bejelentések elég támaszt nyújtottak a piacnak. A Shanghai index már 2%-kal emelkedik a kezdeti gyengélkedés után, míg a Hang Seng 1%-kal emelkedik. A Nikkei eközben 0,5%-os esést mutat.


A várt 6,6%-kal szemben csupán 6,5%-kal növekedett a kínai GDP a harmadik negyedévben év/év alapon, ami 0,2 százalékpontos visszaesés a megelőző negyedévhez képest. A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a bizonytalan nemzetközi hangulat okolható a várttól elmaradó adatért, ami főként az ipart, azon belül is elsősorban az exportorientált cégeket sújtotta. A hivatal szerint azonban a növekedés azonban továbbra is stabil. Ezt valamelyest alátámasztja a szintén ma reggel publikált kiskereskedelmi forgalmi adat, ami 9,2%-os bővülést mutatott év/év alapon a várt és az előző havi 9%-kal szemben. Igaz, másik részről az ipari termelés csupán 5,8%-kal bővült a várt 6%-kal és az előző havi 6,1%-kal szemben. Ez pedig továbbra is nyomás alá helyezheti a növekedési kilátásokat, ugyanis az ipar a kínai GDP 40%-át adja. Az összkép a szeptemberi beszerzési menedzser indexekkel összhangban azt mutatja, hogy a kínai belső fogyasztás továbbra is növekszik (bár az autóértékesítési adatok kissé ellentmondanak), azonban a bizonytalan nemzetközi környezet (részben az importvámok miatt) rányomja a bélyegét az ipar teljesítményére. Kérdés, hogy ez csak átmeneti lesz-e?


A kínai események mellett eltörpültek a japán inflációs adatok. A maginfláció szeptemberben tovább kúszott felfelé a vártnak megfelelő 1%-ra a korábbi 0,9%-ról.

Határidős piacok

A határidős indexek többsége a pozitív tartományban volt ma reggel. Európában a spanyol és az olasz határidők voltak mínuszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben