Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Az EKB ülésre figyel ma mindenki

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 6.   09:24

Felvirradt ugyan a nagy nap, hiszen ma lesz az EKB döntés, de már tegnap sokat megtudhattunk informális csatornákon keresztül. Sterilizált, korlátlan kötvényvásárlást be nem jelentett kamatplafonnal szeretne az EKB bevezetni, több meg nem nevezett informátor szerint. Ugyan a sterilizált akció azt jelenti, hogy az akciót ez limitálja is, vagyis nem korlátlan, hiszen a...

Felvirradt ugyan a nagy nap, hiszen ma lesz az EKB döntés, de már tegnap sokat megtudhattunk informális csatornákon keresztül. Sterilizált, korlátlan kötvényvásárlást be nem jelentett kamatplafonnal szeretne az EKB bevezetni, több meg nem nevezett informátor szerint. Ugyan a sterilizált akció azt jelenti, hogy az akciót ez limitálja is, vagyis nem korlátlan, hiszen a pénzmennyiség nem növekedhet, de így is jelentős lépés lenne. A mai EKB üléssel kapcsolatban nem csak a beavatkozást és annak részleteit, de 25 bázispontos kamatcsökkentést is vár a piac. A jövő héten (12-én) pedig a német alkotmánybírósági döntésen izgulhatunk (alkotmányos-e a német részvétel az ESM-ben), majd a Fed-re figyelhetünk 13-án. Ha mindenhol meglenne a várt lépés a gazdaságélénkítés szempontjából, akkor is kérdő szemünket még Kínára vetnénk, hiszen ott is várunk valamiféle további lazítást a gazdaság élénkítése céljából. Mindeközben a részvényindexek többsége korrekcióban van, amely azért egy-két héten belül véget érhet. Ez nem igaz a BUX-ra, amelyen a korrekció már napokkal ezelőtt véget ért, s az index jól is viselkedik, ugyanis a zavaros, vagy talán inkább negatív nemzetközi hangulatban is rendre emelkedni tud az index.
Piaci áttekintés
- Kivárás a mai EKB ülés előtt
- Emelkedik az arany, stagnál az olaj
- Jelentős napon belüli gyengülés a forint piacán
- Mérsékelt elmozdulás a Távol-Keleten is
- Szinten maradó árakra számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Tegnap sem voltak nagy izgalmak a tengerentúli piacon, az indexek oldalazással zárták a kereskedést. A múlt heti Jackson Hole-i beszéd nem mutatott irányt a piacoknak, továbbra is tart a sávozás, a befektetők a mai EKB kamatdöntő ülésre koncentrálnak. Fontos makroadat nem érkezett tegnap, vállalati fronton viszont nem volt unalmas a kereskedés (Dow 0,09%, Nasdaq -0,19%, S&P500 -0,11%).
- A vezető szektor az alapanyag volt (0,4%), a vesztesek közé tartozott a közszolgáltatás (-0,4%) és az ipar (-0,4%).
- Tegnap nem érkezett fontos makroadat, a mai EKB ülésre koncentrálnak a befektetők, ahol Mario Draghi elnök újabb kötvényvásárlási programot jelenthet be. (A sajtótájékoztató 14:30-kor lesz, a piac 25 bázispontos csökkentésre számít). Draghi tegnap arról beszélt, hogy az EKB nem határozna meg felső limitet, korlátlan méretű, sterilizált kötvényvásárlásról beszélt. Az EKB hozamplafont sem tűzne ki, amely mellett beavatkozna. Az intézkedéseknek azonban erős feltételei vannak, a jegybank csak akkor avatkozik be, ha a tagállam teljesíti a mentőcsomag feltételeit.
- A szállítmányozó FedEx árfolyama 2%-ot veszített értékéből tegnap, ami annak köszönhető, hogy a vállalat profit warningot tett közzé. A cég negyedéves profitja alacsonyabb lesz a menedzsment korábbi várakozásánál, amit a globális gazdaság lassulásával magyaráznak.
- A Facebook árfolyama 4,8%-ot rallyzott, miután kiderült, hogy Zuckerbeg legalább egy évig nem ad el egyetlen részvényt sem. Októberben nyílik lehetősége a bennfentesek újabb körének, hogy a részvénykibocsátás óta először részvényt adjanak el.
- Ma a szokásos heti munkanélküli segélykérelmeket publikálják a tengerentúlon, de az ISM index augusztusi értékét is megtudhatjuk, holnap pedig fontos munkapiaci adatokat fogunk majd látni.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama oldalazott tegnap, a reggeli órákban megindult felfelé és áttörte az 1.700 dolláros szintet, és 1.704 dollárig emelkedett.
- Az olaj árfolyama csökkenéssel kezdte a tegnapi kereskedést, és 95,6 dollárról 94,2 dollárig süllyedt, majd 95,6-ig emelkedett vissza zárásra. A reggeli órákban kis emelkedés látható, 96 dollár fölé kapaszkodott a kurzus.
- Ma publikálják a készletadatokat a tengerentúlon, olaj terén közel 5 millió hordós csökkenésre, kőolaj terén pedig 3 millió hordós csökkenésre számítanak az elemzők.
Devizák
- A tegnapi kereskedés során a forint átmenetileg jelentősen gyengült az euróval szemben és a kezdeti 284,19-es árfolyam után 286,58-on is járt, azonban zárásra megnyugodtak a kedélyek és az árfolyam is visszakorrigált 284,56-ig. A gyengülés hátterében egy híresztelés állt, ami szerint szeptember végén Magyarország ellen ismételten kötelezettségszegési eljárást indítana Brüsszel.
- Ma tartja ülését az EKB, melyen a várakozások szerint a 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett kötvényvásárlási programot is hirdethet. A tegnap kiszivárgott részletek szerint a kötvényvásárlási program sterilizált módon valósulna meg, vagyis nem kerülne pótlólagos likviditás a gazdaságba. Ez kedvező az euró számára, ugyanis a gazdaság állapotán a pénzmennyiség megváltoztatása nélkül javít. A tegnapi kereskedés során az árfolyam 1,2566-ról 1,2601-re változott.
Távol-Kelet
- Amerikához hasonlóan Ázsiában is csak kismértékben változtak az indexek értékei a mai EKB ülés előtt. A Nikkei 0,08%-kal, a Hang Seng pedig 0,03%-kal csökkent. A Shanghai index ugyanakkor 0,54%-kal emelkedett.
- Ma reggel publikálták a végleges második negyedéves dél-koreai GDP adatot, ami év/év alapon 2,3% lett szemben az előzetesen közzétett 2,4%-os értékkel. Ausztráliából munkanélküliségi adat érkezett, ami 5,1% lett, szemben az 5,3%-os várakozással és az előző időszaki 5,1%-os értékkel.
- Ausztráliában a Qantas légitársaság 8,18%-ot emelkedett, miután bejelentették, hogy együttműködési megállapodást kötöttek az Emirates Airline-nal. A Sharp viszont 5,74%-ot veszített értékéből, miután a Moody’s rontotta rövid lejáratú kötvényeinek besorolását.
Határidős piacok
- A határidős indexek nagy többsége pluszban van ma reggel.
Vállalati hírek
- A cseh versenyhivatal jóváhagyta, hogy a MOL megvegye a Csehországban 124 kutat üzemeltető PAP Oilt. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk. A megvásárolt cég tavaly 18 millió koronás (kb. 700.000 eurós) üzemi eredményt, 33 millió koronás EBITDA-t és 4,7 milliárd koronás árbevételt ért el. Így a MOL-nak már 149 kútja lesz Csehországban. Ez 5% körüli piaci résesedést jelent, amit a magyar cég 10%-ra szeretne feltornászni. A vételárat nem közölték, szerintünk néhány 10 millió euró lehet. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A MOL horvát leánycége, az INA kötelező érvényű ajánlatott tett az OMV horvát és bosnyák kútjaira. Az OMV Horvátországban 63, Boszniában pedig 28 kutat üzemeltet. Az osztrák cég már korábban közölte, hogy még idén el kívánja adni kúthálózatát. A hír egyelőre nem lesz hatással az árfolyamra. Félünk tőle ugyanakkor, hogy a horvát versenyhatóság megakadályozza a tranzakciót, hiszen a MOL-INA csoport már így is jelentős részesedéssel rendelkezik a horvát benzinkút piacon.
- Tegnap átadták az Egis új analitikai fejlesztő laboratóriumát a cég körmendi gyáregységében. A beruházás összköltsége 600 millió forint, árfolyamhatásra nem számítunk.
- A PSZÁF kötelezte az E-Start, hogy 2012. november 30-ig tegye közzé 2011-es auditált eredményét, egyúttal 2 millió forintra bírságolta a céget.
- Az E-Star szeptember 4-én 350 darab határidős kontraktust zárt 571 forintos áron, és ugyanaznap 35.000 darab saját részvényt értékesített 568 forintos átlagáron.
Gazdasági hírek
- Orbán Viktor őszre várja az IMF megállapodást a készenléti hitelről, ami pozitív hír.
- A jegybankra kivetett pénzügyi tranzakciós adó miatt az EU újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen a szeptember 27-i ülésén. Szerintünk a kormány végül le fog mondani erről az adóról.
- A Magyar Nemzet értesülései szerint az IMF a következő dolgokat szeretné elérni a tárgyalásokon: (i) nyugdíjak csökkentése; (ii) nyugdíjkorhatár növelése; (iii) személyi jövedelemadó emelése; (iv) családi pótlék csökkentése (v) bürokrácia csökkentése; (vi) ingatandó bevezetése (vii) bankadó eltörlése. Számunkra ez a lista kicsit furcsa, ugyanis az IMF nem szokott ilyen részletes kérést tenni. A bankot a makro folyamatok érdeklik, s az elvárt folyamat eléréshez a kormány terjeszt elő intézkedéseket.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben