Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma dönt az S&P

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 17.   08:55

Erste kommentár Hosszú idő után újra javulhat Magyarország hitelezési minősítése, a ma este várható S&P döntést követően. A magyar gazdaság már jó ideje dinamikusan bővül, miközben a...

Erste kommentár

Hosszú idő után újra javulhat Magyarország hitelezési minősítése, a ma este várható S&P döntést követően. A magyar gazdaság már jó ideje dinamikusan bővül, miközben a költségvetés még annál is régebb óta van a 3% hiányszint alatt. Sőt, a kormányzati tervek szerint néhány éven belül jöhet a null szaldó. S akkor arról ne is beszéljünk, hogy a válság kitörése óta a folyófizetési mérleg pozitív tartományban tartózkodik, mégpedig nem is kicsit. Igaz az utóbbi időben az élénkülő belső fogyasztásnak köszönhetően ez a többlet csökkent. Mindeközben az államadóság is évről évre csökken, s közeledik a 70 százalékhoz. Egy szó mint száz, mostanra nagyon megérettünk a felminősítésre, amely már két lépcsőt jelentene a befektetési kategória határa fölött. Ráadásul a BBB- jelenlegi minősítésünk pozitív kilátással van ellátva az S&P-nél. Mivel a felminősítés már régóta érik, s valójában a piac már be is árazta korábban, ezért egy pozitív bejelentés esetén is csak esetleg pici hatásra számítunk, mind a kötvény, mind a részvénypiacon.


Mindeközben a piac a szemét a Richterre veti. Egyes hírek szerint ma dönt az FDA az Esmya amerikai bevezetése kapcsán. Ugyanakkor ne lepődjünk meg ha ez nem feltétlenül ma történik meg, hiszen az amerikai hatóság korábban annyit mondott, hogy augusztus végéig dönt. Ne feledjük, egy pozitív döntés, akár 10-20 millió dollárral is növelheti a Richter jövő évi eredményét, amely néhány év alatt akár tízszeresre is növekedhet. vagyis fontos döntés előtt állunk, amelynek a potenciális pozitív hatása igazándiból nincs, vagy csak nagyon picit van benne a részvényárban.


Az OTP árfolyamát megtámasztotta Csányi Sándor, hiszen a hozzáköthető Sertorius alap megint vásárolt részvényeket, 10 000 forint alatt. ezzel jelezve azt, hogy ennél értékesebbnek tartják a cég részvényeit. Nem is maradt el a piaci reakció. nagyot ment tegnap a bank papír.


A mai napon a várható negatív kezdést követően emelkedhet a DAX és a BUX is a pozitív tartományban zárhatja a napot.


 

Korrekció a félvezetőszektorban

Nagyjából megtartották a nap eleji pluszokat a vezető amerikai indexek a tegnapi kereskedés folyamán. A Dow részben a Walmart 9%-os emelkedésének köszönhetően 1,6%-kal került feljebb, míg az S&P500 0,8%-ot, a Nasdaq 0,4%-ot erősödött.


A vártnál gyorsabban fogyott el a kriptodeviza-bányászok kereslete az Nvidia videokártyái iránt, csupán 18 millió dollárnyi árbevételt realizáltak innen a várt 100 millió (!) dollárral és az előző havi 289 millió dollárral szemben. A váratlanul alacsony kereslet hatására a menedzsment ezentúl nem számol a kriptodevizák piaca felől érkező kereslettel előrejelzéseiben. Jó hír azonban, hogy a vállalat főbb piacai (nagy teljesítményigényű számítógépes játékokhoz használt videokártyák, mesterséges intelligencia, önvezető autók, adatközpontoknál használt videokártyák) továbbra is nagyon erősek, így a 3,1 milliárd dolláros árbevétel a negyedévben megfelelt a várakozásoknak. A számítógépes játék üzletág 52%-kal növekedett év/év alapon, míg az adatközpont üzletág 82%-kal. Ez pedig azért is jó hír a cégnek, mert a számok arra utalnak, hogy a kriptodeviza-bányász piac összecsuklása után sem estek egyelőre érdemben a grafikus kártyák árai, amitől többen tartottak. A következő negyedévre 3,25 milliárd dollár +/-2%-os árbevételt vár a cég, ami kisebb mértékben alulmúlja a 3,35 milliárd dolláros elemzői konszenzust. A gyengébb várakozásra és a kriptopiac gyengeségére beadták a részvényeket piaczárás után közel 5%-kal, azonban érdemes észben tartani, hogy a főbb üzletágak továbbra is nagyon erősek.


Gyenge várakozást közölt a félvezetőgyártáshoz szükséges eszközöket előállító Applied Materials a most folyó negyedévre. A vállalat 3,85-4,15 milliárd dollár közötti árbevételt vár, ami még a legpesszimistább elemzői becslést is alulmúlta. A konszenzus 4,45 milliárd dollár volt. Ez egyébként nagyban egybecseng a rivális Lam Research korábbi jelentésével, akik a most folyó negyedévre szintén visszafogott kereslet várnak, ezt követően azonban visszapattanással számolnak. Az Applied Materials gazdasági harmadik negyedéves számai megfeleltek a konszenzusnak 1,2 dolláros tisztított EPS-sel és 4,5 milliárd dolláros árbevétellel. A vállalat jelentéséből, illetve a memóriachipek átlagos értékesítési árának lecsorgásából azt láthatjuk, hogy tovább tart a korrekció a félvezetőpiacon, ami továbbra is nyomás alatt tartja a nagyobb nevek árfolyamát. Többen attól tartank, hogy a piac elérte a csúcsát és egy komolyabb visszaesés jöhet, azonban az olyan destruktív technológiák, mint a mesterséges intelligencia vagy a felhőalapú szolgáltatások hosszabb távon stabil keresletet szolgáltathatnak a memóriachipek iránt. Emellett az Applied Materials jelentéséből is az látszik, hogy a félvezetőgyártók ezúttal nem akarnak őrült módon túlköltekezni, hanem hosszabb távra gondolkodnak, ami szintén azt sugallja, hogy még korai lehet farkast kiáltani. Jelenleg azonban még nem látszanak fordulat jelei a szektorban, így rövidtávon további lecsorgás jöhet.


Donald Trump is pozitívan értékelte, hogy Kína egy külön delegációt küld augusztus végén az USA-ba a kereskedelmi tárgyalások folytatása érdekében. Eközben az újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importra kivetendő vám konzultációs periódusát meghosszabbították, így azok legkorábban szeptember 6-án léphetnek életbe.


4,5%-kal emelkedtek tegnap a Teva részvényei az amerikai piacon, miután az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) elsőként hagyta jóvá nekik az EpiPen nevű készítmény első generikus változatát. A szert hirtelen fellépő allergiás reakciók esetén fecskendezik a betegbe.


 

Senki sem akar japánban kötvényt kibocsátani

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai indexek. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,4%-ot csökkent.


Augusztusban eddig mindössze 25 milliád jen, átszámítva 225 millió dollárnyi vállalati kötvénykibocsátásra került sor Japánban. Ez a legalacsonyabb érték 1999 óta, amíg visszanyúlik a Bloomberg idősora. Mindössze 4 vállalat bocsátott ki kötvényeket. A nyár egyébként is gyenge szokott lenni, de ez 90%-os visszaesést jelent, amiben a japán jegybank kommentjei, majd finomhangolt monetáris politikája miatt megnövekedett kötvénypiaci volatilitás játszott szerepet.


 

Határidős piacok

Vegyes értékeket mutatnak ma a határidős piacok.


 

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben