Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Triplázott a Richter, terjeszkedik az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 2.   09:28

Erste kommentár Bár a Richter második negyedéves árbevétele elmaradt a várakozásunktól, de az üzemi eredmény és az adózott eredmény is felülmúlta azt, így pozitív...

Erste kommentár

Bár a Richter második negyedéves árbevétele elmaradt a várakozásunktól, de az üzemi eredmény és az adózott eredmény is felülmúlta azt, így pozitív meglepetésről beszélhetünk, amire a nyitásban pozitív árfolyam reakció volt tapasztalható. Az Esmya árbevétele nagyon hiányzott Európából, ahol az árbevétel 11,5%-kal esett vissza, ezt azonban nagyjából sikerült ellensúlyoznia a rendkívül erős amerikai értékesítésnek a Vraylar kapcsán és a megugró kínai értékesítésnek.


A költségcsökkentési program, a visszavágott K+F kiadások és egy egyszeri mérföldkő bevétel miatt az üzemi eredmény 8,3%-kal bővült és felülmúlta várakozásainkat. A pénzügyi eredmény is a vártnál nagyobb nyereséget mutatott a kedvező devizapiaci mozgások miatt, így az adózott eredmény 24,3 milliárd forint lett, szinte triplája az egy évvel korábbi értéknek.


A mai sajtótájékoztatón illetve elemzői tájékoztatón újabb információt kaphatunk a társaság 2018-as kilátásairól. Mivel az Esmya engedélyét illetően megszületett a végleges európai hatósági döntés, így talán már erre vonatkozóan is fogalmaznak meg értékesítési várakozást.


A negyedéves eredményben közzétett tulajdonosi szerkezet alapján nem történt jelentős változás, a nagy tulajdonosok változatlan részesedéssel rendelkeznek, igaz a tulajdonosi szerkezet a június végi állapotot tükrözi. Így továbbra sem tudjuk, hogy kinek az eladásai állhattak a részvény júliusi mélyrepülése mögött.



Az OTP ma reggel hivatalosan is bejelentette, hogy Bulgáriában és Albániában is terjeszkedik. Mindkét esetben a Societe Generale helyi bankját vásárolja meg. Bulgáriában már eddig is a második legnagyobb szereplő volt az OTP, de azzal, hogy megveszi a 7. legnagyobb, 6,7%-os piaci részesedéssel rendelkező bankot, piacvezetővé válhat.


Albánia esetében egy új piacra lép be a bank és a tranzakcióval az OTP az 5. legnagyobb bank lesz, közel 6%-os piaci részesedéssel.


A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2018. negyedik negyedévében kerülhet sor a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvényében.


A tranzakció mellett a Societe Generale és az OTP tárgyalásokat folytat egy együttműködési megállapodás megkötéséről, kölcsönös szolgáltatások (elsősorban befektetési banki, tőkepiaci, finanszírozási és nemzetközi banki) nyújtására Albániában, Bulgáriában, Horvátországban és Magyarországon is.


Bár a tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, úgy véljük, hogy könyvszerinti érték környékén, kedvező esetben némileg az alatt kerülhetett sor a tranzakcióra. A terjeszkedés mindenképpen pozitív az OTP számára, hiszen a bolgár leánybank eredményei eddig is kiemelkedően jók voltak a csoporton belül, tavaly például 20%-os tőke arányos nyereséget tudott felmutatni. Az OTP tőkehelyzete pedig könnyedén lehetővé teszi a tranzakciót. Összességében úgy véljük, hogy a tranzakciók értékteremtők a részvényesek számára.


Az OTP és a Richter hírt is pozitívan értékeljük, ráadásul még a MOL júliusi finomítói marzsai is pozitív meglepetést okoztak, így a magyar piac a negatív nemzetközi környezet ellenére is megpróbálkozhat az emelkedéssel, de minimum felülteljesítő lehet. A MOL holnap hajnalban teszi közzé II. negyedéves eredményét.

Jó eredmények közepette kevésbé stresszel Elon Musk

Vegyesen szerepeltek tegnap a vezető amerikai indexek. Az Apple jó teljesítménye segített a technológiai papíroknak, így a Nasdaq 0,5%-kal zárt feljebb. A várttól elmaradó ISM feldolgozóipari index korrekciót hozott az ipari részvényekben, ami főként a Dow-n éreztette hatását, az index végül 0,3%-os mínuszban zárt. Az S&P500 0,1%-kal került lejjebb.


Noha továbbra is nagyon magas szinten alakult az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe az USA-ban júliusban, az 58,1 pontos érték elmarad az 59,4-es konszenzustól és komolyabb visszaesés az egy hónappal ezelőtti 60 feletti értékhez képest. Az új megrendelések komponens 60,2 pontra esett a korábbi 63,5 pontról, ami szintén komolyabb egyszeri visszaesést mutat és több mint egy éves mélypontot jelent. Az ISM közgazdásza szerint egyre több amerikai cég bizonytalan a jelenlegi kereskedelmi feszültségek közepette a beruházásait illetően, illetve egyre többen mérlegelik, hogy az USA-n kívül bővítik kapacitásaikat a vámok elkerülése érdekében. Ez minden bizonnyal Trumpra sem vet jó fényt, így egyre jobban sürgeti az idő, hogy tető alá hozza a megállapodást Kínával.


Kína mellett a török kapcsolatokban is nő a feszültség, miután tegnap az USA szankciókat jelentett be két török miniszter ellen is, akik fontos szerepet játszottak egy amerikai lelkész letartóztatása és fogva tartása során.


A nagy autógyártók többsége visszaeséssel szembesült júliusban az amerikai autópiacon, miután 55 hónap után először visszavágták az adott engedmények mértékét. Évesített alapon 16,8 millió autót adtak el az előző havi 17,2 milliót követően, ami nagyjából megfelelt a konszenzusnak. Ugyan a General Motors már nem teszi közzé hivatalosan a számait, de belső források szerint 3,3%-kal esett az értékesítése. A Fordnál is hasonló mértékű visszaesés volt látható, míg a Fiat Chrysler felfelé lógott ki a sorból közel 6%-os év/év alapú emelkedéssel, ami a várakozás nagyjából kétszerese.


A vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamaton tegnap zárult ülésén a Fed, sőt előző közleményének szövegezése is szinte változatlan maradt. A jegybank az erős gazdasági növekedés közepette továbbra is fokozatosan tervezi emelni az alapkamatot, aminek következő felvonása szeptemberben várható.


Ugyan a vártnál kissé nagyobb (3,06 vs 2,90) egy részvényre jutó veszteséget tett közzé a Tesla a második negyedévben, a várt 900 millió dollárral szemben csupán 740 millió dollárnyi készpénzt égetett el a cég. Eközben a Model 3 gyártási üteme továbbra is jól halad, júliusban többször elérte a heti 5.000-es értéket. Musk szerint augusztus végére ez heti 6.000-re növekedhet, míg 2019-re elérheti a 10.000-es értéket. Ezt egyébként korábban már 2018 végére várta a cég, így a jó jelentésben elbújtatott egy kis negatívumot. És ez nem csak az egyetlen ilyen, 2020-ra most már csak évi 750.000 autó legyártását tervezi a cég az eddig várt 1 millióval szemben. Véleménye szerint, ha a Model S és X-szel együtt képes lesz 7.000 autót hetente legyártani a cég, akkor hosszú távon profitábilissá válhat, erre pedig már a következő negyedévben sor kerülhet. Ezt illető várakozásait Elon Musk megerősítette a jelentést követő elemzői tájékoztatón, ahol a korábbiakkal ellentétben most kifejezetten illedelmes és türelmes volt az elemzőkkel. A befektetők fellélegeztek a gyorsjelentés és az azt követő elemzői tájékoztató hatására, ezzel 9%-ot emelkedtek a részvények piaczárás után.

Trump még nagyobb vámokkal sújtaná Kínát

A kereskedelmi háború újabb fejleményei sokkolták az ázsiai befektetőket. A Nikkei 1%-ot, a Hang Seng 2,1%-ot, a Shanghai index 2,3%-ot esett.


Trump a korábbi 10%-os vám helyett már 25%-os vámmal fenyegeti Kínát, amit 200 milliárd dollár értékű kínai eredetű import termékre vetnének ki. Meg nem erősített hírek már korábban beszámoltak erről a lehetőségről, de most először beszélt róla személyesen Trump.


A 10 éves japán államkötvények hozama tovább robogott felfelé és ma már 15 bázispont környékén járt, így a japán jegybanknak ismét nem volt mit tennie, újabb kötvényvásárlási aukciót hirdetett.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Júliusban nőtt a MOL finomítói marzsa

A MOL közleménye szerint júliusban 6 dollár/hordóra nőtt a finomítói marzs a június 5,3 dollár/hordóról. A petrolkémiai marzs 389 euró/tonnára esett viszont az előző havi 401 euró/tonna szintről. A MOL finomítói nyeresége javul, ami pozitív hír és várhatóan jó harmadik negyedévet jelent az olajipari társaság számára.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben