Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A mai záró szakaszban kerül sor a CECE index átsúlyozására

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. december 20.   09:55

Már csak három napot kereskedünk idén. A mai napon határidős kifutás és CECE átsúlyozás is van a záró árak alapján. Ha ezektől eltekintünk, akkor csendes napra, alacsony forgalomra számítunk. Elég kinézni az utakra, amelyek szinte teljesen üresek voltak ma reggel. Már mindenki az ünnepekre készül. Ez nem csak itthon igaz, hanem a nemzetközi piacokon is. Idén...

Már csak három napot kereskedünk idén. A mai napon határidős kifutás és CECE átsúlyozás is van a záró árak alapján. Ha ezektől eltekintünk, akkor csendes napra, alacsony forgalomra számítunk. Elég kinézni az utakra, amelyek szinte teljesen üresek voltak ma reggel. Már mindenki az ünnepekre készül. Ez nem csak itthon igaz, hanem a nemzetközi piacokon is. Idén valószínűleg már nem fogunk sok mindent látni a piacokon, ennek ellenére azért felfedezhetőek érdekes dolgok. Hosszas vacillálás után (a hosszast értsük jól, hiszen a tapírra sokkal nagyobbat és gyorsabban kellett volna a dollárnak erősödnie) az EUR/USD átesett a 20 napos mozgóátlagon, és közelíti az 1,36-nál levő 30 napos mozgóátlagot, annak áttörése esetén pedig az emelkedő trendcsatorna 1,354-nél levő alsó élében akadhatna meg a dollár erősödése. Az arany lesett a támasz szintre, amely 1.180 pont környékén van, kérdés, hogy innen meg tud-e fordulni. A DAX index tegnap nagyot emelkedett, és nem is akárhogy. Átugrotta a 20 és a 30 napos mozgóátlagot, rést hagyott, és a dinamikus indikátor is vételi jelzést adott. Vagyis brutális erőt mutat az elmúlt napok gyengeségét követően. Ez kissé elbizonytalanít bennünket, de továbbra is azt gondoljuk, hogy (i) valószínűleg eladási pozíciók zárása okozta a nagy emelkedést; (ii) az alapkezelők év végén már nem változtatnak általában a portfóliókon, azaz nem adnak el, de az év elején nagyobb átrendezésbe kezdenek; (iii) az indexek az elmúlt nyolcévi átlagos értékeltség fölött mozognak 10-15 százalékkal. Így valamiféle profit realizálásra számítani lehet az év elején, még akkor is, ha összességében azt gondoljuk, hogy az elkövetkező években, így jövőre is, a részvénypiaci befektetések lesznek a nyerők. Mindenesetre ma is pozitív a hangulat a nemzetközi piacokon, ugyanakkor itthon a CECE átsúlyozásnak lehet negatív hatása.
Piaci áttekintés
- A Dow kivételével eséssel zárták a kereskedést a tengerentúli indexek
- Emelkedett az olaj, esett az arany
- Továbbra is a Fed döntése hatott a piacokra
- Nagyot esett a Shanghai index
- A mai záró szakaszban kerül sor a CECE index átsúlyozására
- Oldalazásra számítunk ma a börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Nem lettek túl fényesek a tegnapi makroadatok, ezért vegyesen zárták a kereskedést az indexek. Egyedül a Dow Jones tudott emelkedni, és sikerült új történelmi csúcsra kapaszkodnia (Dow 0,07%, Nasdaq -0,3%, S&P500 -0,04%).
- A Dow komponensei nagyon vegyesen zárták a kereskedést, a nap nyertese a Chevron (1,3%) lett, a sereghajtó pedig a Microsoft (1%) volt.
- A Philadelphia-i Fed index a várakozásoknál gyengébb lett, az index decemberben az előző havi 6,5 pontról 7 pontra emelkedett, alulmúlva a 10 pontos várakozást.
- A használt lakásértékesítési adat sem lett túl fényes, a legutóbbi 5,12 millióról 4,9 millióra csökkentek az eladott lakások, míg az elemzők 5,02 milliót jeleztek előre.
- A friss segélykérelmek száma is rosszabb lett a várakozásoknál, 336 ezer helyett 379 ezren fordultak kérelemért az USA-ban.
- Ma délután 14:30-kor harmadik negyedéves GDP adatok érkeznek a tengerentúlról.
Európa
- Erőteljes emelkedéssel fejezték be a napot a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,43%, DAX 1,68%, CAC40 1,64%).
- Az Unió által kibocsátott hosszúlejáratú kötvényeket „AAA”-ról „AA+”-ra minősítette le az S&P hitelminősítő.
Olaj, arany
- Emelkedéssel zárta a kereskedést az olaj, de a napon belüli maximumhoz képest erőteljesen visszakorrigált zárásra az árfolyam. A 98 dolláros nyitás után 99,5 dollárig emelkedett az árfolyam, majd 98,7 dollárig esett vissza zárásra.
- Nagyot zuhant tegnap az arany árfolyama, az 1.218 dolláros nyitás után 1.188 dollárig esett az árfolyam, amivel új mélypontra került a nemesfém. A reggeli kereskedésben mérsékelt emelkedés után 1.193 dollárnál jár az árfolyam.
Devizák
- A Fed döntését követően az EUR/USD árfolyama tovább csökkent. Tegnap a 20 napos mozgóátlag szintjére érkezett meg az árfolyam, ma pedig sikerült attól elszakadnia, és folytatta erősödő trendjét a dollár. Reggel 1,363-as árfolyam mellett kereskedtek a devizapárral.
- A forint tegnap felszúrt 300-as árfolyam fölé is, azonban a lélektani szintről fordult az EUR/HUF árfolyama és 299 környékéig csökkent a kurzus.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,07%-kal araszolt felfelé, a Hang Seng index 0,4%-kal csökkent, a Shanghai index pedig 2%-kal zuhant ma reggel.
- A kínai bankközi kamatláb 7,75%-ra emelkedett az egy nappal korábbi 7,06%-ról, ami feszültséget váltott ki a kínai részvénypiacokon.
Határidős piacok
- Optimista hangulat uralkodik a határidős piacokon.
Vállalati hírek
- A Deutsche Telekom 100%-os tulajdonában álló T-Mobile Global Holding Nr. 2 GmbH áttranszferálta a szintén 100%-os DT tulajdonú CMobil B.V. nevű társasághoz a Magyar Telekom 59,21%-át. A Deutsche Telekom közvetett részesedése a Magyar Telekomban nem változott. Az Mtel véleménye szerint a tranzakcióban érintett feleknek nincs vételi ajánlattételi kötelezettsége.
- OTP, FHB: A Népszabadság értesülései szerint a hétfői kormányülésen szó lesz a devizahitelekről. Az újság szerint erre azért lehet szükség, mert a Kúria legutóbbi álláspontja új helyzetet teremt a devizahitelekkel kapcsolatban. Mi továbbra sem számítunk konkrétumokra a kormánytól, hiszen korábban jelezték, hogy a mentőcsomag kidolgozásával megvárják a Kúria jogegységi határozatát.
- A mai záró szakaszban esedékes újrasúlyozás során két új magyar papírral is, a CIG Pannóniával és a Appeninnel bővül a régiós CECE index. Ezzel párhuzamosan csökken a blue-chipek súlya. A MOL-é számításaink szerint 1,5%-ról 1,22%-ra, az OTP súlya 1,58%-ról 1,21%-ra, míg a Richteré 83 bázisponttal 1,21%-ra csökkenhet. Mindenképpen megnövekedett volatilitásra számítunk a záró szakaszban, a MOL esetében akár az átlagos napi forgalom 23%-át kitevő eladási megbízás is érkezhet az egyik legnagyobb index-követő ETF-től.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben