Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az OPEC döntés előtt teljes a bizonytalanság – maga a megegyezés is kérdéses

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. június 21.   12:04

Az OPEC holnapi találkozója előtt tovább forr a levegő és egyelőre teljesen bizonytalan a tanácskozás kimenetele. Ami viszont fontos, az nem feltétlenül a kvóta megegyezés, hanem az, hogy ki mennyire képes növelni nyersolaj termelését. Az oroszok 300 ezer hordóval, a szaúdiak akár 500 ezer hordóval is bővíthetik a napi exportot – rajtuk kívül a többieknek szinte alig van lehetőségük a bányászott mennyiség felfuttatására.

A holnapi OPEC-nem-OPEC találkozó várható kimenetele a Bloomberg szerint napi 300-600 ezer hordós kvótaemelés a két csoportra együttesen vonatkoztatva. Ha nem sikerül megegyezni és marad a mostani termelési szint, azt várhatóan a piac olajáremelkedéssel reagálja le, ennél nagyobb volumen esetén (az oroszok 1,5 millió hordóra beszélnek) pedig áresés következhet be.

A kérdés nem is igazából ez, hanem az, hogy ténylegesen ki mennyi többletolajat juttathat ki a piacra. Az oroszok a korábbi beruházások miatt, főleg a Rosneftnek (+100k bpd) és a Gazpromneftnek (+34k bpd) köszönhetően fél éven belül napi 300 ezer hordóval emelhetik az olajbányászatot. A kelet-szibériai Trebs és Titov mező zöldmezős fejlesztése most fejeződött be. Az oroszok már most is mintegy 143 ezer hordóval a megállapodott szint felett termelnek, legalább is ezt mutatta a legutóbbi májusi adat, ami 11,05 millió hordó volt naponta.

Szaúd-Arábia a hírek szerint legalább 2,5 millió hordó napi kapacitástöbblettel rendelkezik a mostani 10 millió hordós szint felett, bár ezt egyes elemzők, például a Goldman Sachs ezt vitatja és csak 1,3 millió hordó tartalékot becsül. A szaúdiak is jelezték, hogy növelnék a termelésüket, ami sokat szerint reakció Trump elnök twitter üzenetére, amiben többlettermelést követelt a kartelltől.

Fontos azonban kiemelni, hogy rajtuk kívül alig van ország az OPEC-en belül, akiknek vannak tartalékaik. A becslések szerint csak Kuvait, az Egyesült Arab Emírátusok és Irak tudná az OPEC tagok közül növelni most a termelését maximum összesesen napi 5-600 ezer hordóval. Az előbbi két tagállam ezért is támogatja a termelés fokozását, míg a síita befolyás alatt álló iraki kormány vonakodik a lépéstől, mivel inkább az iráni vonalat képviseli. Ha Irakot kivesszük alig 250-300 ezer hordó kapacitástartalék marad az OPEC-en belül Szaúd-Arábián kívül.

Szabad OPEC és orosz olajtermelési kapacitások (ezer hordó/nap)
Forrás: IEA, Citi becslés.

Az OPEC esetében ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy Venezuela és Angola várhatóan várhatóan csökkenti a termelését, az előbbi esetében akár a mostani 1,45 millió hordó/nap szintről egészen 1 millió hordóig eshet kihozatal az év végéig. A lázadók és a kormány közti konfliktus miatt Líbiában is 400 ezer hordó/nap termelés esett ki a napokban, ennek a visszatérése is bizonytalan.

A találkozót erősen befolyásolja a politika, egyes megfigyelők szerint a mostani a legátpolitizáltabb ülés az elmúlt 10 évben. Irán szemére vetette Szaúd-Arábiának, hogy az OPEC nem része az USA Energiaügyi Minisztériumának arra vádra célozva, hogy Trump elnök kérésének megfelelően akarnak a szaúdiak emelni a kvótákon. A pletykák szerint az USA megegyeztett Szaúd-Arábiával, hogy az Irán elleni szankciók miatt kieső termelést pótolja a szunnita ország, hogy az olajár ne emelkedjen hirtelen. Venezuela is amerikai érdekek előtérbe kerülését látja a lépésben. Ez a két ország már most is kapacitásai maximumán termel, ráadásul a belpolitikai helyzet és az USA szankciói miatt mind a venezuelai, mind az iráni termelés esni fog, így ők semmit sem nyernek a kvóták emeléséből. Sőt ha csökkenő olajár alakul ki, akkor a bevételük még az áresés miatt is zuhanni fog.

Venezuela olajtermelés (millió hordó/nap)
Forrás: Jodi (2018. június 7-i adatok alapján)

Ez az éles hangvétel felveti a lehetőségét, hogy végül nem is lesz megegyezés az OPEC-en belül. A 2016. novemberi megállapodás sikere azonban ösztönözheti a feleket arra, hogy valamiféle kompromisszumot kössenek és ezt az egységet kommunikálják a világ felé. Bármi is történik azonban, jó eséllyel egy 300-600 ezer hordós napi termelésnövekedés fog bekövetkezni Oroszország és Szaúd-Arábia felől az év végéig, ami ellensúlyozza a hasonló nagyságú olajtermelés csökkenést Venezuela és Irán felől. A piaci kínálat ezért véleményem szerint összességében nem fog változni – az OPEC továbbra is 32 millió hordó körül fog termelni a következő félévben.

OPEC termelési mennyisége 2013 januárjától (ezer hordó/nap)
Forrás: Bloomberg

 

 

 

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben