Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bernanke magyar idő szerint este 8-kor fog beszélni

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. december 18.   09:24

A befektetők figyelmének középpontjában ma minden bizonnyal Ben Bernanke beszédje fog állni, melyre magyar idő szerint este 8-kor kerül sor. A legégetőbb kérdés, hogy mit fog mondani a leköszönésére készülő jegybankelnök, és hogy a piacok a QE3 fenntartásával kapnak-e karácsonyi ajándékot a 100-dik születésnapját ünneplő Fed-től. Az elmúlt hetek amerikai makroadatai...

A befektetők figyelmének középpontjában ma minden bizonnyal Ben Bernanke beszédje fog állni, melyre magyar idő szerint este 8-kor kerül sor. A legégetőbb kérdés, hogy mit fog mondani a leköszönésére készülő jegybankelnök, és hogy a piacok a QE3 fenntartásával kapnak-e karácsonyi ajándékot a 100-dik születésnapját ünneplő Fed-től. Az elmúlt hetek amerikai makroadatai akár már lehetőséget is adnának az eszközvásárlási program visszafogására, hiszen 7%-ra csökkent a munkanélküliség, és a gazdaságnak sikerült a 200 ezres foglalkoztatás bővülést is felmutatnia. Ugyanakkor a várakozások még meglehetősem megoszlanak, nem sikerült azokat decemberi visszafogásra menedzselni, illetve a Fed által célként kitűzött értékeket sem sikerült még tartósan, hónapokon keresztül produkálni. Így könnyen lehet, hogy a Fed inkább az óvatosabb utat választja, és még nem dönt az eszközvásárlási program visszafogása mellett. Erős üzenetet küldhet ugyanakkor a piacnak a várakozások befolyásolásának érdekében, ezáltal világossá téve, hogy mikor kell a Fed tényleges lépésére számítani. Mind a hazai, mind pedig az európai piacon oldalazásra számítunk, és Amerikában is csak az esti órákban élénkülhet majd meg a kereslet.
Piaci áttekintés
- A ma esti Fed döntést várják a piacok
- Esik az arany, stagnál az olaj
- Nagyot mozgott, de csak kicsit gyengült a dollár
- Nagyot ugrott a japán index
- 3%-ra csökkent az alapkamat
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Oldalazással zártak tegnap a tengerentúli börzék, a piacok kivárnak a Fed ma esti döntése előtt (Dow -0,06%, Nasdaq -0,14%, S&P500 -0,31%).
- A Dow Jones komponensei közül a 3M kiemelkedően teljesített tegnap annak köszönhetően, hogy a társaság 35%-kal megemelte osztalékát. A menedzsment szerint 7,3-7,55 dollár környékén alakulhat a vállalat részvényenkénti profitja, míg az elemzők 7,54 dollárral számoltak. A cég 2017-ig bezárólag összesen 17-22 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást is bejelentett, ami a piaci kapitalizáció közel negyedének felel meg. A kereskedést 2,9%-os többlettel zárta a papír.
- A fogyasztói árindex nem változott novemberben az USA-ban, ami valamivel elmarad az elemzők által várt 0,1%-os emelkedéstől. A maginfláció 0,2%-kal bővült az előző hónapban, ami valamivel meghaladja a 0,1%-os várakozást.
- Ma a Fed kamatdöntő ülésére fognak koncentrálni a befektetők, amely hazai idő szerint este 8-kor ér majd véget.
- A megkezdett házépítések és kiadott építési engedélyek novemberi statisztikáit a délután folyamán fogják publikálni.
Európa
- Eséssel zártak a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,56%, DAX -0,86%, CAC40 -1,23%).
- A ZEW gazdasági hangulatindex 62 pontra emelkedett decemberben, ami hét és féléves csúcsot jelent, és felülmúlta az 55 pontos várakozást.
Olaj, arany
- Tegnap ismét lefordult az arany árfolyama, és eséssel zárta a kereskedést. Az 1.241 dolláros nyitás után 1.248 dolláron is járt a kurzus, majd zárásra 1.230 dollárig zuhant vissza. A reggeli kereskedésben 1.229 dollárig csökkent tovább a nemesfém árfolyama.
- Oldalazott tegnap az olaj árfolyama, a 97,3 dolláros nyitást mérsékelt kilengés követte, majd zárásra ugyanerre a szintre esett vissza a kurzus.
Devizák
- Napon belül komoly kilengést mutatott az EUR/USD árfolyama, azonban a nap egészét tekintve csak mérsékelten gyengült tovább a dollár. Ma feszült kivásásra számítunk a devizapiacon a Fed döntését megelőzően.
- A forintnak sikerült megőriznie a tegnap reggeli erősödését. A reggeli órákban a 30 napos mozgóátlagról, 299,7-ről fordult le az árfolyam, majd hirtelen erősödésnek indult. A délutáni órákban komolyabb mozgás már nem volt tapasztalható, a konszenzusnak megfelelő 20 bázispontos kamatvágás sem okozott érdemi elmozdulást az EUR/HUF árfolyamában, így a forint megőrizte reggeli erősödését, és 298,75-ön zárt.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,25%-kal csökkent.
- Novemberben az export 18,4%-kal növekedett az előző évhez képest Japánban, ezzel felülteljesítette a 17,3%-os növekedési várakozást.
- A japán import a várt 21,4% helyett 21,1%-kal emelkedett novemberben.
- A kínai FDI novemberben 2,4%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, miközben a várakozás csak 1,1% volt.
- Az indiai jegybank váratlanul 25 bázisponttal csökkentette a repo kamatláb mindkét oldalát.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Cseh lapértesülések szerint az ENI eladná a MOL leány Slovnaft-nak a Ceska Rafinerska-ban meglévő 32,5%-os részesedését, illetve a 124 kútból álló Agip benzinkúthálózatot. Az ENI részesedésére elővételi joga van az Unipetrol-nak.
- A Richter 2013. december 17-én 415.177 darab saját részvényt adott át 4.927 munkavállalója részére. A részvények 2016. január 2-ig letétben lesznek. Az átadás után a társaság saját részvény állománya 60.547 darab, csoport szinten 166.047 darab.
- Az E-Star tájékoztatása szerint a társaság neve 2013. december 9-én ENEFI Energiahatékonysági Nyrt- re változott.
Gazdasági hírek
- A vártnak megfelelően 20 bázisponttal 3%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB monetáris tanácsa tegnap. A jegybank jelezte, hogy a kamatcsökkentési ciklus tovább folytatódhat, azonban az eddigieknél kisebb lépésekben, így megítélésünk szerint az eddigi 20 bázispontos kamatcsökkentésekről áttérhet a 10 bázispontos csökkentésekre.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben