Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Ománban kutat a MOL

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 10.   09:16

Jelentős emelkedési hullámot láthattunk a múlt hét végén, a Mario Draghi-féle terv bejelentést követően. Ezen a héten figyelhetjük a német alkotmánybíróság döntését az ESM ügyében, amely szerdán várható. EU politikusok meg vannak győződve, hogy pozitív lesz a döntés. Csütörtökön pedig Ben Bernanke szavait várhatjuk izgalommal a QE3 ügyében. Vagyis nyugodtan lehet...

Jelentős emelkedési hullámot láthattunk a múlt hét végén, a Mario Draghi-féle terv bejelentést követően. Ezen a héten figyelhetjük a német alkotmánybíróság döntését az ESM ügyében, amely szerdán várható. EU politikusok meg vannak győződve, hogy pozitív lesz a döntés. Csütörtökön pedig Ben Bernanke szavait várhatjuk izgalommal a QE3 ügyében. Vagyis nyugodtan lehet korrekció a hét első napjaiban, de annak nem kéne jelentősnek lennie, hiszen számos index csak most hagyott el fontos szintet. A DAX például a 7 195 pontos szintet törte át, az S&P500 4 éves csúcsot küzdött le, míg a BUX a 200 napos mozgóátlag fölött vágtázik. Ugyanakkor a BUX gyakorlatilag be is ütötte a fejét pénteken a 18.400-18.500 pont körüli ellenállásba annak ellenére, hogy „csak” 18.335 pontig emelkedett nap közben. Ugyanakkor nem igazán kellene már 18.000 pont alá mennie az indexnek. Ezért ma moderált korrekcióra számítunk, amit a túlvett rövidtávú indikátorok is megerősítenek. Viszont a hét második felében további emelkedésre kell számítanunk, ha a német alkotmánybíróság „jól” dönt és Bernanke is megsegít bennünket.
Piaci áttekintés
- A gyenge foglalkoztatottsági adatok ellenére emelkedtek az indexek
- Jelentős emelkedés a nyersanyagok piacán
- Megnyugodott a forint piaca
- Vegyes kép Ázsiában
- Ománban kutat a MOL
- A múlt hét végi rally után ma korrekcióra számítunk

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A gyenge tengerentúli makroadatok ellenére emelkedéssel zártak a vezető indexek (Dow 0,11%, Nasdaq 0,02%, S&P500 0,4%).
- A szektorok közül az alapanyagok (2%) és az energia (1,8%) vezette az emelkedést.
- Pénteken fontos adatok érkeztek a munkaerőpiacról. A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása augusztusban 96 ezerrel emelkedett a várt 130 ezer helyett. A munkanélküliségi ráta 8,3%-ról 8,1%-ra csökkent, miközben az elemzők stagnálásra számítottak.
- A német ipari termelés jobb lett a vártnál júliusban, és felfelé módosították a júliusi adatokat.
- A Barclays 31-ről 23 dollárra csökkentette a Facebook célárfolyamát, az ajánlást egyenlő súlyozáson tartotta az elemző.
- Érdemes egy pillantást vetni a Google árfolyamára, mely 700 dollár fölé, közel 5 éves maximumra kapaszkodott pénteken.
- Ma nem lesznek fontos makroadatok sem a tengerentúlon sem az eurózónában.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama jelentős mértékben, 1699,398-ról 1735,65-ra emelkedett.
- Az olaj szintén emelkedni tudott. Az árfolyam a 30 napos mozgóátlagról fordult és egészen a 200 napos mozgóátlagig emelkedett. A nyitó 94,7 dolláros árfolyamról 96,42-ig emelkedett a kurzus.
- Az emelkedésben mindkét nyersanyagot segítette a vártnál gyengébb amerikai munkapiaci adat, ugyanis ez ismételten növelheti a QE3 esélyét, ráadásul az európai intézkedések hosszútávon továbbra is növelik az olaj iránti keresletet.
Devizák
- A csütörtöki jelentős forintgyengülés után péntekre megnyugodott a hangulat és erősödni tudott a forint árfolyama. Ennek következtében az árfolyam 286,77-ről 284,65-re csökkent. A pénteki forint erősödést segítette, hogy Orbán Viktor a reggeli rádióműsorban nem zárkózott el annyira élesen az IMF megállapodástól, mint tette azt csütörtökön.
- Jelentős elmozdulás volt látható a pénteki kereskedés során az EUR/USD árfolyamában. Az árfolyam a kezdeti 1,2631-ről 1,2816-ra változott. Az elmozdulás hátterében az állt, hogy míg Amerikából kedvezőtlen munkapiaci adatok érkeztek, addig Németországból a vártnál jobbakról számoltak be. Amerikában a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a várt alatti mértékben növekedett. Közben Németországból az ipari termelés és az export is a vártnál jobb lett, ráadásul előbbi növekedni tudott a prognosztizált csökkenés helyett.
Távol-Kelet
- Meglehetősen vegyesen alakultak a Távol-Keleten a vezető indexek teljesítményei. A Shanghai index 0,24%-kal emelkedett, a Nikkei 0,04%-kal, míg a Hang Seng index 0,07%-kal csökkent.
- Számos gazdasági adat jelent meg ma reggel a Távol-Keletről. Kínában a várt 2,9% helyett csak 2,7%-kal növekedett az export. Ugyanakkor az import a várt 3,5%-os növekedés helyett 2,6%-kal csökkent. A külkereskedelmi többlet összességében a vártat meghaladó mértékben növekedett.
- Japánban publikálták a végleges második negyedéves GDP növekedési adatot, ami a várt 1% helyett 0,7% lett. Közzétették a fogyasztói bizalom alakulását is, melyben növekedés látható, szemben a várt csökkenéssel, de továbbra is messze elmarad az 50-es értéktől.
- Indiában csökkenő autókeresletről számoltak be.
- Ausztráliában hó/hó alapon 1%-kal csökkent a lakáscélú hiteligénylések száma.
Határidős piacok
- Vegyes a ma reggeli kép a határidős piacok esetében, azonban az indexek többsége a negatív tartományban tartózkodik.
Vállalati hírek
- A MOL ma reggel jelentette be, hogy kutatási és termelés-megosztási szerződést írt alá az ománi szultánsággal. A 66-os blokk, melynek alapterülete 5.000 négyzetkilométer, a szaúdi határ mellett fekszik, és jó infrastruktúrával rendelkezik. A térségben több hasonló geológiai szerkezetű területen is voltak már találatok. A kutatási program 4+2 évig tart, ennek első felében szeizmikus méréseket végeznek és két kutatófúrást mélyítenek le. A MOL 2006 óta végez kutatási tevékenységet az országban a 43b blokkban, ahol most kezdi az első kutatófúrás lemélyítését. A hír kedvező, de árfolyamhatással nem számolunk.
- Az OTP 2012. szeptember 7-én 10.123 darab törzsrészvény értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.379.249 darabra (1.56%) változott.
- A PannErgy befejezte a harmadik visszasajtoló kút fúrását Miskolc melletti Kistokajban. Az 1.058 méter mély kút fúrását rekordidő (három hét) alatt fejezték be. Jelenleg két termelő kút és három visszasajtoló kút áll készen, a cég a felszíni létesítményeket építi. A távfűtés számításaink szerint a negyedik negyedévben indulhat el, de várhatóan csak a fűtési szezon október közepi indulása után. A hír kedvező, de árfolyamhatással nem számolunk.
- A korábbi 5,33%-ról 4,9%-ra csökkentette E-Star részesedését az Aegon alapkezelő.
Gazdasági hírek
- Orbán Viktor a hétvégi kötcsei találkozón elmondta, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott IMF kritériumok nem a sajtó által idézett levélből, hanem egy másik dokumentumból származnak. Hozzátette, hogy a kormány a következő 7-10 napban alternatív javaslatokat dolgoz ki a Valutaalapnak, hiszen jó megállapodást szeretnénk tető alá hozni.
- Rogán Antal frakcióvezető egy interjúban elmondta, hogy a kormány kész visszavonni a jegybankra kivetendő tranzakciós adót, ha az IMF és az EU ragaszkodik hozzá.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben