Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az OPEC döntés megfordíthatja az olajárak emelkedő trendjét?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. június 7.   13:49

Az OPEC és a vele szövetséges nem-OPEC termelők június 22-én Bécsben ismét asztalhoz ülnek, hogy döntsenek a jelenlegi kvóták változtatásáról. A hírek szerint a kartell hajlandó 1 millió hordóval növelni a napi termelést, amit támogat Oroszország is. A véleményem szerint ez elegendő lesz a mostani áremelkedés pár hónapos megfékezésére, de az alapvető emelkedő trendet csak egy globális recesszió tudná meggátolni.

Az OPEC és a nem-OPEC termelők példanélküli együttműködése jelesre vizsgázott az elmúlt másfél évben, hiszen valóban sikerült a készleteket lejjebb szorítani. Az IEA májusi jelentése szerint az OECD kereskedelmi készletei 2.819 millió hordóra estek, ami 1 millió hordóval alatta van az ötéves átlagnak, ami a kartell fő célkítűzése volt. Ez persze részben Venezuela csődjének is köszönhető, de az is tény, hogy a főbb OPEC termelők és Oroszország is betartotta az ígéreteket. A nyomás azonban erős az OPEC-en, hogy a hirtelen megemelkedett olajár – és a vele párhuzamosan erősödő olaj – hatását tompítsák. A brazil kamionosok sztrájkja vagy az indiai szállítók tiltakozása mind azt mutatja, hogy a világ nem készült fel ilyen mértékű olajáremelkedésre. Az OPEC számára a kereslet zuhanása pedig végzetes lehet.

Emiatt is jó esély van arra, hogy a kiszivárgott 1 millió hordóval emelje a kvótát a kartell. A kérdés, hogy ez vajon megtöri-e az olajárak emelkedő trendjét.

Szerint ez nem fog törést hozni. Egyrészt látni kell, hogy az OPEC már most is 700 ezer hordóval a kvóta alatt termel köszönhetően Venezuela nehézségeinek. Ehhez még hozzájárul az Irán elleni szankció és gyakorlatilag ott vagyunk a kvóták emelésével, ahová az OPEC eredetileg is csökkentette a termelését.

Másrészt a kulcs a keresleti oldal. Az olaj kereslete már negyedik éve az elmúlt tíz év átlaga felett nőtt és ez 2018-ra sem változik. Bár az IEA némileg visszavette keresleti előrejelzését 1,5 millió hordó/napról 1,4 millióra, ez továbbra is bikapiac. Egyedül egy globális recesszió fékezheti meg a keresletet. Ezért az olajbulloknak nem is az OPEC döntését kell figyelni leginkább, hanem a GDP számokat vagy a kereskedelmi háborúról szóló híreket.

A világ olajfogyasztása (millió hordó/nap)
Forrás: IEA

A globális olajkereslet éves változása (millió hordó/nap)
Forrás: IEA

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben