Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Konkrét bejelentést nem tett Bernanke

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 3.   09:10

Ma az amerikaiak is megünneplik a munkát, egy munkaszüneti nappal. Így az amerikai tőzsdék is zárva lesznek ma, s ez megadja az alaphangulatot a világ börzéin. Valószínűleg óvatos, visszafogott kereskedést láthatunk majd. Pénteken Ben Bernanke, Fed elnök pozitív szavai Jackson Hole-ban megadták a piacoknak a kellő hangulatot az elmúlt napok csökkenéseit követően, így...

Ma az amerikaiak is megünneplik a munkát, egy munkaszüneti nappal. Így az amerikai tőzsdék is zárva lesznek ma, s ez megadja az alaphangulatot a világ börzéin. Valószínűleg óvatos, visszafogott kereskedést láthatunk majd. Pénteken Ben Bernanke, Fed elnök pozitív szavai Jackson Hole-ban megadták a piacoknak a kellő hangulatot az elmúlt napok csökkenéseit követően, így nem lennénk meglepve, ha a kereskedés a mai napon is ebben a pozitív modusban folytatódna. Újra nyerő-nyerő szituációt láthatunk ugyanis. Ha javul a makrogazdaság, akkor minden rendben, venni kell a részvényeket. Ha nem javul a gazdaság, akkor viszont jön a stimuláció, s utána fog javulni a gazdaság. Vagyis ekkor is részvényt kell venni. Különben is, a részvények olcsók. Ugyanakkor korrekció van a részvénypiacokon. A BUX esetében ez talán már véget is ért, ha viszont a DAX-ot, vagy az S&P500-at nézzük, akkor ott még időben messzebb vagyunk a korrekciós periódus végétől, legalábbis technikailag. Mindenesetre, ha a korrekciós periódusban az indexek továbbra is jól viselkednek (minimális csökkenés), akkor az jó alap lehet egy erőteljesebb emelkedésre a nem túl távoli jövőben.
Piaci áttekintés
- Emelkedéssel zártak a Bernanke beszéd után a piacok
- Az USA piacai ma Labor Day miatt zárva vannak
- Az olaj és az arany is nagyot rallyzott pénteken
- Stagnált a forint és gyengült a dollár
- Gazdaságélénkítést várnak Kínában is
- A vártnál kisebb veszteség az E-Startól
- Kismértékű emelkedésre számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Bernanke pénteki beszédét pozitívan fogadták a piacok, és zárásig kitartott a jókedv. Labor Day miatt ma zárva lesznek a tengerentúli börzék (Dow 0,69%, Nasdaq 0,6%, S&P500 0,51%).
- Az amerikai Fed elnök Bernanke a Jackson Hole-i konferencián szólalt fel pénteken, ahol arról beszélt, hogy hamarosan újabb jegybanki beavatkozásra kerülhet sor. Konkrét bejelentés nem hangzott el pénteken, de a jegybank nem elégedett a gazdaság állapotával, így szükség esetén a Fed újabb lépéseket tehet.
- Bernanke azt mondta, hogy monetáris élénkítés nélkül lassabban nőtt volna a gazdaság, az első két QE a kibocsátást közel 3%-kal, és a foglalkozatást két millió fővel bővítette. A korábbi jegybanki élénkítések több hasznot hoztak a gazdaságnak, mint amekkora költséggel jártak. Egy következő monetáris lazításra is szükség van az elnök szerint, de az időpontról nem tudhattunk meg semmit.
- John Williams a San Francisco-i Fed elnöke azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy akár még 2015-ben is maradhat a rekord alacsony, 0%-os alapkamat az USA-ban.
- Több makroadat is borzolta a kedélyeket pénteken, a Chicago-i beszerzési menedzser index augusztusi értéke 50 pontra csökkent az előző havi 53,7-ről. Az adat rosszabb lett a vártnál, mert alacsonyabb, mint az 53,2 pontos konszenzus. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index felülvizsgált augusztusi értéke 73,6 pontról 74,3 pontra ugrott a várt stagnálással szemben.
- Az egyik spanyol tartomány, Katalónia adósság besorolását rontotta egy fokozattal múlt héten az S&P.
Olaj, arany
- Visszapattant pénteken a 20 napos mozgóátlagról a kőolaj árfolyama. 94,75 dollárról rugaszkodott el pozitív irányba a kurzus, és közel 2%-ot emelkedett a 200 napos mozgóátlagig (96,6 dollár).
- A Bernanke beszédre pozitívan reagált az arany kurzusa, kitört felfelé, és több mint 2%-ot rallyzott. Az 1.680 dolláros ellenállást áttörte a kurzus, és 1.692 dollár felett zárta a kereskedést, így közel fél éves csúcsra emelkedett az árfolyam.
Devizák
- A forint árfolyama nem mozgott erőteljesen pénteken. A 284,5-es nyitást követően 283-ig süllyedt a forint árfolyama, majd zárásra 284-ig kapaszkodott vissza. Az oldalazás folytatódott a reggeli órákban is, a tendencia felfelé mutat, a következő ellenállás 290-nél látható.
- Gyengüléssel reagált a pénteki beszédre a dollár. Az 1,25-ös nyitást követően 1,264-ig rallyzott az EUR/USD, majd zárásra 1,258-ig szelídült az árfolyam. Két hete tart az oldalazás a devizapárban.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacok alapvetően emelkednek ma reggel. (Nikkei -0,6%; Hang Seng +0,3%; Shanghai +0,7%; Kospi +0,4%)
- Habár a kínai, HSBC által számított beszerzési menedzser index augusztusban a korábbi 49,3 pontról tovább csökkent 47,6 pontra, a piacokat ez nem rázta meg. Általános a vélekedés, hogy ez jó alapot teremt egy kínai központi stimulációra. Ugyanis egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az idei 7,5%-ra tervezett kínai GDP növekedés nem fog teljesülni, kivéve, ha további gazdaságélénkítést alkalmaz Kína is.
- Az indiai export 14,8%-kal esett vissza júliusban, miközben az import „csak” 7,6%-kal csökkent. Pedig a rúpia kellően gyenge. Ez is arra utal, hogy a világgazdaság jelentősen lassul.
- Ugyanakkor Dél Koreában az infláció 1,2% lett augusztusban, alacsonyabb, mint a várt 1,4%. Ráadásul a gazdasági aktivitás fokozódására van remény, hiszen a beszerzési menedzser index 47.5 lett a júliusi 47,2-es érték után.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az általunk várt több mint 3 millió eurós veszteség helyett csak 1,44 millió euro veszteséget mutatott ki az E-Star a II. negyedévben. A különbség oka a jóval kisebb pénzügyi költségekben keresendő. Bár a jelentés nem tartalmaz erre vonatkozóan részleteket, de úgy véljük, hogy nem számoltak el veszteséget a határidős részvénypozíciókon, illetve az effektív kamatláb is alacsonyabb volt az általunk vártnál. Jó hír, hogy tovább folyt a költségcsökkentés, a bérköltségeken éves szinten 3,5 millió eurót spóroltak meg mostanáig. Az üzemi eredmény alapvetően jó, bár a szezonális hatások miatt negatív lett. A cégnek ugyanakkor finanszírozási gondjai vannak, négy önkormányzat továbbra sem fizet. A II. negyedév végén a cég készpénzállománya 3,8 millió euró volt. A következő negyedév is veszteséges lehet, és októberben jár le az E-Star 5 millió eurónyi kötvénye is. Refinanszírozó hitel nélkül a cég nem lesz képes kifizetni a lejáró kötvényeket.
- Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese 2012. augusztus 31-én 12.500 darab OTP törzsrészvényt értékesített 3.545 forintos átlagáron, így tulajdonában a tranzakciót követően 2.500 darabra OTP részvény van.
- Az OTP 2012. augusztus 31-én 1.781 darab törzsrészvény értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.395.127 (1.57%) darabra változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben