Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Bernanke bejelentette a QE3-at

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 14.   08:45

Meglocsolta a Fed a piacokat, havi 40 milliárd dollárnyi jelzálogkötvényt vásárol. Ezzel alacsonyan tarja a jelzálog hozamokat, vagyis „olcsóbban” (kisebb kamattal) lehet ingatlanokat venni. Így az ingatlanpiac segítésén keresztül, meg a többletként megjelenő pénz segítségével stimulálja a gazdaságot egészen addig, amíg a munkaerő piacon a javulást nem látja. Egyes...

Meglocsolta a Fed a piacokat, havi 40 milliárd dollárnyi jelzálogkötvényt vásárol. Ezzel alacsonyan tarja a jelzálog hozamokat, vagyis „olcsóbban” (kisebb kamattal) lehet ingatlanokat venni. Így az ingatlanpiac segítésén keresztül, meg a többletként megjelenő pénz segítségével stimulálja a gazdaságot egészen addig, amíg a munkaerő piacon a javulást nem látja. Egyes piaci szakértők szerint a Fed addig önti a piacra a pénzt, amíg a most 8,1%-os munkanélküliségi ráta 7% alá nem csökken. A lényeg az, hogy ez egy nagyon erős lépés, elég erős támasz a gazdaságnak, amelynek vége ráadásul a gazdasági fellendülés kezdetéhez kapcsolódik. Most akkor mit várunk a piacon? A DAX esetében első körben a 7.600 pont körüli lokális csúcs tesztelését néhány napon belül, onnan jöhet egy esetleges korrekció, amelyben a 7.200 pont a természetes támasz. A BUX esetében a 19.400 pontos szint tesztelését tartjuk valószínűnek, onnan várható egy korrekció, amelyben a természetes támasz 18.500 pont körül van. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fent említett támaszokig visszaesnek az indexek. Mindenesetre szerintünk egyre közelebb kerülünk a válság megoldásához, ami azt jelenti, hogy visszatérhetnek a válság előtti árazások. Azok pedig jóval magasabban vannak, mint a jelenlegi szintek.
Piaci áttekintés
- Megörültek a Fed döntésnek a piacok tegnap
- Az arany és az olaj árfolyama is rallyzott tegnap
- Nagyot gyengült a dollár
- Kitörő lelkesedés a Távol-Keleten
- Emelkedésre számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A kezdeti stagnálás után lendületes emelkedés bontakozott ki a tengerentúlon, miután a Fed újabb monetáris lazítást (QE3) jelentett be. Az indexek nagyot emelkedtek zárásig (Dow 1,55%, Nasdaq 1,34%, S&P500 1,63%).
- A Fed tegnap újabb eszközvásárlási programot jelentett be. A program szerint havi szinten 40 milliárd dollár értékben vásárol majd a jegybank jelzálog fedezetű (MBS) értékpapírokat. Bernanke azt is mondta, hogy az alacsony kamatpálya 2015 közepéig fennmaradhat, eddig 2014 végéről beszéltek a jegybankárok. A QE3 futamidejét nem jelölte meg a jegybank, ezért az értékpapír vásárlásokat addig folytatják, amíg nem élénkül kellő mértékben a gazdaság.
- Az Operation Twist nevű program is életben maradt, melynek keretében 667 milliárd dollár értékű rövid kötvényt cserél hosszú lejáratúra. Mindezt azért, hogy a hosszú futamidejű hitelek kamatai tovább mérséklődjenek.
- A gazdasági kilátásokat is javította a Fed, 2013-ra a korábbi 2,2-2,8% helyett 2,5-3%-os gazdasági növekedést vár a jegybank.
- Az összes szektor pluszban zárta a kereskedést, a nyertesek a pénzügy és az alapanyag (2,6%) szektorok voltak tegnap.
- Múlt héten 382 ezerre emelkedett a frissen regisztráló álláskeresők száma, ami rosszabb a várakozásoknál, mert az elemzők 370 ezerre számítottak.
- Ma is lesznek fontos makroadatok a tengerentúlon, az ipari termelés augusztusi értékét, a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi, és a fogyasztói árindex júliusi értékét publikálják a délutáni órákban.
- Ma kezdődik a két napos Ecofin ülés Cipruson.
Olaj, arany
- Az olaj árfolyama felrobbant tegnap, a nap elején a 200 napos mozgóátlagig süllyedt a kurzus, ahonnan elrugaszkodott felfelé és 1,34%-kal 98,3 dollárig emelkedett a 97 dolláros nyitást követően. A reggeli órákban is tovább emelkedett a kőolaj, több mint 1%-kal került feljebb és 99,3 dollárig emelkedett.
- Három nap oldalazást követően kitört felfelé az arany árfolyama, és több mint 2%-kal 1.767 dollárig emelkedett 1.730 dollárról. A reggeli órákban is tart az emelkedés, 0,5%-kal 1.776 dollárig menetelt felfelé a kurzus.
Devizák
- Bernanke bejelentette a QE3 gazdaságélénkítő programot, melynek keretében havonta 40 milliárd dollár értékben fog a Fed jelzálog fedezetű értékpapírokat vásárolni, ráadásul a programnak nem szabtak konkrét időkorlátot, hanem a munkaerőpiac állapotához kötötte azt Bernanke. A monetáris lazítás jótékonyan hat a gazdaságra és a tőzsdékre, de gyengíti a dollárt. Az EUR/USD árfolyama a nyitó 1,2900-ról 1,2991-ig emelkedett tegnap, és a ma reggeli órákban is tovább folytatta az emelkedést, reggel 8 órakor 1,3039 volt az árfolyam.
- A forint erősödni tudott a tegnapi nap folyamán. Az EUR/HUF árfolyam csökkenése a délutáni órákban kezdődött és a nyitó 282,89-es értékről 281,37-re változott a kurzus.
Távol-Kelet
- Ázsiában is jelentős emelkedés indult a régóta várt QE3 bejelentésére. A Nikkei 2,11%-ot, a Hang Seng 2,87%-ot, míg a Shanghai index 0,69%-ot emelkedett.
- Elsősorban a technológiai cégek teljesítettek jól a kereskedésben. A Canon és a Sony is egyaránt 3,68%-ot, a Toshiba pedig 3,54%-ot emelkedett.
- A Nintendo 2,04%-ot emelkedett, miután bemutatta az új Nintendo Wii játékkonzolt.
Határidős piacok
- Pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Második szakaszába lépett a MOL új központjának kialakítása, ugyanis a cég 80 szakértői pozíciót hirdetett meg. Árfolyamhatásra nem számítunk.
Gazdasági hírek
- Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója Washingtonban azt mondta, hogy még nincs pontos dátum a magyar hiteltárgyalások folytatására.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben